Μέσα στο σπίτι του Salvador Dali!

Μέσα στο σπίτι του Salvador Dali!

Ο χώρος που στέγασε τον έρωτα και την τέχνη...

Σε ένα ψαροχώρι, ονόματι Cadaquès στην Καταλονία δημιούργησε ένα σουρεαλιστικό σπίτι ο διάσημος εικαστικός και ζωγράφος Salvador Dali, προκειμένου να στεγάσει τον έρωτά του γθια την μούσα και γυναίκα της ζωής του Gala, από το 1930 που την γνώρισαν. Ανάμεσα στα ελαιόδεντρα του όμορφου κήπου ο Dali ζωγράφισε τα μεγαλύτερα έργα του, ενώ παράλληλα επέκτεινε αρχιτεκτονικά το σπίτι και κατασκεύαζε έπιπλα βγαλμένα από τον κόσμο των ονείρων.

Αρχικά ήταν μία καλύβα 22 τετραγωνικών μέτρων στον κόλπο του Port Lligat, με χώρους χωρίς καμία σημασία που όμως αργότερα πήραν ζωή και με βάση τις χρηστικές ανάγκες του ζευγαριού επεκτάθηκαν με τη μορφή λαβύρινθου. Βιβλιοθήκες, φωτιστικά, καθρέφτες, οι χαρακτηριστικοί καναπέδες χείλη- έχουν όλα σχεδιαστεί από τον ίδιο. Επί 30 χρόνια ασχολήθηκε με το εσωτερικό του σπιτιού ενώ το 1960 ξεκίνησε να αλλάξει τους εξωτερικούς χώρους, κατασκευάζοντας αρχικά μία πισίνα με ψηλά τείχη προκειμένου να μην δέχεται επιρροές από τους περαστικούς και την εξωτερική πραγματικότητα.

Η σύζυγός του διακόσμισε το σπίτι επηρεασμένη από ανατολίτικα και φολκλορικά στοιχεία. Παντού βλέπουμε ταριχευμένα ζώα, βιβλία, έργα του καλλιτέχνη, χρώματα και μοτίβα, προτομές και αγάλματα, ασυνήθιστα κατανεμημένα στο χώρο χωρίς να έχουν απαραίτητα σχέση μεταξύ τους ενώ οι χώροι συνδέονται μεταξύ τους με σκαλοπάτια, στενά ή φαρδιά ανοίγματα και μικρά περάσματα.

Εντύπωση προκαλεί η τραπεζαρία σε σχήμα πέταλου ενώ στο παράθυρο από πάνω της όπως και σε πολλά μέρη του σπιτιού υπάρχουν στάχυα του αθανάτου(είδος φυτού). Εδώ δημιούργησε μερικά από τα πιο μεγάλα έργα του χρησιμοποιώντας μάλιστα και φυσικά υλικά από την περιοχή. Το 1982, η μεγάλη του αγάπη Gala φεύγει από τη ζωή κι εκείνος πέφτει σε κατάθλιψη, εγκαταλείποντας το σπίτι για να μην επιστρέψει ποτέ ξανά, αφήνοντας το ανέγγιχτο- όπως διατηρείται μέχρι σήμερα σαν μουσειακός χώρος!

Ο ίδιος είχε πει μόλις είχε μετακομίσει εκεί: «Είχαμε προγραμματίσει να μείνουμε μόνο για να δούμε τι θα συμβεί μεταξύ μας. Θα πηγαίναμε να χτίσουμε τείχη κάτω από τον ήλιο για να προστατευτούμε από τον άνεμο, πηγάδια για να συλλέγουμε από τις πηγές τους, πέτρινα παγκάκια για να καθόμαστε (...)Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την όμορφη και τραγική κοινή ζωή ώστε να ζήσουμε τη δική μας πραγματικότητα».

Διαβάστε ακόμη:

Η βίλα με την πισίνα που αιωρείται... και μετατρέπεται σε καταρράκτη!

Η Taylor Swift αγοράζει παραθαλάσσια έπαυλη αξίας 5 εκ. δίπλα στους Kennedy!

Ζώντας σε ένα σπίτι από γυαλί: Ένα με τη φύση!