Μια κούπα τσάι καθημερινά κάνει καλό στα οστά και στον εγκέφαλό σου- Τι λένε οι έρευνες

Μια κούπα τσάι καθημερινά κάνει καλό στα οστά και στον εγκέφαλό σου- Τι λένε οι έρευνες

Για να αποκομίσεις όλα αυτά τα οφέλη, πίνε μαύρο, πράσινο ή oolong τσάι, καθώς αυτοί είναι οι τύποι τσαγιού που εξέτασαν οι περισσότερες μελέτες για το τσάι και την υγεία των οστών.

Μεγαλώνουμε με την πεποίθηση πως το ασβέστιο που βρίσκεται στο γάλα είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για τα οστά, μήπως όμως δεν είναι το μόνο που είναι σημαντικό όταν πρόκειται για την υγεία τους.

Επιπλέον, το γάλα δεν είναι απαραίτητα ο βέλτιστος τρόπος κατανάλωσης ασβεστίου. Λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο έχουν όλα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης ασβεστίου. Αν θέλεις να πιείς κάτι καλό για τα οστά σου, άναψε τον βραστήρα και φτιάξε ένα φλιτζάνι (ή και παραπάνω) τσάι.

Άσε τον καφέ και το τσάι – Η kombucha και θα σε ξυπνήσει και θα ωφελήσει την υγεία σου

Τσάι για την υγεία των οστών

«Τα κύρια οφέλη για τα οστά από την κατανάλωση τσαγιού οφείλονται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά του, όπως πολυφαινόλες, κατεχίνες και φλαβονοειδή», λέει η Sue Xiao Yu, MS, RD, CDN, CDE, κλινική διατροφολόγος και διαιτολόγος στο Hospital for Special Surgery. «Οι ισχυρές πολυφαινόλες που βρίσκονται στο τσάι έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην αύξηση της ανοργανοποίησης των οστών, στην καθυστέρηση της μείωσης της οστικής πυκνότητας και στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο σώμα σας».

Και η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι αρκετά συχνή, οπότε η τελευταία είναι πολύ σημαντική για πολλούς από εμάς. «Οι κατεχίνες βοηθούν επίσης στην προστασία των κυττάρων που δομούν τα οστά στο σώμα, ενώ τα φλαβονοειδή έχουν ιδιότητες που μοιάζουν με οιστρογόνα που βοηθούν στην πρόληψη της οστικής απώλειας», λέει η Yu.

prasino_tsai3.jpg

Για να αποκομίσεις όλα αυτά τα οφέλη, πίνε μαύρο, πράσινο ή oolong τσάι, καθώς αυτοί είναι οι τύποι τσαγιού που εξέτασαν οι περισσότερες μελέτες για το τσάι και την υγεία των οστών, σύμφωνα με τη Yu. «Τα μαύρα, πράσινα και oolong τσάι συνιστώνται επίσης επειδή είναι τα πιο συχνά καταναλωμένα στον κόσμο», προσθέτει.

Δεν μπορείς να πιεις τσάι με τίποτα; Αυτή η εκδοχή σίγουρα θα σ΄ ενθουσιάσει

Και δεν έχει μεγάλη σημασία αν πίνεις το τσάι σου ζεστό ή παγωμένο. Η Yu λέει ότι ενώ μια μελέτη που αναφέρεται στο Journal of Clinical Nutrition λέει ότι η κατανάλωση τσαγιού με θερμοκρασία 50-60° κελσίου είναι αποτελεσματική επειδή βοηθά στη διατήρηση των κατεχινών, καμία από τις άλλες μελέτες δεν ανέφερε τη θερμοκρασία του τσαγιού. Το τσάι είναι εξαιρετικό για τη διατήρηση πολλών άλλων σωματικών λειτουργιών πέρα από την υγεία των οστών καθώς μεγαλώνουμε. Είναι καλό για την καρδιά, τον εγκέφαλο, την εστίαση, ακόμα και τη διάθεσή μας.

«Το πράσινο και το μαύρο τσάι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες, που είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού, και αυτές οι φλαβανόλες έχουν συνδεθεί με τη μείωση της LDL χοληστερόλης, γνωστής και ως «κακής» χοληστερόλης», δήλωσε στο Well+Good η διατροφολόγος Neva Cochran. Αυτό, σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. «Οι κατεχίνες που βρίσκονται στο τσάι βοηθούν επίσης στην προστασία του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό ωφελεί ολόκληρο το σώμα και φυσικά και τον εγκέφαλο», είπε ο Cochran. Επιπλέον, ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Phytomedicine και συμπεριέλαβε 21 ξεχωριστές μελέτες για το πράσινο τσάι διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με καλύτερη προσοχή και μνήμη. Οι ερευνητές λένε ότι πιστεύουν ότι αυτό συνδέεται με την καφεΐνη και την L-θεανίνη (ένα αμινοξύ που σχετίζεται με την ηρεμία και την εστίαση) στο τσάι. Ανάμεσα στις κατεχίνες, την καφεΐνη και την L-θεανίνη, υπάρχουν τόσα πολλά συστατικά μοναδικά για το τσάι που το καθιστούν ένα σούπερ σταρ ρόφημα που τονώνει τον εγκέφαλο.

prasino_tsai1.jpg

Όσο για το πόσο τσάι πρέπει να καταναλώνουμε; Η Yu λέει ότι οι μελέτες για την υγεία των οστών αναφέρονταν γενικά στην κατανάλωση ενός έως τεσσάρων φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα. Απλά να θυμηθούμε ότι η κατανάλωση τσαγιού είναι μόνο ένα συστατικό των υγιών οστών. «Υπάρχουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία των οστών. Αυτά περιλαμβάνουν το ασβέστιο, τη βιταμίνη D, το μαγνήσιο και τη βιταμίνη Κ», λέει η Yu. «Είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθείτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή που ενσωματώνει μια ποικιλία διαφορετικών τροφίμων και ομάδων τροφίμων για να λαμβάνετε επαρκή θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη της υγείας των οστών».