Το Netflix προκαλεί και δεν περιμένει: Ανοίγει υψηλόβαθμες θέσεις για AI εργαλεία

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Το Netflix προκαλεί και δεν περιμένει: Ανοίγει υψηλόβαθμες θέσεις για AI εργαλεία

Το Netflix ανοίγει θέση με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς οι ηθοποιοί συνεχίζουν να απεργούν για την «υπαρξιακή απειλή» που θέτει η τεχνολογία και κυρίως, το AI.

Καθώς οι απεργίες των ηθοποιών και των σεναριογράφων συνεχίζονται, το Netflix προκαλεί και ανοίγει θέσεις για τεχνητή νοημοσύνη.

Το Netflix αγκαλιάζει την τεχνητή νοημοσύνη εν μέσω απεργιών

Το Netflix προκαλεί και θα έχει απέναντί του πιο έντονες στάσεις από ηθοποιούς και σεναριογράφους του Χόλιγουντ, αφού δημοσίευσε αγγελία για υψηλόβαθμες θέσεις που σχετίζονται με τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Ο Bryan Cranston ξεσηκώνει τα πλήθη στην απεργία ηθοποιών και τα βάζει με τον CEO της Disney

Εν μέσω των απεργιών των ηθοποιών και των σεναριογράφων που συνεχίζουν να συγκλονίζουν την κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ και που ένα από τα αιτήματά τους που θέλουν να διευθετήσουν με το σωματείο παραγωγών που εκπροσωπεί τα μεγάλα στούντιο (όπως Disney, Warner Bros. Netflix), ο κολοσσός του streaming προχωρά με μια προκλητική κίνηση.

Το Netflix έχει βάλει στο στόχαστρό του την τεχνητή νοημοσύνη και το machine learning, προσλαμβάνοντας άτομα για καίριους ρόλους σε αυτόν τον αναδυόμενο τομέα. Καθώς η μάχη μεταξύ των συνδικάτων και των στούντιο εντείνεται, ο γίγαντας του streaming είναι έτοιμος να αξιοποιήσει την τεχνολογία AI για να ενισχύσει το επιχειρηματικό του μοντέλο.

65afb7a0-5575-11e9-b5ff-0efced58499c.png

Δεν περιμένει το Netflix - το AI είναι εδώ

Το Netflix προκήρυξε πρόσφατα δύο θέσεις υψηλής αμοιβής που επικεντρώνονται στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης. Η πρώτη, μια θέση "Product Manager - Machine Learning Platform", διαθέτει ένα ελκυστικό μισθολογικό εύρος από 300.000 έως 900.000 δολάρια. Οι αρμοδιότητες του ρόλου επεκτείνονται πέρα από τις παραδοσιακές χρήσεις του AI, όπως οι εξατομικευμένες συστάσεις περιεχομένου, και περιλαμβάνουν σημαντικό αντίκτυπο στην απόκτηση και τη δημιουργία περιεχομένου.

Η θέση του Product Manager ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς του Netflix, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας προς την εταιρεία για την αγορά και τη "δημιουργία σπουδαίου περιεχομένου".

Έγινε αυτό που περιμέναμε: Τα βραβεία Emmy αναβάλλονται λόγω της απεργίας του Χόλιγουντ

Επιπλέον, το Netflix επιθυμεί να επεκτείνει το στούντιο παιχνιδιών του και έχει ανοίξει μια δεύτερη θέση εργασίας που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη για τη θέση "Generative AI Technical Director". Αυτός ο ρόλος, που προσφέρει έως και 650.000 δολάρια, υπογραμμίζει τη δέσμευση της εταιρείας να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στις προσπάθειες της για παιχνίδια.

Ωστόσο, η άνοδος των τεχνολογιών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ένα σημαντικό σημείο διαμάχης στις συνεχιζόμενες απεργίες των ηθοποιών και των σεναριογράφων. Ο Duncan Crabtree-Ireland, ο εθνικός εκτελεστικός διευθυντής και επικεφαλής διαπραγματευτής του συνδικάτου ηθοποιών SAG-AFTRA, έχει εκφράσει έντονη ανησυχία για τη χρήση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, αναφερόμενος σε αυτήν ως "υπαρξιακή απειλή" για τους ηθοποιούς.

Το εθνικό διοικητικό συμβούλιο του συνδικάτου έκανε ένα αποφασιστικό βήμα, αποχωρώντας μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων να εξασφαλίσουν ένα νέο συμβόλαιο που θα περιλάμβανε περιορισμούς στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ άλλων κρίσιμων ζητημάτων.

Όπως αναφέρει και το Business Insider, τα μέλη του σωματείου δήλωσαν ότι τα στούντιο προσφέρθηκαν να πληρώνουν τους ηθοποιούς του παρασκηνίου με ημερομίσθιο σε αντάλλαγμα για τις εταιρείες που έπαιρναν σαρώσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία των ψηφιακών τους ομοιώματος. Το ημερομίσθιο για τους ηθοποιούς παρασκηνίου μπορεί να είναι μόλις 200 δολάρια, σύμφωνα με τη σύμβαση SAG-AFTRA.

Τηλεοπτικός οδηγός: Τι ανανεώθηκε, τι ακυρώθηκε και τι τελείωσε το 2023

Το σωματείο σεναριογράφων απεργεί επίσης από τον Μάιο, εκφράζοντας παρόμοιες ανησυχίες για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο. Πολλοί συγγραφείς φοβούνται ότι οι οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ψυχαγωγίας μπορεί να οδηγήσουν στην ευρεία υιοθέτηση της δημιουργίας περιεχομένου με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο το μέλλον της ανθρώπινης δημιουργικότητας στον κλάδο.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, η κίνηση του Netflix προς την tτεχνητή νοημοσύνη έχει εγείρει φρύδια (και όχι μόνο) και έχει προκαλέσει καχυποψίες σχετικά με τις προθέσεις τους για τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του Netflix δεν σχολίασαν το θέμα κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων απεργιών.