Tι είναι η δυσπλασία ισχύων στο σκύλο;

Tι είναι η δυσπλασία ισχύων στο σκύλο;

Μάθετε πώς να προστατέψετε τα σκυλάκια σας από τη σοβαρή αυτή πάθηση

Η δυσπλασία των ισχίων είναι μία πολύ σοβαρή και δυστυχώς πολύ συχνή νόσος με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι στην κλινική μας κάθε εβδομάδα. Η δυσπλασία είναι μία γενετική νόσος της οποίας τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται σε μικρή ηλικία και στην συνέχεια εξελίσσονται όλο και πιο άσχημα είτε εξαφανίζονται για ένα διάστημα στην συνέχεια υποχωρούν αλλά μετά εμφανίζονται με πιο βαριά και μόνιμη μορφή.

Με δύο λόγια είναι οι λάθος γωνίες των ανατομικών στοιχείων (οστών,συνδέσμων,μυών) που οδηγούν σε αυξημένη κινητικότητα και αστάθεια της άρθρωσης του ισχίου. Ως αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας είναι οι έντονες τριβές μεταξύ της κεφαλής του μηριαίου οστού με το οστό της κοτύλης και την ανάπτυξη επώδυνης οστεοαρθρίτιδας τοπικά. Ο σκύλος εμφανίζει χωλότητα στην βάδιση και έντονη αντίδραση πόνου κατά την ορθοπαιδική εξέταση και την υποβολή της αρθρωσης σε παθητικές κινήσεις. Μελλοντικά εγκαθίσταται αρθρίτιδα που δυσκολεύει όλο και περισσότερο την κίνηση του σκύλου μειώνοντας συνεχώς το εύρος κίνησης της άρθρωσης, με αποτέλεσμα το ζώο στο τέλος να μην μπορεί ούτε να περπατήσει!

Η διάγνωση της νόσου είναι δύσκολη στα πολύ πρώιμα στάδια και απαιτείται εξέταση απο κτηνίατρο με άριστες γνώσεις ορθοπαιδικής ώστε να υπάρχει χρόνος να προληφθεί το πρόβλημα με κάποια επέμβαση ή ακόμα και με διόρθωση της διατροφής και του περιβάλλοντος του σκύλου. Ο έλεγχος γίνεται με πλήρη ορθοπαιδική εξέταση και ακτινογραφίες σε διάφορα στάδια της ανάπτυξης του κουταβιού. Στις ακτινογραφίες μετρούνται διάφορες γωνίες και αποστάσεις που μας υποδεικνύουν την προδιάθεση του ζώου στην εμφάνιση της νόσου.Στο ιατρείο μας εφαρμόζουμε μία νέα μέθοδο PennHIP που εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια στην Αμερική και μας δίνει πολύ σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της άρθρωσης,η εξέταση αυτή γίνεται με το σκυλάκι υπό ηρέμηση απο την ηλικία των 3-4 μηνών επομένως έχουμε χρόνο να διορθώσουμε αρκετά πράγματα που μέχρι τώρα θα μας διέφευγαν! Η επέμβαση που γίνεται σε μικρή ηλικία είναι η συμφυσιόδεση που μπορεί να συνδιαστεί ταυτόχρονα και με την στείρωση. Σε μεγαλύτερη ηλικία χρειάζονται επεμβάσεις πολύ πιο πολύπλοκες όπως διπλή και τριπλή οστεοτομία,εκτομή κεφαλής μηριαίου ή ολική αρθροπλαστική!

Είναι εξαιρετικά σημαντική επομένως η πρώιμη διάγνωση. Εξίσου σημαντική είναι η ισορροπημένη διατροφή και η αποφυγή υπερβολών στο ασβέστιο,το κατάλληλο έδαφος (να μην γλιστράει) όπου θα ζει ο σκύλος μας, καθώς και συμπληρώματα χονδροπροστατευτικά όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Η σημαντικότερη όμως θεραπεία είναι η πρόληψη και αυτή σχετίζεται με την αγορά σκύλου μόνο απο εκτροφείς που δεν είχαν ζώα δυσπλαστικά και ιδανικά να έχουν πιστοποιητικό απαλλαγής απο την νόσο αυτή των κουταβιών. Διαφορετικά περιμένουμε εώς την ηλικία των 3-4 μηνών και κάνουμε ένα πλήρη ορθοπαιδικό έλεγχο και ακτινογραφικό για να έχουμε όσο το δυνατό μια πλήρη εικόνα. Η νόσος είναι κληρονομικά μεταδιδόμενη με μεγάλη συχνότητα επομένως αν ζευγαρώνουν ζώα δυσπλαστικά είναι σχεδόν σίγουρο ότι και τα κουτάβια θα έχουν πρόβλημα (μπορεί να πάρουν το γονίδιο και απο τους προγόνους και ας μην έχουν συπτώματα οι δύο γονείς).

H μέθοδος βαθμολόγησης της δυσπλασίας είναι η Ευρωπαική και η Αμερικανική και πιστοποιητικό πλήρης απαλλαγής δίνεται στους 18-24 μήνες όταν και έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των οστών της πυέλου.

Eπισκεφθείτε το site