Φραγκόσυκο: Δεν θα πιστεύετε τις θαυματουργές ιδιότητές του!

Βιβή Αγγελάκη
Φραγκόσυκο: Δεν θα πιστεύετε τις θαυματουργές ιδιότητές του!

Οχι δεν πρόκειται για κάποιο εξωτικό φρούτο... αλλά για το ελληνικό φραγκόσυκο! Γνωρίστε το! 

Τα φραγκόσυκα είναι εξαιρετικά νόστιμα φρούτα που τα απολαμβάνουμε συνήθως το καλοκαίρι! Για όσους δεν τα γνωρίζουν, φυτρώνουν στις κορυφές των φύλλων της φραγκοσυκιάς ( που ανήκει στην κατηγορία κάκτων) και έχουν χρώμα συνήθως κίτρινο-πράσινο! Η εξωτερική τους εμφάνιση κάνει πολλούς να διστάζουν να τα δοκιμάσουν μιας και περιβάλλονται από μεγάλα και σκληρά αγκάθια. Όμως η γεύση τους πραγματικά θα σας ανταμείψει!

e49764defa6964d9b4f7894a3103f9fe

H καλλιέργεια του φραγκόσυκου ήρθε στην Ευρώπη από το Μεξικό και διαδόθηκε ταχύτατα κυρίως στις μεσογειακές χώρες, μιας και για να αναπτυχθεί χρειάζεται αρκετά ξηρό και ζεστό κλίμα! Στην Ελλάδα το άγριο αυτό φυτό συναντάται σε πετρώδεις περιοχές όπως τη Μάνη και τη Κρήτη!

Τα φραγκόσυκα λοιπόν, είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, όπως και τα περισσότερα προϊόντα της φύσης, έχουν εκτός από μεγάλη διατροφική αξία και πολλά οφέλη για την υγεία μας! Περιέχουν μαγνήσιο, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες C και Β, βήτα καροτίνη, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

c531793d60299b1f7b3b6b07a6bdc329

Σας παρουσιάζουμε όμως 3 οφέλη αυτού του υπέροχου δώρου της φύσης για τα νύχια, τα μαλλιά και το δέρμα και πραγματικά θα το εντάξετε στη διατροφή σας και όχι μόνο!

1) Φωτεινή επιδερμίδα!
Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πολλές χρόνιες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, και η διαδικασία της γήρανσης. Αυτές επίσης συμβάλλουν στη διατήρηση μια υγιούς και λαμπερής επιδερμίδας! Ακόμη, οι σπόροι που έχει το φραγκόσυκο χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του ελαίου του, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες! Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επουλώσει κοψίματα και πληγές στο δέρμα. Η βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ που περιέχει μαλακώνουν το δέρμα και βοηθούν στη μείωση των μαύρων κύκλων. Τέλος, έχει υποστηριχθεί ότι το έλαιο από τους σπόρους του φραγκόσυκου είναι από τις πιο ιδανικές επιλογές για ώριμες, ταλαιπωρημένες ή γερασμένες επιδερμίδες, καθώς τις αναζωογονεί και τις τονώνει!

2) Δυνατά νύχια!
Το έλαιο από τους σπόρους του φραγκόσυκου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τα αδύναμα και κατεστραμμένα νύχια. Παράλληλα, αποκαθιστά τη σωστή και υγιή ανάπτυξη τόσο στα νύχια όσο και στα πετσάκια σας και εμποδίζει την ξήρανσή τους!

3) Λαμπερά Μαλλιά!
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο του φραγκόσυκου για να κάνετε τα μαλλιά σας ακόμα πιο λαμπερά! Η δύναμη και οι ιδιότητες του συγκεκριμένου ελαίου μπορεί να δώσουν στα μαλλιά σας τη διπλάσια ποσότητα σε λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες απ' ότι το argan oil, και να χαρίσουν μια φυσική λάμψη στα μαλλιά σας. Τέλος και η βιταμίνη Ε που περιέχει, διεισδύει βαθύτερα στο τριχωτό της κεφαλής, ανοίγοντας τους πόρους του δέρματος!

Διαβάστε ακόμη:

Δαφνέλαιο: Μια συνταγή «ασπίδα» στο σπάσιμο των μαλλιών σας!

5 ιδιότητες της λεβάντας που δεν ξέρεις!