Πόσο ικανοποιημένες νιώθετε από την σχέση σας;

Κωνσταντίνος Ρωμανός
Πόσο ικανοποιημένες νιώθετε από την σχέση σας;

Ο κάθε άνθρωπος, για να νιώσει καλά μέσα σε μία σχέση (ερωτική, φιλική ή  επαγγελματική), οφείλει να ικανοποιεί τουλάχιστον 2 από τις 6 βασικές του ανάγκες. Ποιες είναι, όμως, αυτές;

Πόσο ικανοποιημένες νιώθετε από την σχέση σας; Μια ερώτηση που οι περισσότεροι από εμάς, συχνά αποφεύγουμε να θέσουμε στον εαυτό μας. Μια ερώτηση της οποίας η απάντηση, έχει την ικανότητα να μας φέρει αντιμέτωπους με αλήθειες που αποφεύγουμε πολλές φορές να δούμε.

Κατά τη γνώμη μου, εάν υπάρχει ένας τρόπος για να βελτιώσεις μια κατάσταση, αυτός είναι να εξετάσεις το πρόβλημα, να εντοπίσεις αυτό που θες να αλλάξεις και να κάνεις ό,τι μπορείς για να το πετύχεις.

Εάν, λοιπόν, δε νιώθετε ικανοποιημένοι από την σχέση σας, έχω μία δεύτερη, απαραίτητη ερώτηση για εσάς. Τι είναι αυτό που σας λείπει;

Συχνά όταν βιώνουμε μια κατάσταση η οποία δεν μας ικανοποιεί, γνωρίζουμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν όταν χρειαστεί να προσδιορίσουμε το τι είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να αλλάξουμε.

Ξεκινώντας, λοιπόν, θα μοιραστώ μαζί σας το εξής. Ο κάθε άνθρωπος, για να νιώσει καλά μέσα σε μία σχέση (ερωτική, φιλική ή επαγγελματική), οφείλει να ικανοποιεί τουλάχιστον 2 από τις 6 βασικές του ανάγκες :

1) Την ανάγκη για Ασφάλεια και Σιγουριά

Από την ώρα της γέννησής μας, συνειδητοποιούμε ότι έχουμε ανάγκη για ασφάλεια. Τα μωρά κλαίνε και ξέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα κινητοποιήσουν τους γονείς τους, ώστε να τους προσφέρουν την σιγουριά που χρειάζονται. Αυτό μας ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή μας. Μπορεί πλέον να μην είναι απαραίτητο να κλάψουμε για να την ζητήσουμε από τον/την σύντροφο μας , αλλά βρίσκουμε άλλους τρόπους για να το εκφράσουμε (όπως ζήλια, γκρίνια, θυμός κ.α.).

2) Την ανάγκη για Αβεβαιότητα και Ποικιλία

Αν και αντιφατική σε σχέση με την ανάγκη μας για ασφάλεια - σιγουριά, η αβεβαιότητα και η ποικιλίας, είναι απαραίτητα συστατικά για την αποφυγή της ρουτίνας και της βαρεμάρας.

3) Την ανάγκη για Σημαντικότητα

Όλοι έχουμε την ανάγκη του να νιώσουμε αποδεκτοί, σημαντικοί και σε ορισμένες περιπτώσεις, απαραίτητοι. Συνήθως, είτε μέσο ενός επιτεύγματος στο σχολείο ή στον αθλητισμό, το παιδί θα ψάξει για την επιβεβαίωση του γονιού που θα καθορίσει την αντίληψη του για την προσωπική του αξία. Παρομοίως, στην ενήλικη ζωή, επιζητούμε από τους συντρόφους μας, να επιβεβαιώνουν με την συμπεριφορά τους την μοναδικότητα και την σημαντικότητα μας.

4) Την ανάγκη για Επικοινωνία και Αγάπη

Είναι προφανές ότι απαραίτητα συστατικά μιας πετυχημένης σχέσης είναι η αγάπη και η επικοινωνία. Μέσα από αυτές, τα περισσότερα προβλήματα μπορούν να λυθούν και οι πιο δύσκολες καταστάσεις να αντιμετωπισθούν.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από την επικοινωνία και την αγάπη των γονιών τους για να μπορέσουν να εξελιχθούν σε υγιείς ενήλικες. Αυτή η παιδική ανάγκη συνεχίζεται κατά την διάρκεια ολόκληρης της ζωής μας και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της καθημερινότητας μας.

5) Την ανάγκη για Εξέλιξη

Πριν μερικά χρόνια παρακολούθησα ένα εξαιρετικό σεμινάριο πάνω στις σχέσεις. Μία από τις συμβουλές της ομιλήτριας, που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι η εξής: “Σχέση, είναι η διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο ένας βοηθάει τον άλλον να εξελίσσονται”. Η ανάγκη μας για εξέλιξη είναι αυτή που μας κρατάει ζωντανούς. Όταν ένας σταματήσει να εξελίσσεται, παγώνει την ζωή του και γίνεται έρμαιο της τοξικής ρουτίνας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, ο άνθρωπος με τον οποίο περνάτε την ζωή σας, να έχει την διάθεση (όπως και εσείς), να σας στηρίξει στην εξέλιξη σας. Εκείνοι που, από ανασφάλεια να μην χάσουν τον σύντροφο τους, “φρενάρουν” την εξέλιξη του, έχουν υπογράψει και την καταδίκη της σχέσης τους.

6) Την ανάγκη για Συνεισφορά

Ως νομαδικά όντα, έχουμε μέσα μας έμφυτη την ανάγκη για συνεισφορά. Είναι στην φύση μας το να πρέπει να συνεισφέρουμε ώστε να διατηρηθεί το είδος μας. Ασχέτως με το αν μεγαλώνουμε σε κοινωνίες που προωθούν το εγωιστικό πρότυπο και τον υπερκαταναλωτισμό, μέσα μας υπάρχει έντονα η ανάγκη της προσφοράς. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι είναι μεγαλύτερη η ικανοποίηση που βιώνουμε όταν κάνουμε δώρο παρά όταν λαμβάνουμε. Είτε σωματικά, πνευματικά , ή οικονομικά, για να διατηρηθεί μια σχέση, οφείλουμε με κάποιον τρόπο να συνεισφέρουμε

Πόση ασφάλεια νιώθετε στη σχέση σας; Πόση ποικιλία; Πόσο σημαντικό/ή σας κάνει ο/η σύντροφος σας να νιώθετε; Πόση αγάπη και επικοινωνία υπάρχει ανάμεσά σας; Πόση διάθεση και στήριξη για εξέλιξη λαμβάνετε ; Πώς συνεισφέρετε στη σχέση σας και πώς αντιλαμβάνεστε τη συνεισφορά του/της συντρόφου σας; Αναρωτηθείτε εάν σε δυο τουλάχιστον από τις 6 αυτές ανάγκες ανταποκρίνεται η σχέση σας και συνεχίστε και διορθώστε… ή διακόψτε.

Επικοινωνήστε μαζί μου στο Instagram: Constantinos_romanos και μοιραστείτε ιδέες στις οποίες θα θέλατε να αναφερθώ σε επόμενα άρθρα!

Θα τα ξαναπούμε σύντομα,

Με αγάπη,

Κωνσταντίνος Ρωμανός Ζησιμόπουλος

PhD (c) Psychology, PgCert Clinical Hypnosis, Bsc Psychology, Certified Life coach

Διάβασε επίσης:

Απιστία και συγχώρεση

Πώς να καταλάβεις ότι βρίσκεσαι σε τοξική σχέση και πώς να την αντιμετωπίσεις