Beat the heat: Οι πιο ασυνήθιστοι τρόποι να αντιμετωπίσεις τον καύσωνα αν δεν έχεις κλιματιστικό

Beat the heat: Οι πιο ασυνήθιστοι τρόποι να αντιμετωπίσεις τον καύσωνα αν δεν έχεις κλιματιστικό
Pexels

Η λεκάνη, η παγοκύστη, η μέντα και τί άλλο να κάνεις σε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Η πρόγνωση του καιρού για την Ευρώπη προκαλεί ανησυχητική ένδειξη εδώ και εβδομάδες, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες χώρες. Οι ακραίες θερμοκρασίες συνεχίζουν να πλήττουν και τη χώρα μας την ώρα που η εθνική τραγωδία με την πτώση του Canadair και τις φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα και άλλες περιοχές στην Ελλάδα, να προκαλούν τόσο θλίψη όσο και τεράστια ανησυχία σε έναν πόλεμο με εχθρό τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Την ώρα που η κλιματική αλλαγή με την υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί παγκόσμια ανησυχία, αξίζει να αναφέρουμε ότι φέτος η Ισπανία αντιμετώπισε την πιο καυτή άνοιξη που έχει καταγραφεί ποτέ -με θερμοκρασίες σχεδόν 2 C υψηλότερες από τον μέσο όρο, ενώ στα highlights που προβληματίζουν είναι και το γεγονός πως η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται πιο γρήγορα στον κόσμο, όπως προειδοποιεί και μια έκθεση του WMO και του Copernicus.

Εάν θέλουμε να ελπίζουμε να σταματήσει η «τιμωρητική» άνοδος της θερμοκρασίας οι ειδικοί επισημαίνουν πως απαιτείται άμεση και συλλογική δράση για το κλίμα. Αλλά σε πολύ βραχυπρόθεσμο πλάνο, το «να νικάμε τη ζέστη» στην καθημερινότητα είναι προτεραιότητα προκειμένου να ανταπεξέλθουμε. Το να παραμείνουμε ενυδατωμένες είναι κομβικό ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την υγεία μας και για τον λόγο αυτό ακολουθούν μερικές απλές και οικονομικές συμβουλές για να παλέψεις τον εφιάλτη που ακούει στο όνομα: καύσωνας.

8 φυσικοί τρόποι για να μην σε επισκεφτούν ποτέ ξανά τα μυρμήγκια σπίτι σου

«Παίξε» με τον αέρα

Μείνε συντονισμένη με το να συγκρίνεις τη θερμοκρασία μέσα και έξω από το σπίτι. Μόλις είναι πιο ζεστά έξω, κλείσε τα παράθυρα και τις πόρτες για να κρατήσεις έξω τον θερμότερο αέρα. Αντίστρεψε αυτήν τη συμβουλή όταν αλλάζουν οι σχετικές θερμοκρασίες τα πρωινά και τα βράδια, έτσι ώστε να εισέρχεται πιο δροσερή ροή αέρα κατά τις βραδινές ώρες.

Κλείσε τις κουρτίνες και τα παντζούρια

Κλείσε τις κουρτίνες και τα παντζούρια στα ηλιόλουστα παράθυρα για να σταματήσει να μπαίνει ο ήλιος. Αν δεν διαθέτεις παντζούρια, σε ένα χρήσιμο νήμα στο Twitter, η διευθύνουσα σύμβουλος της Energy UK Emma Pinchbeck προτείνει την τοποθέτηση εφημερίδας ή χαρτονιού στα παράθυρα λέγοντας πως αυτή η πρακτική μπορεί να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πώς θα διατηρήσεις τις μπανάνες έως και 15 μέρες με την εύκολη μέθοδο με το νερό

Προετοίμασε το γεύμα σου νωρίτερα μέσα στην ημέρα

Είναι κοινή λογική ότι οτιδήποτε παράγει θερμότητα θα ανεβάσει τη συνολική θερμότητα του σπιτιού σου. Διαισθητικά, το σεσουάρ μαλλιών θα σου είναι λιγότερο επιθυμητό σε τέτοια συνθήκη (και όχι μόνο επειδή τα βρεγμένα μαλλιά είναι βάλσαμο σε μέρες όπως η σημερινή).

Αλλά ένα μέρος στο οποίο βοηθάει να ξανασκεφτείς τις καθημερινές σου δραστηριότητες είναι η κουζίνα. Μια θρεπτική σαλάτα είναι η καλύτερη απάντηση στον καύσωνα, αλλά αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις τον φούρνο, τι θα έλεγες να ετοιμάζεις το φαγητό νωρίτερα μέσα στην ημέρα;

Μείνε δροσερή με μέντα ή αγγούρι

Ένα κρύο ή ζεστό αφέψημα μέντας είναι εξαιρετικό για να σε δροσίσει, καθώς η φυσική μενθόλη διεγείρει τους δροσερούς υποδοχείς στο σώμα. Είναι επίσης ένα βότανο πολύ χαμηλής συντήρησης που μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα περβάζι ή ένα κομμάτι κήπου.

