Ανήκεις στη Gen Z και αισθάνεσαι ήδη κουρασμένη από τη ζωή; Μάλλον περνάς «κρίση μέσης ηλικίας»

Τζένη Ντεμιράι
Ανήκεις στη Gen Z και αισθάνεσαι ήδη κουρασμένη από τη ζωή; Μάλλον περνάς «κρίση μέσης ηλικίας»

Πώς ο Dr Murthy συνδέει τα social media με τα μειωμένα επίπεδα ευτυχίας στις ζωές της Gen Z; 

Ανήκεις στην Gen Z και παρά το γεγονός ότι δεν έχεις αγγίξει καν τα 30, έχεις ήδη αισθανθεί να κουράζεσαι από τη ζωή; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε πιθανότατα να βρίσκεσαι αντιμέτωπη με μία πρόωρη «κρίση μέσης ηλικίας», η οποία οφείλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον Γενικό χειρουργό των Ηνωμένων Πολιτειών, Dr Vivek Murthy, και μία έκθεση που αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η γενιά αυτή βιώνει την μέση ηλικία πολύ νωρίτερα από ότι θα έπρεπε.

Τέσσερα αδιαπραγμάτευτα πράγματα που ζητάει κάθε Gen Zer από την εργασία της

girl-5717067_1280.jpg

Όλο και λιγότερο ευτυχισμένοι οι νέοι

Το συναίσθημα που συνδέεται με την «κρίση μέσης ηλικίας» φαίνεται να σχετίζεται με τη μείωση του συναισθήματος ευτυχίας. Μία παγκόσμια έρευνα για την ευημερία διαπίστωσε ότι οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι όλο και λιγότερο ευτυχισμένοι από ότι ήταν οι παλαιότερες γενιές.

Αν και οι νεότεροι σε ηλικία άνθρωποι ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι από τους μεγαλύτερους για πάνω από μία δεκαετία, η φετινή Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας αποδεικνύει ότι η κατάσταση άρχισε να αλλάζει στις ΗΠΑ το 2017 και μέχρι το 2024, η μείωση της ευημερίας που αισθάνονται οι άνθρωποι κάτω των 30, οδήγησε την χώρα στην έξοδο από την λίστα των 20 πιο ευτυχισμένων εθνών του κόσμου.

girl-6731145_1280.jpg

Πώς ο Dr Murthy συνδέει τα social media

Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη έκθεση δεν υποδεικνύει τα social media ως την αιτία «δυστυχίας» των νέων, ωστόσο, ο Dr Murthy θεώρησε πως ο χρόνο που οι έφηβοι και οι νέοι περνούν σε αυτές τις εφαρμογές επηρεάζει σημαντικά την διάθεσή τους.

Για να στηρίξει τη θεωρία του, επικαλέστηκε έρευνα σύμφωνα με την οποία οι έφηβοι των ΗΠΑ ξοδεύουν κατά μέσο όρο σχεδόν πέντε ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ένα τρίτο μένει ξύπνιο μέχρι τα μεσάνυχτα τις καθημερινές και απασχολείται με ηλεκτρονικές συσκευές.

Μιλώντας στον Guardian, τόνισε ότι περιμένει ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς των κολοσσών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι οι πλατφόρμες τους είναι ασφαλείς για τα παιδιά και τους εφήβους.

Τικ Τοκ Hack: Πώς θα καταλάβεις αν μια γυναίκα είναι millenial ή Gen Z από ένα χαρακτηριστικό

Πηγή κεντρικής εικόνας: pixabay