Ο πρίγκιπας Harry και επίσημα εκτός Λονδίνου: Γιατί επέλεξε ως κύρια κατοικία τις ΗΠΑ;

Πατούλια Κατερίνα
Ο πρίγκιπας Harry και επίσημα εκτός Λονδίνου: Γιατί επέλεξε ως κύρια κατοικία τις ΗΠΑ;
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Επίσημη κατοικία του Harry είναι πια οι HΠΑ. Η ημερομηνία αλλαγής και το κρυφό νόημα.

Kαι επίσημα κάτοικος ΗΠΑ ο πρίγκιπας Harry, τέσσερα χρόνια μετά τη μετακόμισή του, αρχικά στον Καναδά κι έπειτα στο Montecito της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του Travelyst, ενός φιλανθρωπικού οργανισμού για sustainable τουρισμό, ο Harry έχει δηλώσει ως μόνιμο τόπο κατοικίας του τις ΗΠΑ σε μια ημερομηνία πολύ σημαντική.

O Harry κάτοικος ΗΠΑ

Η 29 Ιουνίου 2023, ο Harry αποφάσισε πως δεν θα είναι πια μόνιμος κάτοικος Βρετανίας με κύρια κατοικία τις ΗΠΑ. Την ημέρα εκείνη το Παλάτι είχε ανακοινώσει πως ο Harry και η Meghan Markle έχουν μετακομίσει εκτός Frogmore Cottage.

O Sir Michael Stevens, είχε επιβεβαιώσει πως ο δούκας και η δούκισσα του Sussex είχαν αδειάσει την κατοικία τους στο Windsor, μια κατοικία την οποία ανακαίνισαν με μεγάλος κόστος και αναγκάστηκαν να αποπληρώσουν την ανακαίνιση αυτή μέχρι τελευταίας λίρας. Το 2019, οι Sussexes έδωσαν 2,4 εκατομμύρια λίρες στην ανακαίνιση, τον Νοέμβριο έφυγαν για έξι εβδομάδες στον Καναδά και στις 8 Ιανουαρίου 2020, ανακοινώθηκε το Megxit.

Από τότε ως σήμερα, οι Sussexes μένουν με τα δύο τους παιδιά στην Καλιφόρνια, στο κτήμα Montecito.

Ο Ηarry απέρριψε την πρόταση του πατέρα του πρίγκιπα Κάρολου να γυρίσει στο Λονδίνο

Τα αρχεία που δημοσιεύθηκαν από το Companies House για τον «Prince Henry Charles Albert David Duke of Sussex», το πλήρες όνομα του Harry, καταγράφουν ότι η νέα χώρα/κράτος συνήθους διαμονής του είναι τώρα οι ΗΠΑ, ενώ προηγουμένως εκεί αναφερόταν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χωρίς ασφάλεια ο πρίγκιπας στη Βρετανία

Παραμένει άγνωστο το γιατί ο Harry, πριν δύο χρόνια, έκανε τόσο μεγάλη μάχη- και δικαστική- με τη βρετανική κυβέρνηση για να διεκδικήσει έξτρα ασφάλεια από την αστυνομία, για τον ίδιο και την οικογένειά του όταν θα βρίσκεται εκεί:

«Ο πρίγκιπας Χάρι κληρονόμησε έναν κίνδυνο για την ασφάλεια τού για μια ζωή,από τη τη γέννησή του. Παραμένει έκτος στη σειρά για τον θρόνο, υπηρέτησε δύο περιοδείες στο Αφγανιστάν και τα τελευταία χρόνια η οικογένειά του έχει υποβληθεί σε καλά τεκμηριωμένες νεοναζιστικές και εξτρεμιστικές απειλές.

Ο ρόλος του στο Ίδρυμα μπορεί να άλλαξε αλλά το προφίλ του ως μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν έχει αλλάξει, ούτε και οι απειλές κατά του ίδιου και της οικογένειάς του.

Ο στόχος του πρίγκιπα Harry ήταν πάντα απλός, να μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια του ίδιους και της οικογένειάς του όσο θα βρίσκεται στη Βρετανία, ώστε τα παιδιά του να γνωρίσουν την πατρίδα του.

Η Βρετανία θα είναι πάντα το σπίτι του πρίγκιπα Harry και η χώρα που θέλει να ρίναι η γυναίκα και τα παιδιά του ασφαλείς. Με την έλλειψη προστασίας από την αστυνομία, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με προσωπικό ρίσκο.

Ο Harry πίστευε πως με αυτή την αίτηση, περίπου δύο χρόνια χωρίς την ύπαρξη προστασίας στη Βρετανία για τον ίδιο, θα ξεκαθαρίσει την υπόθεση», έγραφε η ανακοίνωση από τους δικηγόρους του Harry.

Τον Δεκέμβριο του 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου ξεκίνησε να εξετάζει την προσφυγή του Harry ο οποίος αμφισβητεί την απόφαση να μην τυγχάνει αστυνομικής προστασίας όταν βρίσκεται στην πατρίδα του.

Ο Harry και η Meghan έχασαν οριστικά το δικαίωμα συστηματικής προστασίας από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, το κόστος της οποίας κάλυπτε μέχρι πρότινος ο βρετανικός λαός.

Britain King Impact

Στην απόφαση, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Peter Lane, απέρριψε την υπόθεση του πρίγκιπα Harry διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρξε καμία παρανομία στη λήψη απόφασης για την υποβάθμιση της ασφάλειάς του ενώ ακόμη διαπίστωσε πως η απόφαση δεν ήταν παράλογη, ούτε αμαυρώθηκε από κάποια διαδικαστική αδικία.

Οι δικηγόροι του πρίγκιπα Harry έκαναν λόγο για μια πολύ άδικη απόφαση ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε τότε πως η ασφάλειά του θα αποφασίζεται κατά περίπτωση.

O Harry βρέθηκε τελευταία φορά στο Λονδίνο για μερικές μόνο ώρες για να ενημερωθεί από κοντά για τον καρκίνο του πατέρα του.

Ακόμα μια ήττα για τον πρίγκιπα Harry- Δεν θα έχει αστυνομική προστασία στο Ηνωμένο Βασίλειο