Ήρθε ο Κάρολος στην Αθήνα: Όλα όσα συνέβησαν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό (video)

Ήρθε ο Κάρολος στην Αθήνα: Όλα όσα συνέβησαν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό (video)

Η άφιξη του πρίγκιπα της Ουαλίας.

Πριν από τέσσερις ημέρες ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, επιβεβαίωσαν μέσα από το Instagram account τους την άφιξή τους στην Αθήνα την 25η Μαρτίου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.

«Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης θα παρευρεθούν στους εορτασμούς της Δισεκατονταετούς Ημέρας Ανεξαρτησίας στην Αθήνα, από τις 24 έως τις 25 Μαρτίου 2021. Η επίσκεψη είναι κατόπιν αιτήματος της βρετανικής κυβέρνησης και ακολουθεί πρόσκληση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι royals θα παρευρεθούν σε μια δεξίωση στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας που άνοιξε πρόσφατα, θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος και θα παρακολουθήσουν την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση», ανέφερε το post στο Instagram του Clarence House.

O πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα προσγειώθηκαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα, ενώ πριν από μερικά λεπτά έφτασαν στην Εθνική Πινακοθήκη όπου τους περίμεναν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ένα σύντομο καλωσόρισμα και θα ακολουθήσει παρουσίαση για το νέο κτίριο και τα εκθέματα της Πινακοθήκης από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. Οι καλεσμένοι θα ξεναγηθούν στην Πινακοθήκη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821 στο πλαίσιο ειδικού εκθεσιακού αφιερώματος.

Αυτή είναι μια από τις πολλές φορές που ο Κάρολος και η Καμίλα επισκέπτονται την Ελλάδα με την τελευταία να είναι το 2018. Ο Κάρολος, ο οποίος μιλάει άψογα Ελληνικά, αναμένεται να τονίσει τους «ισχυρούς και ζωτικούς» δεσμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, παρά την απόφαση της χώρας του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.



Σε διερχόμενα αποσπάσματα της ομιλίας του, ο Πρίγκιπας Κάρολος τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, λέγοντας: «Ακριβώς όπως οι ιστορίες μας συνδέονται στενά μεταξύ τους, το ίδιο ισχύει και για το μέλλον μας».

Η Βρετανία, μαζί με τη Ρωσία, διαδραμάτισαν θεμελιώδη ρόλο στον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, βοηθώντας τους Έλληνες να αποκτήσουν ελευθερία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Υπενθυμίζοντας αυτό το γεγονός, ο Κάρολος έγραψε στην ομιλία του, η οποία αναμένεται να δοθεί στο κρατικό δείπνο την Τετάρτη, ότι «Σήμερα, όπως το 1821, η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο πρίγκιπας Κάρολος έχει μια ιδιαίτερα ισχυρή σχέση με την Ελλάδα, «τη γη του παππού του». Ο πατέρας του πρίγκιπα Κάρολου, ο πρίγκιπας Φίλιππος και ο παππούς του, ο πρίγκιπας Ανδρέας, γεννήθηκαν στη χώρα της Μεσογείου. Σε ένα κείμενο γνώμης στην εφημερίδα Τα Νέα ο Κάρολος έγραψε: «Η ανθεκτικότητα της Ελλάδας και του λαού της έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και ελπίζω ότι η χώρα θα ξαναεμφανιστεί με νέα δύναμη και αισιοδοξία.

Όταν έρθει αυτή η στιγμή και ο κόσμος έχει περάσει από αυτή τη δύσκολη στιγμή, η γυναίκα μου και εγώ ελπίζουμε να επισκεφτούμε την Ελλάδα και να σας ξαναδούμε