Τι είναι η υστερεκτομή, πότε κρίνεται απαραίτητη και ποιες είναι οι παρενέργειες

Τζένη Ντεμιράι
Τι είναι η υστερεκτομή, πότε κρίνεται απαραίτητη και ποιες είναι οι παρενέργειες

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν μία γυναίκα σε υστερεκτομή, όπως ο χρόνιος πυελικός πόνος.

Η υστερεκτομή είναι μία γυναικολογική χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβάλλονται συνήθως γυναίκες ηλικίας 40 έως 50 ετών και αφορά την αφαίρεση της μήτρας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η αφαίρεση αυτή αφορά ολόκληρη τη μήτρα, δηλαδή και των ωοθηκών και των σαλπίγγων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις σχετίζεται με την αφαίρεση τμήματός της.

Σύμφωνα με το ONMED.GR, όταν αφαιρείται το κατώτερο τμήμα της μήτρας, ο τράχηλος, η επέμβαση ονομάζεται ολική υστερεκτομή, ενώ όταν ο τράχηλος παραμείνει ονομάζεται υφολική υστερεκτομή.

Πόσο διαρκεί, τέλος πάντων, ένα hangover;

mhtra.jpg

Για ποιους λόγους ενδέχεται να υποβληθεί μία ασθενής σε υστερεκτομή;

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε υστερεκτομή. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι:

  • Ινομυώματα μήτρας
  • Ενδομητρίωση
  • Καρκίνος ή προκαρκινικές αλλοιώσεις ενδομητρίου
  • Καρκίνος ή προκαρκινικές αλλοιώσεις (δυσπλασίες) τραχήλου μήτρας
  • Πρόπτωση μήτρας
  • Αιμορραγίες μήτρας
  • Πυελικός πόνος

Ποιες είναι οι πιο συχνές παρενέργειες από αυτή τη χειρουργική επέμβαση;

Πόνος στην κοιλιά και τους ώμους. Είναι συχνό φαινόμενο τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση και οφείλεται στις τομές που γίνονται καθώς επίσης και στα υπολείμματα αερίου που χρησιμοποιούνται στη λαπαροσκόπηση. Ο πόνος αυτός μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναλγητικά φάρμακα μέχρι να κατασταλάξει.

Ναυτία και Εμετός. Η μετεγχειρητική ναυτία και ο έμετος (PONV) είναι συχνό φαινόμενο μετά από πολλές χειρουργικές επεμβάσεις, ιδίως λαπαροσκοπικές γυναικολογικές επεμβάσεις.

Αλλαγή στις συνήθειες της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου. Καθώς αυτή η χειρουργική επέμβαση ολοκληρώνεται στην ίδια περιοχή με το έντερο και την ουροδόχο κύστη, ενδέχεται να προκληθεί διαταραχή σε αυτά τα όργανα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή των φυσιολογικών συμπεριφορών τους.

mhtraa.jpg

Πότε επιβάλλεται η ολική υστερεκτομή;

Όπως τονίσαμε και παραπάνω, ολική υστερεκτομή ονομάζεται η επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται τόσο η μήτρα όσο και ο τράχηλος. Σε κάποιες περιπτώσεις, απαιτείται να γίνει και σαλπιγγεκτομή αλλά και αφαίρεση των ωοθηκών, λεμφαδένων, του κόλπου αλλά και του λιπώδη ιστού.

Σε ποιες περιπτώσεις, όμως, χρειάζεται να υποβληθεί μία γυναίκα σε ολική υστερεκτομή;

Ένας από τους βασικούς λόγους που μπορεί να οδηγήσουν μία γυναίκα στην ολική αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου είναι ο χρόνιος πυελικός πόνος αλλά και η βαριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου. Επιπλέον, η ολική υστερεκτομή μπορεί να σχετίζεται και με ενδείξεις καρκίνου των ωοθηκών, της μήτρας ή του τραχήλου.

Οι νέοι άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες είναι πιο άτυχοι και στην υγεία-Η έρευνα «πονοκέφαλος»

Πηγή κεντρικής εικόνας: pexels