Από σήμερα, θα αγαπώ ΕΜΕΝΑ!

Ισμήνη Νταφοπούλου
Από σήμερα, θα αγαπώ ΕΜΕΝΑ!

Εσύ, άραγε, αγαπάς τον εαυτό σου όσο θα έπρεπε;

Προσπαθείς πάντα να γίνεσαι καλύτερη ή πάντα προσπαθείς να σε αλλάξεις;

Ένας "απολογισμός" της Ισμήνης, plus μερικά tips για το πως να τα καταφέρεις!

Σήμερα στο άρθρο αυτό θα σου μιλήσω για κάτι που πολλά χρόνια με "βασανίζει" στο χώρο που κινούμαι και πάντα ήθελα να μιλήσω για αυτό. Κυρίως για θέματα εξωτερικής εμφάνισης, για το ποιον τα media μας κάνουν να θαυμάζουμε, πόσο αυτό μπορεί να μας επηρεάσει, ποια είναι τα τραγικά λάθη πίσω από υπέρλαμπρες εμφανίσεις που πολλές φορές δε βλέπουμε, και γιατί πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου όπως είναι και δεν πρέπει ποτέ ΜΑ ΠΟΤΕ να θέλεις να γίνεις μία άλλη!

Δε θέλω φυσικά να σου καταρρίψω κανένα μύθο για τους celebrities και τους ανθρώπους που θαυμάζεις, που θέλεις μερικές φορές να αντιγράψεις το look τους, ή να γίνεις σαν αυτούς.. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι εν μέρει θα το κάνω..

Δε λέω πως είναι κακό, αντιθέτως, ο θαυμασμός για ένα πρόσωπο που βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να μας "αγρυπνήσει", να μας χτυπήσει καμπανάκια να προσέχουμε πιο πολύ τον εαυτό μας, να μας δώσει κίνητρο να γυμναστούμε περισσότερο, να περιποιούμαστε για να είμαστε πιο όμορφοι, πιο υγιείς, κοκ..

Δεν πρέπει όμως μερικές φορές να σκεφτόμαστε και πως ο καθένας μας γεννήθηκε για να είναι διαφορετικός; Η καθεμιά μας έχει το στυλ της, το σωματότυπό της, το προσωπικό της γούστο..

Η Jeniffer Lopez δε θα ήταν ποτέ η "μοιραία" περσόνα στη βιομηχανία του τραγουδιού αν θαυμάζοντας την Cindy Crawford προσπαθούσε να αδυνατίσει για να γίνει "μοντελέ" σαν αυτή, και αντίστοιχα η Claudia Schiffer δε θα έκανε ποτέ την καριέρα που ονειρευόταν αν θαυμάζοντας τη Monica Bellucci πάσχιζε να αποκτήσει τις καμπύλες της..

Δε θέλω φυσικά να βγάλω τον εαυτό μου από όλο αυτό το παιχνίδι της δουλειάς αυτής, αν και πάντα ήμουν από τις τυχερές με το μεταβολισμό της μαμάς και δε χρειάστηκε ποτέ να προσπαθήσω ιδιαιτέρως για να το διατηρήσω.. Όμως!! Ναι, σήμερα δε θα βαρεθώ να πάω στο γυμναστήριο! Ναι, θα πιω λίγο περισσότερο νερό, να δω αν θα καταλάβω διαφορά στο δέρμα μου! Προφανώς και θα κάνεις πάντα μικρές κινήσεις αυτοβελτίωσης με σκοπό να νιώθεις καλά και να είσαι η καλύτερη έκδοση του εαυτού σου, και φυσικά τα πρόσωπα της showbiz που θαυμάζεις μπορεί να σου δίνουν μεγάλο κίνητρο σε αυτό! Δε μπορείς όμως ποτέ να αδικείς τόσο τον εαυτό σου ώστε να θέλεις να τον αλλάξεις, να γίνεις κάτι που δεν είσαι..

Βλέπεις λοιπόν αυτά τα τέλεια σώματα στις διαφημίσεις των περιοδικών, στα social media, ακόμη και στα διάφορα eshops ρούχων. Μην τα βάψεις μαύρα! Άρπαξε την ευκαιρία μιας αψεγάδιαστης εικόνας που βλέπεις, τύπωσέ τη αν θέλεις και κόλλησέ τη σε έναν τοίχο του δωματίου σου για να σου θυμίζει να μην αγνοείς τη γυμναστική σου, να πίνεις αρκετό νερό, να δοκιμάσεις κάποιο ενδεχομένως πιο αποτελεσματικό προϊόν, ή να περιποιείσαι λίγο τα μαλλιά σου πριν πας για δουλειά το πρωί, να αγοράσεις το παπούτσι που είναι φέτος τόσο στη μόδα, μη φρικάρεις όμως!