Η παραγωγός βίντεο του Euronews Green, Hannah, ορκίζεται σε μια φέτα αγγούρι στο νερό της, κάτι που κάνει το ποτό να έχει αναζωογονητική γεύση ακόμα και όταν ζεσταίνεται.

Φτιάξε με φυσικά υλικά το spray που θα κάνει τα μαλλιά σου να μοιάζουν λες και βγήκες από τη θάλασσα

Μείνε δροσερή το βράδυ

Αν και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ανήσυχες νύχτες είναι συχνά το χειρότερο μέρος ενός καύσωνα.

Μία άλλη ωραία viral συμβουλή που «πιάνει» κατά τις βραδινές ώρες και που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς είναι να τυλίξεις μια κρύα υγρή φανέλα γύρω από το λαιμό σου το βράδυ.

Τα βρεγμένα σεντόνια θα σε σώσουν

Ένα βρεγμένο βαμβακερό μπλουζάκι μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση κατά τη διάρκεια της ημέρας και το να αφήνεις τα βρεγμένα σεντόνια και τα ρούχα να στεγνώνουν μέσα θα βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του δωματίου.

Πώς θα καθαρίσεις τα σκουριασμένα σου κοσμήματα για να τα φορέσεις και φέτος το καλοκαίρι

Φόρεσε φαρδιά ρούχα

Μιλώντας για ρούχα, τα φαρδιά ρούχα συνιστώνται ανεπιφύλακτα. Οι φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι και το λινό κάνουν το ύφασμα να αναπνέει περισσότερο (καθώς επίσης είναι λιγότερο επιβλαβές για τη θαλάσσια ζωή από τα συνθετικά, τα οποία απελευθερώνουν μικροπλαστικά στο πλύσιμο).

Η ύφανση των βιοδιασπώμενων ινών απορροφά καλύτερα τον ιδρώτα και βοηθά στην κυκλοφορία του αέρα γύρω από το σώμα.

Χρησιμοποίησε μια παγοκύστη

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να νικήσεις τη ζέστη, μερικοί πιο αποτελεσματικοί, οικονομικοί και βιώσιμοι από άλλους.

Αλλά μια γρήγορη ματιά γύρω από τα υπάρχοντά σου μπορεί να αποκαλύψει ορισμένα αντικείμενα ώριμα για επαναχρησιμοποίηση, από μπουκάλια νερού έως παγοκυψέλες.

Το περασμένο καλοκαίρι, η πρώην αναπληρώτρια συντάκτρια του Euronews Green, Maeve, αγόρασε μια παγοκυψέλη προκειμένου να ανακουφίσει ένα διάστρεμμα. Τώρα λέει πως φυλάσσει στην κατάψυξη αυτό τον σύμμαχο προκειμένου να δροσίζει σημεία του σώματός όπως πίσω από τα γόνατα ή στους αγκώνες και τον σβέρκο.

Μία καλή ιδέα είναι και μια λεκάνη με κρύο νερό για να βάλουμε τα πόδια μας, όπως μάς έλεγαν πως έκαναν οι γιαγιάδες μας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα.

Πάρε σωστή ανάσα

Η άσκηση όχι μόνο δίνει ώθηση στα επίπεδα ενέργειάς μας, αλλά υπάρχουν πολλές συμβουλές που μπορούμε να λάβουμε από διαφορετικά αθλήματα και πρακτικές για να παραμείνουμε δροσεροί.

Οι ειδικοί προτείνουν να παίρνεις μια «ανάσα λιονταριού» τις θερμότερες ώρες της ημέρας. Αυτό το κάνεις για να σε δροσίσει και να σε χαλαρώσει: απλά άνοιξε το στόμα σου διάπλατα και αφήσε τη γλώσσα σου να κρέμεται, πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη σου και μετά μια μεγάλη εκπνοή από το στόμα σου, κάνοντας τον ήχο ενός αναστεναγμού.

Απόλαυσε ένα δροσερό ντους

Εάν η μεσημεριανή σιέστα δεν είναι στο πλάνο, θα έχεις πάντα το ντους για να δροσιστείς εκείνες τις ώρες που η ζέστη χτυπάει κόκκινο.

Θα έχουμε πάντα τον ανεμιστήρα

Οι ανεμιστήρες είναι πάντα μία πολύ καλή επιλογή για όσους δεν θέλουν το κλιματιστικό για οικονομικούς και περιβαλλοντολογικούς λόγους, και μπορούν να αποτρέψουν πολύ τις ανυπόφορες εσωτερικές θερμοκρασίες όταν χρησιμοποιηθούν σωστά και σε σωστό σημείο.

Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: