To άρωμα της αγάπης: Ο ρόλος της μυρωδιάς στην αγάπη και τα πιο ερωτεύσιμα αρώματα

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
To άρωμα της αγάπης: Ο ρόλος της μυρωδιάς στην αγάπη και τα πιο ερωτεύσιμα αρώματα

Love is in the air όταν φοράμε το αγαπημένο μας άρωμα μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά… Θα σου τα εξηγήσουμε όλα!

Το άρωμα δεν είναι απλά μία συλλογή από μυρωδιές, έχει την δύναμη να αλλάξει τη συνολική διάθεσή μας, να «ξυπνήσει» αναμνήσεις, να μας μεταφέρει σε αγαπημένα μέρη και ναι, ακόμη και να μας βοηθήσει να ερωτευτούμε! Απλώς η εισπνοή του αρώματος του ή της αγαπημένης μας, μπορεί να εμπνεύσει συναισθήματα έρωτα και αγάπης! Τα αρώματα μοιάζουν με συναρπαστικά ταξίδια, σαν να περπατάμε σε έναν καταπράσινο, ευωδιαστό κήπο, μόνο που αυτός ο κήπος βρίσκεται στον εγκέφαλό μας και τα λουλούδια είναι τα νευρολογικά του μονοπάτια. Η σύνδεση μεταξύ των αρωμάτων και των συναισθημάτων, άλλωστε, είναι κάτι περισσότερο από μια απλή εικασία, είναι ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο φαινόμενο.

pexels-monstera-production-5302940.jpg

Fun Fact! Η ικανότητά μας να θυμόμαστε κάτι που έχουμε δει μειώνεται στο 50% μετά από λίγους μόνο μήνες, αλλά μπορούμε να θυμηθούμε μια μυρωδιά, με ακρίβεια 65%, ακόμα και έναν ολόκληρο χρόνο αφότου την πρωτοσυναντήσαμε.

Το οσφρητικό σύστημα βλέπεις, το οποίο ελέγχει την όσφρησή μας, έχει άμεση σύνδεση με το μεταιχμιακό μας σύστημα, τη συναισθηματική δύναμη του εγκεφάλου δηλαδή. Πιο συγκεκριμένα, ο οσφρητικός βολβός, ο οποίος ξεκινά από τη μύτη και διατρέχει το κάτω μέρος του εγκεφάλου, έχει άμεσες συνδέσεις με τις δύο περιοχές του εγκεφάλου που έχουν σχετίζονται με το συναίσθημα και τη μνήμη: Την αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο. Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι οπτικές, οι ακουστικές (ήχος) και οι απτικές (αφή) πληροφορίες δεν περνούν από αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί η όσφρηση, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αίσθηση, είναι τόσο επιτυχημένη στο να προκαλεί συναισθήματα και αναμνήσεις.

Love is all around! 10 αρώματα που θα αγαπήσεις ακόμα και αν είσαι single

pexels-michelle-leman-6765559.jpg

Όπως αντιλαμβάνεσαι, επομένως, ένα άρωμα πράγματι μπορεί να μυρίζει αγάπη. Ουσιαστικά, όταν εισπνέουμε ένα άρωμα, είναι σαν να δημιουργούμε ένα «αρωματικό τηλεγράφημα» που στέλνεται κατευθείαν στα συναισθήματά μας. Ένα τηλεγράφημα που μπορεί να μας κάνει να ερωτευτούμε με την πρώτη μυρωδιά. Πώς όμως; Πώς ένα άρωμα μπορεί να μυρίζει αγάπη; Ποιες νότες πρέπει να περιλαμβάνει; Για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να θυμηθούμε την αρωματική πυραμίδα και το ρόλο της κάθε νότας μέσα σε αυτή.

Fun Fact! Επιστήμονες υπολόγισαν ότι μπορούμε να ξεχωρίσουμε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο μυρωδιές. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι επιστήμονες είχαν περιορισμένες μυρωδιές για να δουλέψουν, αυτός ο αριθμός δεν καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της όσφρησής μας.