Γιατί θα σου καταρρίψω αμέσως τον μύθο της αψεγάδιαστης αυτής εικόνας κι από τις δύο όψεις..

Υπάρχουν φυσικά οι εξαιρέσεις της φύσης μερικών ανθρώπων πολύ χαρισματικών, με τέλειο δέρμα, κορμί, μαλλιά, χαρακτηριστικά προσώπου, που τους βγαίνει αβίαστο και δεν παλεύουν για να είναι αυτό που δείχνουν. Δε θα μιλήσω για αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις.. Θα μιλήσω για τις άλλες δύο περιπτώσεις.. Πρώτον αυτές στις οποίες προφανώς τα αψεγάδιαστα κορμιά-δέρματα-μαλλιά που βλέπεις δεν είναι αληθινά. Η επεξεργασία των φωτογραφιών για εμπορικούς κυρίως λόγους είναι που μας παραπλανεί και μας κάνει να θεωρούμε πως κάποιος άλλος είναι "τέλειος" ενώ εμείς δεν είμαστε.. Και φυσικά οι περιπτώσεις στις οποίες οι αψεγάδιαστες εμφανίσεις που σε εντυπωσιάζουν είναι όντως πραγματικές και όχι θέμα Photoshop, αλλά πίστεψέ με, δε θα ήθελες να ξέρεις τι κρύβεται από πίσω..

Ξεκινώντας με την πρώτη εκ των δύο, είναι τόσο γνωστό πια πόσο διαδεδομένη είναι η επεξεργασία των φωτογραφιών, καθώς και οι μικροεπεμβάσεις (χείλη, φρύδια, ζυγωματικά) που έχουν γίνει πια καθημερινότητα για τα περισσότερα κορίτσια.. Πόσο πασχίζουμε όλοι για την "τελειότητα" και πόσο κακό κάνει τελικά αυτό στην εικόνα μας αλλά και την ψυχολογία μας.. Σίγουρα θα γνωρίζεις κι εσύ (τουλάχιστον) μία πανέμορφη φυσικά κοπέλα που στην προσπάθειά της να μοιάζει με το κορίτσι του εξωφύλλου, δεν έχει βάλει ποτέ φρένο σε όλα αυτά και απλά έχει καταλήξει να μοιάζει παραμορφωμένη, μερικές φορές σχεδόν τρομακτική..

Κι από την άλλη δες παγκόσμιες καμπάνιες εταιρειών και μοντέλων που δε ντρέπονται να δείξουν τις ατέλειές τους και λες, ok άνθρωποι είμαστε! Η τεράστια εταιρεία Missguided ανέβασε πρόσφατα τη νέα της καμπάνια εσωρούχων αφήνοντας τις φωτογραφίες "ωμές" (χωρίς δηλαδή κανένα ρετούς στο κορμί) και όπως θα διακρίνετε, το πανέμορφο μοντέλο έχει τις ραγάδες της που -τι πιο φυσιολογικό- όλες έχουμε ή πρόκειται να αποκτήσουμε, και που μάλλον δεν έχουμε ξαναδει σε εμπορική καμπάνια μιας τόσο μεγάλης εταιρείας..

IMG 8639
IMG 8639
IMG 8639
IMG 8639

Που θέλω να καταλήξω; ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ, ακόμη κι αν αυτή την εικόνα θέλει να περάσει η βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς. Όλοι έχουμε τις ατέλειες και τις ανασφάλειές μας και πίστεψέ με θα είσαι 10 φορές πιο ευτυχισμένη αν καταφέρεις να τις αποδεχτείς και να μάθεις να ζεις με αυτές! Και μαζί με σένα θα το λατρέψουν και οι γύρω σου.. Γιατί θα είσαι αυθεντική.. Θα είσαι ΕΣΥ.

Για τη δεύτερη περίπτωση, ομολογώ πως εδώ και χρόνια με "πνίγουν" πράγματα που βλέπω στο χώρο της μόδας και της ομορφιάς που κινούμαι από μικρή. Πως πανέμορφα κορίτσια που γνώριζα πάντα στα ταξίδια που έκανα μικρότερη σα μοντέλο προτιμούσαν να χαλάνε την υγεία τους προκειμένου η εικόνα τους να είναι η "σωστή" για τα δεδομένα της δουλειάς, πόσες απαγορευμένες ουσίες προκειμένου να παραμένουν σε φόρμα χωρίς να γυμνάζονται, ή πόσο σούπερ εξαντλητικές δίαιτες-γιατροσόφια έκανε η καθεμία για να διατηρεί τη δήθεν τέλεια εικόνα της. Και στην πραγματικότητα; Αρρώστειες.. Ψυχικές και σωματικές. Γιατί πώς μπορεί σε κάποιες χώρες της Λατ.Αμερικής να ζήσει υγιές και χαρούμενο ένα κορίτσι που στερείται της χαρές της καθημερινότητας, που της φοράνε ειδική ζώνη σχηματισμού της μέσης και πλαστικό πλέγμα στη γλώσσα για να μην απολαμβάνει το φαγητό από τα 12 της χρόνια με μοναδικό σκοπό να σμιλευτεί έτσι το σώμα της ώστε να καταφέρει κάποτε να κερδίσει κάποιο τίτλο στο Μις Κόσμος ή το Μις Υφήλιος; Ή η γυναίκα που τρώει βαμβάκι βουτηγμένο σε χυμό πορτοκάλι για να προλάβει να χάσει μισό κιλό πριν το επόμενό της κάστινγκ; Και φυσικά πώς να μην καταλήξει στο νοσοκομείο όταν κάνει ότι πιο επικίνδυνο και βλακώδες ακούει από άλλες αντίστοιχες κοπέλες που καμία βαρύτητα δε δίνουν στην πραγματική τους ευεξία, παρά μόνο στο να παριστάνουν τα δήθεν πρότυπα ομορφιάς για τις υπόλοιπες σούπερ φυσιολογικές κοπέλες; Δυστυχώς, ειδικά στο εξωτερικό, τα κορίτσια μερικές φορές βάζουν λάθος προτεραιότητες, και δεν πρέπει να το θαυμάζεις αυτό!

Η υγεία μας είναι πάνω από όλα και η λαμπερή εμφάνιση -για να την απολαμβάνουμε και να κρατάει σε βάθος χρόνου- πρέπει να πατάει σε γερές βάσεις, αυτές ενός υγιούς σώματος και πνεύματος!

Επί τη ευκαιρία του πασίγνωστου fashion show της μάρκας εσωρούχων Victoria's Secret -και μιας και τυχαίνει να έχω συγκατοικήσει για μερικούς μήνες στο Μιλάνο με μία από τις κοπέλες που περπατάνε πια στο show αυτό- ήθελα να σας δείξω μερικές εικόνες από την πολύμηνη προετοιμασία των κοριτσιών για τη διοργάνωση αυτή που όλους μας "θαμπώνει" και μένουμε με το στόμα ανοιχτό με τα απίστευτα κορμιά που παρελαύνουν περήφανα. Σίγουρα θα έχεις ακούσει τις φήμες για το πόσες ημέρες πριν τα κορίτσια δεν πίνουν ούτε νερό για να "στεγνώνουν" τα σώματά τους, εξαντλούνται στις πολύωρες προπονήσεις μέχρι και 5 φορές την ημέρα και καταλήγουν να λιποθυμούν και να αναγκάζονται να πάρουν φάρμακα για να σταθούν στα πόδια τους σε μια τόσο σημαντική στιγμή της καριέρας τους.. ΤΟ ΖΗΛΕΥΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟ;; Η δική μου φίλη, που τυχαίνει να είναι της δικής μου φιλοσοφίας, ανέβασε backstage video από το γυμναστήριο του ξενοδοχείου όπου διαμένουν τα κορίτσια στη Σαγκχάη, όπου στις 4 τα ξημερώματα όλες συνέχιζαν τα εξαντλητικά προγράμματα γυμναστικής τους ενώ τρώγανε σκέτα σπαράγγια για να κρατηθούνε όρθιες χωρίς τις θερμίδες και τα φουσκώματα ενός πλήρους γεύματος! Και πως να μην έχουν θέματα υγείας αμέσως μετά..

IMG 8641
IMG 8641

Καταλαβαίνεις λοιπόν πως μερικές φορές, τελικά, η εμφάνισή μας δεν είναι το παν.. Πρέπει να παίρνουμε κίνητρο από τους ανθρώπους που θαυμάζουμε και να προσπαθούμε πάντοτε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον δικό μας οργανισμό, το σώμα αλλά κυριότερα για την υγεία μας και όχι για μια ψεύτικη και εφήμερη λαμπερή εμφάνιση!

Και πάντα με βάση όσα μας έχει χαρίσει η φύση και όχι προσπαθώντας να αλλάξουμε τον εαυτό μας!!

Μην το ξεχνάς ποτέ αυτό! Πάντα να γιορτάζεις και να χαίρεσαι για αυτά που σε κάνουν ξεχωριστή!!!

Γιατί είσαι ΕΣΥ και είσαι μοναδική!!!!

Με αγάπη,

Ισμήνη