Η πιο στυλάτη «Δεσποινίς Διευθυντής» του ελληνικού θεάτρου

Η πιο στυλάτη «Δεσποινίς Διευθυντής» του ελληνικού θεάτρου

Η Τζένη Καρέζη σφράγισε με το απαράμιλλο στυλ της μία ολόκληρη εποχή.

Η Ευγενία Καρπούζη, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της μεγάλης ηθοποιού, ήξερε από πολύ μικρή τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει. Ένα σεντόνι που τύλιγε γύρω από το κορμί της, μία ψεύτικη κούκλα και ο καθρέφτης ήταν τα πρώτα της σύνεργα στην προσπάθειά της να παριστάνει το ίνδαλμά της Μπέτι Ντέιβις ή στο ρόλο της ως τάχα μου χαροκαμένη μάνα. Η φοίτησή της στις «Καλόγριες» έμελλε να της χαρίσει την έμπνευση για το όνομα Tzένη που θα τη συνόδευε από τότε και για πάντα, ενώ το επίθετο Καρέζη της το έδωσε ο δάσκαλός της στη Δραματική Σχολή, Άγγελος Τερζάκης.

Το ξανθό κορίτσι με το γατίσιο βλέμμα, έγινε μελαχρινό για τις ανάγκες των ρόλων της, κάπνισε με νόημα κοιτώντας το μεγάλο φακό και τραγούδησε με μία φωνή μπάσα που καθήλωνε και τον πιο δύσκολο κριτή. Η Tzένη, θα γινόταν κολλητή φιλενάδα με την Εθνική μας star Αλίκη, ενσαρκώνοντας το υποτιθέμενο «αντίπαλο δέος» και ακολουθώντας το ένστικτό της θα μεταπηδούσε από την κωμωδία στο δράμα και τούμπαλιν με μοναδική μαεστρία.

Η δημοφιλής πρωταγωνίστρια δεν έγινε τυχαία ένα από τα μεγαλύτερα fashion icons της εποχής της. Σε αντίθεση με την αιώνια γατούλα Αλίκη, η «Λόλα» λάνσαρε ένα ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο look που όμοιό της δεν υπήρχε. Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει την υπέροχη γκαρνταρόμπα της στο «Τζένη Τζένη», όπου μεταξύ άλλων φόρεσε το περιβόητο λευκό δαντελένιο φόρεμα και τη δικτυωτή ρόμπα που μας έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένα στις πρώτες μας στυλιστικές αναφορές. Ως κόρη της «Πάστα Φλώρα» συνδύασε ταγέρ, και φορέματα σε γραμμή «Α» με καπέλα, μακριά γάντια και ασορτί τσαντάκια, ενώ δεν ξεχνούσε ποτέ εκείνη τη λεπτή γραμμή του eyeliner που έκανε τα τυρκουάζ της μάτια να μοιάζουν με ψεύτικα.

Η σικάτη Tzένη περπάτησε στα «Κόκκινα φανάρια», έδωσε «Ραντεβού στην Κέρκυρα» και ως άλλη «Μαύρη Χρυσσαλίδα» κέρδισε μία θέση στην καρδιά μας, ενώ το μοναδικό της στυλ αποτελεί ακόμα σημείο αναφοράς εκείνης της λαμπρής περιόδου του σύγχρονου κινηματογράφου.

Τζένη σε αγαπάμε!