Clooney, Streep, DiCaprio και πόσοι άλλοι δωρίζουν εκατομμύρια για να βοηθήσουν την απεργία ηθοποιών

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Clooney, Streep, DiCaprio και πόσοι άλλοι δωρίζουν εκατομμύρια για να βοηθήσουν την απεργία ηθοποιών

George Clooney, Meryl Streep, Matt Damon και πολλοί ακόμα μεγάλοι ηθοποιοί στηρίζουν ενεργά την SAG-AFTRA. Και με το «ενεργά» εννοούμε και με λεφτά. Πολλά.

Το σωματείο ηθοποιών (SAG-AFTRA) συνεχίζει να απεργεί και το ίδρυμά του έχει μαζέψει πολλά εκατομμύρια από τοπ ηθοποιούς που δωρίζουν για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους.

Κορυφαία ονόματα του Χόλιγουντ ενώνονται και στηρίζουν ενεργά τους αγωνιζόμενους ηθοποιούς

Σε μια στιγμή αλληλεγγύης (άκρως χολιγουντιανή θα λέγαμε), οι κορυφαίοι και ακριβοπληρωμένοι σταρ της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, συσπειρώθηκαν για να στηρίξουν τους συναδέλφους τους ηθοποιούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης απεργίας των ηθοποιών.

Αναβάλλονται κόμικ blockbuster και όχι μόνο - Οι απεργίες του Χόλιγουντ ενοχλούν τα στούντιο

Το Ίδρυμα SAG-AFTRA, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός του σωματείου, ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής βοήθειας. Αυτό συμβαίνει καθώς η βιομηχανία του θεάματος παλεύει με τις επιπτώσεις της απεργίας, με το ίδρυμα να λαμβάνει τον εντυπωσιακό αριθμό των 400 αιτήσεων για βοήθεια μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

"Η βιομηχανία του θεάματος βρίσκεται σε κρίση και το Ίδρυμα SAG-AFTRA επεξεργάζεται σήμερα πάνω από 30 φορές το συνηθισμένο αριθμό αιτήσεων για έκτακτη βοήθεια. Μόνο την τελευταία εβδομάδα λάβαμε 400 αιτήσεις", ανέφερε ο επικεφαλής του ιδύματος Courtney B. Vance σε δήλωσή του σχετικά με τις προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. "Είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτήν τη στιγμή".

Hollywood Strikes

Την περασμένη εβδομάδα, το Variety ανέφερε αποκλειστικά ότι ο Dwayne Johnson συνεισέφερε μια "ιστορική" επταψήφια δωρεά, ένα ποσό που ο Vance περιέγραψε ως "κάλεσμα στα όπλα" για όλους να "ενισχύσουν όπως μπορούν".

Αλλά ο The Rock δεν είναι ο μόνος που έβαλε το χέρι στην τσέπη. Πολλοί τοπ ηθοποιοί έχουν επίσης ανταποκριθεί στο κάλεσμα, προσφέροντας ο καθένας από 1 εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερα, μεταξύ των οποίων οι George και Amal Clooney, Luciana και Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Hugh Jackman και Deborra-Lee Furness, Nicole Kidman, Jennifer Lopez και Ben Affleck, Ryan Reynolds και Blake Lively, Julia Roberts, Arnold Schwarzenegger, Meryl Streep και Oprah Winfrey.

"Η ανταπόκριση για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους καλλιτέχνες ήταν απίστευτη, άμεση και συγκινητική", δήλωσε ο Vance, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη συγκλονιστική υποστήριξη. Ο Vance αναγνώρισε ιδιαίτερα τον Dwayne Johnson για την εκκίνηση της εκστρατείας και χειροκρότησε τους Streep και Clooney, μακροχρόνιους υποστηρικτές του ιδρύματος, για τις δωρεές 1 εκατομμυρίου δολαρίων και τις προσπάθειες υπεράσπισης.

Τι λένε οι A-listers για την απεργία ηθοποιών

Η Meryl Streep, γνωστή για την αξιοσημείωτη καριέρα της, θυμήθηκε τους πρώτους της αγώνες στη βιομηχανία και εξέφρασε τη δέσμευσή της να προσφέρει κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής διπλής απεργίας.

"Θυμάμαι τις μέρες μου ως σερβιτόρα, καθαρίστρια, δακτυλογράφος, ακόμη και την εποχή που ήμουν στη γραμμή ανεργίας", είπε η πολυβραβευμένη ηθοποιός, εξηγώντας την επιθυμία της να προσφέρει πίσω. "Σε αυτή την απεργιακή δράση, είμαι τυχερή που μπορώ να στηρίξω εκείνους που θα αγωνιστούν σε μια μακρά δράση για να στηριχθούν ενάντια στον Γολιάθ. Θα σταθούμε δυνατά μαζί απέναντι σε αυτές τις ισχυρές εταιρείες που είναι αποφασισμένες να αφαιρέσουν την ανθρωπιά, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ακόμη και το ανθρώπινο από το επάγγελμά μας. Είμαι πιο περήφανη και για τους συναδέλφους μου ηθοποιούς που προσφέρθηκαν αμέσως να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής βοήθειας".

Ο George Clooney, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκφράσει την αλληλεγγύη του στο σωματείο, επανέλαβε την υποστήριξή του στους συναδέλφους ηθοποιούς που αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές. "Είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κάνουμε μια δίκαιη συμφωνία με την AMPTP (σωματείο παραγωγών που εκπροσωπεί τα μεγάλα στούντιο). Μέχρι τότε, είμαι περήφανος που μπορώ να στηρίξω το Ίδρυμα SAG-AFTRA και τους συναδέλφους μου ηθοποιούς που μπορεί να αγωνίζονται αυτήν την ιστορική στιγμή. Σταθήκαμε στους ώμους ανθρώπων όπως η Bette Davis και ο Jimmy Cagney και είναι καιρός η γενιά μας να δώσει κάτι πίσω".

Το Netflix προκαλεί και δεν περιμένει: Ανοίγει υψηλόβαθμες θέσεις για AI εργαλεία

Hollywood Strikes

Η απεργία, που διανύει την τρίτη εβδομάδα για τους ηθοποιούς της SAG-AFTRA και περισσότερες από 90 ημέρες για τους σεναριογράφους της WGA, έχει προκαλέσει ανησυχίες για την οικονομική ευημερία των εργαζόμενων ηθοποιών. Ο Matt Damon, μιλώντας στο κόκκινο χαλί κατά τη διάρκεια της κήρυξης της απεργίας, τόνισε τις επιπτώσεις στην πραγματική ζωή των ηθοποιών που προσπαθούν να αποκτήσουν δικαίωμα υγειονομικής κάλυψης. "Αυτό δεν είναι μια ακαδημαϊκή άσκηση. Πρόκειται για πράγματα που αφορούν την πραγματική ζωή και τον θάνατο", τόνισε ο Damon.

"Ο πραγματικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν οι A-listers είναι να κάνουν δωρεές σε ιδρύματα και να ασκούν πιέσεις παρασκηνιακά στους επικεφαλής των στούντιο", δήλωσε ένας ατζέντης στο Variety, καθώς αναφέρθηκε στις διάφορες στρατηγικές πίσω από τους λόγους για τους οποίους τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ μπορεί να σηκώσουν (ή να μην σηκώσουν) τα πλακάτ τους.

*Μάθετε όλες τις εξελίξεις για την απεργία του Χόλιγουντ.