Φακοί επαφής και θάλασσα: Πόσο επικίνδυνος συνδυασμός είναι;

Φακοί επαφής και θάλασσα: Πόσο επικίνδυνος συνδυασμός είναι;

Τι να προσέχετε όσοι αναγκάζεστε να τους χρησιμοποιείτε ακόμα και στη παραλία.

Υπάρχουν άνθρωποι με μικρό πρόβλημα που μπορούν χωρίς τα γυαλιά τους. Άλλοι πάλι, δεν βλέπουν... την τύφλα τους. Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία τότε μάλλον δεν πάτε πουθενά χωρίς τους φακούς επαφής σας. Ακόμη και στην παραλία κρίνονται απαραίτητοι. Τι γίνεται όμως κατά τη διάρκεια του μπάνιου στη θάλασσα;

Δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα μολύνσεων των φακών επαφής από τη θάλασσα, αρκεί βέβαια το νερό να είναι καθαρό και να μην μπαίνουμε με ανοιχτά μάτια. Οι πολλές βουτιές ακόμη και με κλειστά μάτια δεν είναι ό, τι καλύτερο εφόσον το αλάτι ξηραίνει και ερεθίζει. Αν φοράτε τους φακούς σας και βουτάτε στο νερό, υπάρχει κίνδυνος ερεθισμού και τραυματισμού ακόμη και του κερατοειδούς, εφόσον ο φακός αφυδατώνεται και σκληραίνει. Αν το κάνετε και νιώσετε ενόχληση μετά, πρέπει να αφαιρέσετε αμέσως τους φακούς.

Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιείστε ημερήσιους φακούς για τα μπάνια στη θάλασσα μιας και ο κίνδυνος να σας φύγουν και να τους χάσετε μόνο μικρός δεν είναι -και σίγουρα δεν θέλετε να αγοράζετε καινούργιους, καλούς φακούς κάθε τρεις και λίγο. Στην περίπτωση της πισίνας, η κατάσταση είναι λίγο χειρότερη εξαιτίας του γλυκού νερού και του χλωρίου που ευνοούν μολύνσεις και λοιμώξεις. Εδώ καλύτερα να κρατάτε το κεφάλι συνεχώς πάνω από το νερό ή, αν τα καταφέρνετε, ας μη φοράτε καθόλου τους φακούς. Το πολύ πολύ, αν δε θέλετε να χάσετε το μπάνιο αλλά έχετε υψηλό δείκτη μυωπίας, ας έχετε κάποιον δίπλα σας να σας κατευθύνει λίγο, για να μην χτυπήσετε. Είναι προτιμότερο από το να ρισκάρετε μια λοίμωξη που θα σας ταλαιπωρήσει για καιρό.

Διαβάστε επίσης:

Αίμα μετά τη σεξουαλική επαφή: αυτές είναι οι 6 πιο πιθανές αιτίες

Ηλιοθεραπεία ή μήπως όχι; Η βιταμίνη του ήλιου και πώς επηρεάζει την υγεία μας

Μήπως φοράτε λάθος νούμερο παπούτσι;