Πορτοκαλόπιτα, αφράτη, μυρωδάτη από την Mamatsita

MamaTsita
Πορτοκαλόπιτα, αφράτη, μυρωδάτη από την Mamatsita

Η πορτοκαλόπιτα είναι από τ’ αγαπημένα γλυκά της κόρης μου. Δεν πάει πολύς καιρός που έψησα για πρώτη φορά πορτοκαλόπιτα στο φούρνο μου.

Συνήθως την αγόραζα απ’ έξω. Εκείνο το πρωί όμως, ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού μου, με τύλιξε η μυρωδιά από την πορτοκαλόπιτα που έψηνε η Νανά η γειτόνισσα μου.

20160918 122527

Θα σου πω δυο λόγια για τη Νανά. Η Νανά είναι η γειτόνισσα που θέλεις να έχεις. Και λέω “θέλεις” γιατί ως γνωστόν τους φίλους τους διαλέγουμε (κι ας πέφτουμε έξω καμιά φορά), τον γείτονα όμως όχι!

Πάντα ευγενική, σε χαιρετάει όταν σε δει και δεν κάνει πως δεν σε βλέπει (καταλαβαίνεις έτσι;), πάντα πρόθυμη να βοηθήσει («Νανά, μήπως έχεις ένα αυγό;... μήπως έχεις δυο λεμόνια;...») και πάντα μα πάντα διακριτική!
Ένας λόγος που στεναχωρήθηκα όταν μετακόμισα ήταν που θα έχανα την καλή γειτονία.

20160918 122507


Παρ΄όλο όμως που μετακόμισα, είμαστε ακόμη σε επικοινωνία και βρισκόμαστε που και που, πάντα γιατί εγώ όλο κάτι θα έχω να της ζητήσω κι εκείνη πάντα πρόθυμη θα είναι εκεί!!!

20160918 122619

Από τότε λοιπόν που η Νανά, μου έδωσε τη συνταγή για την πορτοκαλόπιτα που έψηνε εκείνη την μέρα, έχω φτιάξει πορτοκαλόπιτα αρκετές φορές!!!

20160918 115246


Και εκτός από αγαπημένη της κόρης μου, την τρώει πια ευχάριστα κι γιος μου.
Και σου λέω «πια» γιατί ο Μητσάκος μου είναι λάτρης της σοκολάτας και οποιοδήποτε άλλο γλυκό το αντιμετωπίζει, σε πρώτη φάση, με δυσπιστία.

Μετά τα δύο χρόνια, κι αφού παραδεχόταν πως «μοσχοβολάει το σπίτι μ’ αυτό που ψήνεις», καταδέχτηκε να δοκιμάσει.

20160918 121245


Αγόρια... και Μήτσος ξεροκέφαλος!
Χθες Κυριακή, την έφτιαξα για μια ακόμη φορά.
Κι ο Μήτσος πήρε τη Γεωγραφία του κι άρχισε να διαβάζει, εκεί ακριβώς που φωτογράφιζα, περιμένοντας!!! Καταλαβαίνεις!

Για να την φτιάξεις κι εσύ θα χρειαστείς:


1 ½ κούπα ζάχαρη
4 αυγά
200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
1 ½ κούπα ηλιέλαιο
1 φακελάκι βανιλέτα
1 φακελάκι baking powder
ξύσμα από δύο πορτοκάλια
1 πακέτο φύλλα Βηρυτού

Η διαδικασία είναι απλή. Πώς αλλιώς άλλωστε;!!!
Στον κάδο του μίξερ χτυπάς πρώτα τη ζάχαρη με τ΄αυγά ν’αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα φύλλα). Μια δυό στροφές κι είσαι έτοιμη.
Στο μίγμα αυτό, προσθέτεις τα φύλλα Βηρυτού τα οποία τα έχεις κομματιάσει με τα χέρια σου. Δεν αφήνεις τα φύλλα να ξεπαγώσουν. Έτσι όπως είναι από την κατάψυξη τα χρησιμοποιείς.
Τα προσθέτεις λοιπόν στο μείγμα και τ΄ανακατεύεις καλά με μια σπάτουλα.

picmonkey collage1

Προσθέτεις αυτό το μίγμα στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσεις, το οποίο έχεις βουτυρώσει καλά και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για μισή ώρα περίπου.
Προσοχή λίγο εδώ! Στα 15-20 περίπου λεπτά, η πορτοκαλόπιτα θα έχει πάρει χρώμα από πάνω και θα φαίνεται έτοιμη. Χρειάζεται όμως λίγο χρόνο ακόμη για να ψηθεί κι εσωτερικά. Σκέπασε την μ’ ένα αλουμινόχαρτο και ψήστη για 10 περίπου λεπτά ακόμη. Τη δοκιμάζεις με το κόλπο του μαχαιριού. Αν βγει στεγνό, είναι έτοιμη!
Όση ώρα ψήνεται η πορτοκαλόπιτα, ετοιμάζεις το σιρόπι της.

Θα χρειαστείς:
1 κούπα νερό
2 κούπες ζάχαρη
φρέσκο χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι &
τη φλούδα του πορτοκαλιού
1/2 κ γλ βανιλέτα

Βράζεις το σιρόπι για 10 περίπου λεπτά και το ρίχνεις ζεστό πάνω από την πορτοκαλόπιτα, την οποία έχεις φέρει σε θερμοκρασία δωματίου.

Αυτό ήταν!

Κόβεις ένα ωραιότατο κομμάτι, το συνοδεύεις και με παγωτάκι αν θέλεις (του ταιριάζει), ή το απολαμβάνεις έτσι σκέτο, αφράτο και μυρωδάτο.
Καλή επιτυχία!
Με αγάπη
Mamatsita