Βανίλια: Η πιο γλυκιά και αισθησιακή νότα είναι ό, τι πρέπει για το φθινόπωρο

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Βανίλια: Η πιο γλυκιά και αισθησιακή νότα είναι ό, τι πρέπει για το φθινόπωρο

Η βανίλια στα αρώματα είναι ωραία ακόμα και όταν είναι μέτρια. Όταν όμως είναι σωστή, τότε δημιουργεί την τέλεια ατμόσφαιρα και σήμερα θα ανακαλύψεις τα 10 αρώματα που μυρίζουν βανίλια με τρόπους που δεν φαντάζεσαι!

Ήξερες ότι, η βανίλια είναι ένα από τα πιο ισχυρά αφροδισιακά, και απέκτησε αυτή τη φήμη το 1762; Ναι, ναι, εκείνη τη χρονιά, μια γερμανική μελέτη αποκάλυψε ότι ένα φάρμακο με βάση το εκχύλισμα βανίλιας, θεράπευσε 342 άτομα με ανικανότητα. Ωραία ξεκινήσαμε αλλά η μαγεία της βανίλιας δεν αφορά μόνο τις -αποδεδειγμένες- αφροδισιακές της ιδιότητες.

1662447220031-116965195-vanil.jpg

Η βανίλια είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς νότες στα αρώματα (και γεύση παγωτού), το δεύτερο πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο και έχει πολύ όμορφη και ευωδιαστή ιστορία. Όπως είπαμε και στο teaser αυτού του άρθρου, η βανίλια είναι ωραία ακόμα και όταν είναι μέτρια, ενώ μπορεί πραγματικά να σε «μεθύσει» αν είναι σωστή σε ένα άρωμα. Πριν όμως μιλήσουμε για τα ολόσωστα αρώματα που πρέπει να δοκιμάσεις, ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή, τι λες;

Let’s fall in love: 10 αρώματα που θα σε κάνουν να ερωτευτείς το φθινόπωρο

Λίγη ιστορία

Η βανίλια πήρε το όνομά της από την ισπανική λέξη «vaina», που σημαίνει «μικρός λοβός» και είναι μέλος της οικογένειας των ορχιδέων από το γένος Vanilla. Στο Μεξικό, ήταν γνωστή ως «cacixanatl» που στην αρχαία διάλεκτο των Αζτέκων σήμαινε βαθύ λουλούδι, και η πατρίδα της ήταν η περιοχή Βερακρούζ κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού. Σύμφωνα με το μύθο, η Xanat, κόρη της Μεξικανής θεάς της γονιμότητας, ερωτεύτηκε παράφορα τον νεανικό Toton. Επειδή δεν μπορούσε να τον παντρευτεί λόγω της θεϊκής της φύσης, μεταμορφώθηκε σε βανίλια, ένα φυτό που θα του έφερνε ευχαρίστηση και ευτυχία.

vanilla-axtec.jpeg

Σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, ο Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής Hernan Cortes, ήταν ο πρώτος που έφερε τη βανίλια στη Δυτική Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι εθίστηκαν στη γεύση και υιοθέτησαν το τελετουργικό των Αζτέκων της ζεστής σοκολάτας με άρωμα βανίλιας.

Υλάνγκ-Υλάνγκ: Κάποτε ήταν «το γιασεμί του φτωχού» - τώρα είναι μία από τις πιο ακριβές νότες

Γιατί είναι τόσο ακριβή;

Η βανίλια, είναι το δεύτερο πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο, κυρίως επειδή η παραγωγή της είναι πολύ απαιτητική. Αναπτύσσεται σαν κληματαριά από την οποία φυτρώνουν πρασινοκίτρινα άνθη. Κάθε λουλούδι παραμένει ανοιχτό μόνο για 24 ώρες, και αν δεν γονιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μαραίνεται και πεθαίνει. Στο Μεξικό, γονιμοποιείται αποκλειστικά από τις μέλισσες melipona, μετά από την οποία ο καρπός αναπτύσσεται σε σχήμα λοβού γεμάτο με χιλιάδες μικροσκοπικούς μαύρους σπόρους.

plant.jpeg

Χωρίς την κατάλληλη μέλισσα ωστόσο, η βανίλια δεν μπορούσε να φυτευτεί με επιτυχία σε άλλες τροπικές περιοχές. Το 1841 όμως, ο Edmond Albius, ένας δωδεκάχρονος σκλάβος στο νησί Reunion (λεγόταν Bourbon εκείνη την εποχή), επινόησε μια μέθοδο γονιμοποίησης λουλουδιών με το χέρι, χρησιμοποιώντας ένα ραβδί και τον αντίχειρά του. Έτσι, φυτείες ξεπήδησαν σε όλο τον κόσμο, από τη Μαδαγασκάρη στην Ινδία μέχρι την Ταϊτή και την Ινδονησία, χάρη σε αυτή την απλή τεχνική. Περίμενε όμως, δεν τελειώσαμε…