Η πυραμίδα της αγάπης

Η αρωματική πυραμίδα αποτελείται από νότες κορυφής, νότες καρδιάς και νότες βάσης. Οι νότες κορυφής είναι συνήθως οι πιο ελαφριές από όλες τις νότες. Είναι φευγαλέες, σαν την πρώτη συνάντηση κατά την οποία λαμβάνουμε μία πρώτη εντύπωση. Και όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, οι πρώτες εντυπώσεις έχουν σημασία. Αυτές οι ελαφριές νότες λειτουργούν σαν mood boosters και μας βάζουν σε εγρήγορση, μας κινούν το ενδιαφέρον.

Ο «βασιλιάς» των λουλουδιών: 10 αρώματα που περιέχουν τριαντάφυλλο όπως δεν το έχεις ξαναμυρίσει

Έπειτα έρχεται η καρδιά του αρώματος, η ψυχή του, το κυρίως σώμα του. Είναι πιο γεμάτες, πιο πλούσιες και παραμένουν στο δέρμα για ώρες. Μοιάζουν με ζεστή αγκαλιά, με το φούτερ του αγαπημένου μας. Στον τομέα της αρωματοθεραπείας μάλιστα, αυτές οι νότες είναι συνήθως εκεί όπου βρίσκονται τα θεραπευτικά οφέλη, βοηθώντας στην ηρεμία του άγχους, την ανακούφιση του στρες και την χαλάρωση.

Copy of Copy of Copy of Untitled Design - 1

Τέλος, έχουμε νότες βάσης. Αυτά είναι τα θεμέλια του αρώματος, αυτά που «δένουν» την αρωματική συμφωνία. Είναι βαθιές, έντονες και συχνά αισθησιακές. Είναι αυτές που μένουν τα ρούχα, τα μαλλιά, τη μνήμη σου. Είναι η σφραγίδα σου που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη των γύρω σου. Αφού θυμηθήκαμε πώς λειτουργούν οι νότες σε ένα άρωμα, ώρα να δούμε τις συγκεκριμένες νότες που μυρίζουν αγάπη, δε νομίζεις;

Fun Fact! Η φράση που οι αρωματοποιοί ακούν περισσότερο στα briefings είναι «Θέλω να φτιάξεις ένα άρωμα που να μυρίζει αγάπη»

Η μυρωδιά της αγάπης

Το τριαντάφυλλο είναι το πιο ρομαντικό άνθος και σύμβολο της αγάπης. Έχει γλυκιά και ντελικάτη μυρωδιά και έχουμε την προδιάθεση να ταυτίζουμε το άρωμα των τριαντάφυλλων με τον ρομαντισμό. Πολλά αρώματα χρησιμοποιούν νότες κόκκινων και ροζ τριαντάφυλλων καθώς είναι οι ρομαντικές, πουδρένιες και λουλουδάτες.

pexels-secret-garden-931177.jpg

Το γιασεμί έχει ένα εξωτικό άρωμα, με κρεμώδες τελείωμα. Είναι μία νότα που δημιουργεί την τέλεια ισορροπία μεταξύ των λουλουδιών και των ξύλων, γεγονός που εμποδίζει το άρωμα να είναι πολύ γλυκό. Αξίζει να το θυμάσαι αυτό αν το άλλο σου μισό δεν συμπαθεί τα πολύ γλυκά αρώματα.

pexels-min-aung-khant-13594348.jpg

Η βανίλια είναι πολύ δημοφιλής νότα και βρίσκεται συχνά στη βάση ενός αρώματος, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει όταν όλα τα άλλα μέρη του αρώματος έχουν ξεθυμάνει. Η βανίλια είναι ένα ζεστή, γνώριμη και ιδανική για κάθε τύπο αρώματος. Είναι άμεσα αναγνωρίσιμη και λέγεται ότι είναι , εκτός των άλλων, και το άρωμα της ευτυχίας.

Βανίλια: Η πιο γλυκιά και αισθησιακή νότα είναι ό, τι πρέπει για το φθινόπωρο

Τέλος, το πατσουλί έχει μια γήινη, γλυκιά αλλά καπνιστή μυρωδιά. Προσθέτει βάθος στο άρωμα και χρησιμοποιείται συχνά στη βάση των αρωμάτων για να «στρογγυλεύει» τη σύνθεση. Μπορεί συχνά να βρεις το πατσουλί και τη βανίλια να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν το απόλυτο κρεμώδες, ξυλώδες άρωμα.

pexels-cottonbro-studio-4659794.jpg

Έχουμε λοιπόν τριαντάφυλλο, γιασεμί, βανίλια και πατσουλί, τις νότες που μυρίζουν αγάπη. Όσο για τα αρώματα που τις περιέχουν, παρακάτω θα βρεις τα αγαπημένα μας, τα οποία, εκτός του ότι μυρίζουν αγάπη, έχουν και ασορτί ονόματα.

Το γιασεμί είναι το άρωμα της ευτυχίας και εδώ θα βρεις τα 10 καλύτερα

SALVATORE-FERRAGAMO-AMO-FERRAGAMO-EAU-DE-PARFUM.png

SALVATORE FERRAGAMO, AMO FERRAGAMO EAU DE PARFUM

Με νότες από δεντρολίβανο, γιασεμί, βανίλια και σανδαλόξυλο.

YVES-SAINT-LAURENT-IN-LOVE-AGAIN-EAU-DE-TOILETTE.png

YVES SAINT LAURENT, IN LOVE AGAIN EAU DE TOILETTE

Με νότες από μανταρίνι, σταφύλι τριαντάφυλλο, παιώνια και βατόμουρο.

EMPORIO-ARMANI-IN-LOVE-WITH-YOU-EAU-DE-PARFUM.png

EMPORIO ARMANI, IN LOVE WITH YOU EAU DE PARFUM

Με νότες από μαύρο κεράσι, τριαντάφυλλο, γιασεμί και πατσουλί.

MARC-JACOBS-DAISY-LOVE-EAU-DE-TOILETTE.png

MARC JACOBS, DAISY LOVE EAU DE TOILETTE

Με νότες από άγρια μούρα, μαργαρίτα, ξεβρασμένα ξύλα και μόσχο.

AMOUAGE-BLOSSOM-LOVE-WOMAN-EAU-DE-PARFUM.png

AMOUAGE, BLOSSOM LOVE WOMAN EAU DE PARFUM

Με νότες από άνθη κερασιάς, τριαντάφυλλο, υλάνγκ-υλάνγκ, βανίλια και σανδαλόξυλο.

GUCCI-GUILTY-LOVE-EDITION-FOR-HER-EAU-DE-PARFUM.png

GUCCI, GUILTY LOVE EDITION FOR HER EAU DE PARFUM

Με νότες από κουμ κουάτ, τζίντζερ, λεβάντα, πατσουλί και βενζόη.

KILIAN-PARIS-ROLLING-IN-LOVE-EAU-DE-PARFUM.png

KILIAN PARIS ROLLING IN LOVE EAU DE PARFUM

Με νότες από γάλα αμυγδάλου, ίριδα, φρέζια, τουμπερόζα και βανίλια.

CHLOE-LOVE-STORY-EAU-DE-TOILETTE.png

CHLOÉ LOVE STORY EAU DE TOILETTE

Με νότες από γιασεμί, άνθη πορτοκαλιάς, κεδρόξυλο, κρίνο της κοιλάδας και τριαντάφυλλο.

KENZO-AMOUR-EAU-DE-PARFUM.png

KENZO, AMOUR EAU DE PARFUM

Με νότες από ρύζι, λευκό τσάι, ηλιοτρόπιο, βανίλια και θυμίαμα.

CACHAREL-AMOR-AMOR.png

CACHAREL, AMOR AMOR

Με νότες από βανίλια, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο, γιασεμί, musk και κέδρο.