Γιατί το υπνοδωμάτιο συσσωρεύει την περισσότερη σκόνη σε όλο το σπίτι;

Τσακιρίδου Χριστίνα
Γιατί το υπνοδωμάτιο συσσωρεύει την περισσότερη σκόνη σε όλο το σπίτι;

Ο σωστός τρόπος καθαρισμού για να πεις αντίο σε σκόνη, μικρόβια και βακτήρια.

Η σκόνη αποτελεί τον αιώνιο εχθρό κάθε νοικοκυράς αφού συγκεντρώνεται συχνά σε ολόκληρο το σπίτι. Κακά τα ψέματα, καμία από εμάς δεν θέλει να βλέπει βρώμικο τον χώρο της, με την γενική καθαριότητα να χρίζεται αναγκαία κάθε δέκα περίπου μέρες.

Όπως φαίνεται υπάρχει ένα δωμάτιο που τείνει να συσσωρεύει τις μεγαλύτερες ποσότητες σκόνης συγκριτικά με άλλα και αυτό είναι η κρεβατοκάμαρα. Ναι, καλά διάβασες!

Σύμφωνα πάντα με το Sleep.com, η σκόνη είναι ένα από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου και τα συμπτώματα που προκαλεί μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και την ποιότητα του ύπνου. Αν και είναι σημαντικό να μειώσεις σημαντικά την ποσότητα σκόνης παντού στον χώρο σου, η κρεβατοκάμαρα χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσοχή και φροντίδα.

Γιατί η κρεβατοκάμαρα μαζεύει τόση σκόνη;

Μια μελέτη για το OTB Research Institute for Housing στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft αναφέρει ότι το κρεβάτι είναι η κύρια πηγή αλλεργιογόνων ακάρεων στο σπίτι. Σημειώνει επίσης ότι κάτω από τα σεντόνια, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να βρίσκονται σε 50πλάσια συγκέντρωση συγκριτικά με τον υπόλοιπο αέρα των εσωτερικών χώρων.

O πιο εύκολος τρόπος για να καθαρίσεις το ρόδι ήρθε μέσα από το TikTok

Λούτρινα αντικείμενα, τρίχες, κουβέρτες, χαλιά, σεντόνια και σκεπάσματα είναι οι κύριοι παράγοντες για τη δημιουργία σκόνης στην κρεβατοκάμαρα. Η κακή κυκλοφορία του αέρα και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας ελαχιστοποιήσουν τη ροή του αέρα και επιτρέπουν στη σκόνη να «κάνει πάρτι».

Πώς θα πεις αντίο στη σκόνη

  • Συχνός καθαρισμός

Φρόντισε να αλλάζεις σεντόνια κάθε εβδομάδα και προσπάθησε να πλένεις συχνά τις μαξιλαροθήκες και τα παπλώματα. Κάθε έξι μήνες καθάριζε το στρώμα σου ώστε να απομακρυνθούν όλα τα μικρόβια-βακτήρια που έχουν συγκεντρωθεί. Οι κουρτίνες πρέπει να πλένονται το λιγότερο δυο φορές το χρόνο ενώ τα χαλιά πρέπει να καθαρίζονται δύο φορές την εβδομάδα με ηλεκτρική σκούπα.

  • Δώσε έμφαση στην ποιότητα του αέρα

Έλεγξε τα επίπεδα υγρασίας του δωματίου καθώς η υψηλή υγρασία μπορεί να κάνει τα σωματίδια της σκόνης να προσκολλώνται πιο εύκολα στις επιφάνειες. Το ιδανικό επίπεδο υγρασίας για την πρόληψη της σκόνης είναι κάτω από 50%. Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα για να μειώσεις την υγρασία στον αέρα.

  • Θέσε ορισμένους βασικούς κανόνες

Αν θες να κρατήσεις τη σκόνη μακριά από την κρεβατοκάμαρα μπορείς να υιοθετήσεις μερικούς απλούς αλλά θαυματουργούς κανόνες. Για παράδειγμα, αν έχεις κατοικίδια κράτησέ τα μακριά από το υπνοδωμάτιο. Μην μπαίνεις ποτέ μέσα στο δωμάτιο με τα παπούτσια και μην αφήνεις ανοιχτά τα παράθυρα για ώρες.

fgmdcm,

Πηγή κεντρικής: pexels.com