Edmond_Albius.jpeg

Όταν ωριμάσουν, οι λοβοί μαζεύονται με το χέρι και στη συνέχεια υποβάλλονται σε μια παρατεταμένη, πολλαπλών σταδίων διαδικασία σκλήρυνσης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι τα αποξηραμένα, αρωματικά μαύρα pods που γνωρίζεις. Η διαδικασία για το απόσταγμα της βανίλιας μάλιστα, είναι ακόμα πιο χρονοβόρα και δύσκολη. Για να καταλάβεις, η προετοιμασία της premium βανίλιας διαρκεί 18 μήνες, ενώ η καλύτερη και ποιοτικότερη βανίλιας - η βανίλια Bourbon - απαιτεί 24 μήνες. Και πώς μερικά αρώματα με βανίλια είναι οικονομικά;

Η συνθετική βανίλια

Το πολύ υψηλό κόστος της αυθεντικής, ποιοτικής βανίλιας, οδήγησε στη δημιουργία της αιθυλικής βανιλίνης, ενός συνθετικού υποκατάστατου της φυσικής βανίλιας. Αυτό το μόριο, συντέθηκε για πρώτη φορά το 1874 από τους χημικούς Ferdinand Tiemann και Wilhelm Haarmann, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας ανατολίτικων αρωμάτων με τεράστιες ποσότητες βανίλιας στη βάση τους.

vanilla-ancie.jpeg

Αν και δεν έχω τίποτα εναντίον των αρωμάτων που χρησιμοποιούν συνθετική βανίλια, βρίσκω ότι απαιτείται ιδιαίτερη μαεστρία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα άρωμα γλυκό και αισθησιακό, και όχι γλυκερό. Στη λίστα με τα πιο ωραία -κατά την ταπεινή μου γνώμη- αρώματα με βανίλια λοιπόν, θα ανακαλύψεις αρώματα που έχουν αυθεντική βανίλια αλλά και συνθετική, που είναι μεθυστικά για όλους τους σωστούς λόγους. Σου προτείνω να τα μελετήσεις και να πας να τα μυρίσεις άμεσα γιατί, αν δεν φορέσεις βανίλια το Φθινόπωρο, τότε πότε θα το κάνεις; Enjoy…

So pretty! Αυτά τα αρώματα θα κάνουν το μπουντουάρ σου πιο όμορφο – και μυρίζουν τέλεια

ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΜΥΡΟ

PENHALIGON'S, LEGACY OF PETRA EAU DE PARFUM

Με νότες από τσάι, μάραθο και περγαμόντο, μύρο, λιβάνι, γλυκόρριζα και δεντρολίβανο, βενζόη, βανίλια και νότες ξύλων.

WhatsApp-Image-2022-08-04-at-9.58.22-AM.jpeg

ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ

ESTÉE LAUDER, INFINITE SKY EAU DE PARFUM SPRAY

Με νότες από πιπέρι, βανίλια Μαδαγασκάρης και σανδαλόξυλο.

ESTEE-LAUDER-INFINITE-SKY-EAU-DE-PARFUM-SPRAY.png

ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΣΕΜΙ

VIKTOR & ROLF, GOOD FORTUNE EAU DE PARFUM

Με νότες από μάραθο και γεντιανή, γιασεμί και βανίλια Μαδαγασκάρης.

VIKTOR-and-ROLF-GOOD-FORTUNE-EAU-DE-PARFUM.png

ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΑΦΡΑΝ

PRADA, SOME VELVET MORNING EAU DE PARFUM

Με νότες από ροδάκινο, σαφράν, βανίλια, βενζόη και musk.

PRADA-SOME-VELVET-MORNING-EAU-DE-PARFUM.png

ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΜΗΛΙ

GUCCI, MEMOIRE D'UNE ODEUR EAU DE PARFUM

Με νότες από χαμομήλι και πικραμύγδαλο, μόσχο ινδικό γιασεμί και σανδαλόξυλο, κέδρο και βανίλια.

GUCCI-MEMOIRE-D'UNE-ODEUR-EAU-DE-PARFUM.png

ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΒΔΑΝΟ

CHANEL, COCO EAU DE PAFRUM

Με νότες από τριαντάφυλλο Βουλγαρίας, κόλιανδρο και γιασεμί, γαρίφαλο, άνθη πορτοκαλιάς, μιμόζα και τριφύλλι, κεχριμπάρι, σανδαλόξυλο, βανίλια και λάβδανο.

coco.png

ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΜΗΛΟ

HUGO BOSS, ALIVE EAU DE PARFUM

Με νότες από μήλο, κανέλα, φραγκοστάφυλλο, γιασεμί και κέδρο, δαμάσκηνο, ξύλο ελιάς, βανίλια και ξύλα από την Αλάσκα.

HUGO-BOSS-ALIVE-EAU-DE-PARFUM.png

ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ

KILIAN PARIS, FORBIDDEN GAMES EAU DE PARFUM

Με νότες από ροδάκινο, μήλο, δαμάσκηνο και κανέλα, τριαντάφυλλο Βουλγαρίας, γιασεμί και γεράνι, μέλι, βανίλια και οποπόναξ.

kilian.png

ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ

MAISON FRANCIS KURKDJIAN, AQUA VITAE EAU DE TOILETTE

Με νότες από ηδιόνη, λεμόνι Καλαβρίας, μανταρίνι Σικελίας, βανίλια, σπόρους τόνκα και ξύλο guaiac.

maison.png

ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΣΜΙΡ

BYREDO, NIGHT VEILS VANILLE ANTIQUE EXTRAIT DE PARFUM

Με νότες από μαύρο δαμάσκηνο, φρέζια, κεχριμπάρι, κασμίρ, ξύλα, βανίλια και έλαιο λάβδανου.

byredo.png