Κανέλα ευωδιασμένη και εφοδιασμένη με ευεργετικότητα!

Κανέλα ευωδιασμένη και εφοδιασμένη με ευεργετικότητα!

Ιστορικό-Περιγραφή

Η κανέλα είναι ένα καρύκευμα που λαμβάνεται από το φλοιό του φυτού Cinnamomum zeylanicum, ένα δέντρο που είναι γηγενές στη Σρι Λάνκα και καλλιεργείται τώρα σε διάφορες άλλες τροπικές χώρες.

Είναι συχνά συγκεχυμένο με ένα προϊόν που παράγεται από το Cinnamomum aromaticum, το οποίο έχει μια παρόμοια γεύση και ιατρικές ιδιότητες με την κανέλα Cinnamomum zeylanicum. Και τα δύο καρυκεύματα είναι ευρέως διαθέσιμα στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Αιγυπτίους μαζί με άλλα καρυκεύματα στο βαλσάμωμα και στη μουμιοποίηση των νεκρών τους λόγω, αντιβακτηριακών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της που βοηθούν στη συντήρηση των οργανισμών. Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική για να θεραπεύσει ποικίλες ασθένειες συμπεριλαμβανομένων του κρυολογήματος και των προβλημάτων πέψης, ως άρωμα, και για τα κρασιά ως πρόσθετα αρωματικών ουσιών. Σήμερα χρησιμοποιείται πρώτιστα ως αρωματική ουσία για τη βιομηχανία ζαχαρωδών προϊόντων και ως μοντέρνο καρύκευμα στον καφέ. Το έντονο ιατρικό ενδιαφέρον, εντούτοις, έχει υποκινηθεί από την ανακάλυψη για τα αντιδιαβητικά της αποτελέσματα. Το θρεπτικό περιεχόμενο της κανέλας αφορά στην υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως καφεϊκό οξύ, κουμαρικόοξύ, επικατεχίνη, ισοβγενόλη, προ-ανθοκυανιδίνες, σαφρόλη βανιλίνη
πολυφαινόλες, κινναμική αλδεΰδη και σαλικυλικά οξέα και στο ότι είναι μια μεγάλη πηγή μαγνησίου, σίδηρου και ασβεστίου χωρίς να υπολείπετε και σε φυτικές ίνες.


Η αντιδιαβητική της δράση


Αμερικανικοί επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι ένα κουταλάκι του γλυκού της κανέλας ημερησίως μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψει την αρχή του διαβήτη. Το κοινό καρύκευμα θα μπορούσε να βοηθήσει τα εκατομμύρια των πασχόντων διαβήτη τύπου ΙΙ, που είναι ο μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Ο διαβήτης τύπου ΙΙ αναπτύσσεται συνήθως σε μεσήλικες και είναι υπεύθυνος για τον πρόωρο θάνατο 100 εκατομμύριων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο κάθε έτος. Ο τύπος ΙΙ διαβήτης αναγκάζει τα κύτταρα του παγκρέατος να χάσουν τη δυνατότητά τους να εκκρίνουν την απαραίτητη ινσουλίνη, μια ορμόνη που είναι επιφορτισμένη με το να αφαιρεί την υπερβολική γλυκόζη κατά την κυκλοφορία του αίματος. Εάν η γλυκόζη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο αίμα, η κούραση, το βάρος-απώλεια και η θολωμένη όραση είναι μερικά από τα προκύπτοντα συμπτώματα. Σε ακραίες περιπτώσεις αυτό μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση, τις καρδιακές παθήσεις και τον πρόωρο θάνατο. Το στοιχείο αυτό της ευεργετικότητας της κανέλας δημοσιεύτηκε από τη μονάδα γεωργικής έρευνας του Πανεπιστημίου του Μέρυλαντ δημοσιεύθηκε αρχικά τον Αύγουστο του 2000 στο περιοδικό New Scientist και έγινε σε πειραματόζωα. Στην συνέχεια έγιναν και άλλες δοκιμές και οι ερευνητές ήταν βέβαιοι ότι η κανέλα θα είχε την ίδια δραματική επίδραση στη μείωση της αυξημένη γλυκόζης και σε ανθρώπους. Την σκυτάλη στην έρευνα την πήρε μια Γαλλο-Αμερικανή ομάδα όπου διαπίστωσαν και την ευεργετική δράση της κανέλας ως αντιοξειδωτικό. Στη μελέτη υποστηρίχθηκε ότι η κανέλα είναι πολύ ευεργετική κατά μεταβολικές διαταραχές λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Με επικεφαλής την Δρ Anne-Marie Roussel από το Πανεπιστήμιο Joseph Fourier στη Γαλλία και την ομάδα της, υποστηρίχθηκε ότι λόγω των ενεργών συστατικών της, η κανέλα και τα εκχυλίσματα της θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή ενός ατόμου, ως τακτική συνήθεια αφού αυξάνει τη φυσική ασπίδα άμυνας του οργανισμού και τη δύναμή της για την καταπολέμηση της οξείδωσης και ελεύθερες ρίζες.
Βέβαια η μεταβολική διαταραχή δεν αναφέρεται μόνο σε ένα πρόβλημα υγείας ή ασθένειας, αλλά σε μια σειρά από ασθένειες και επακόλουθα περιλαμβάνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως και η παχυσαρκία την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ο Δρ Ρίτσαρντ Άντερσον από το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας που συνεργάστηκε στη παραπάνω μελέτη επεσήμανε το γεγονός ότι η κανέλα είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό εναντίον όλων διαταραχών που υπάρχουν στο μεταβολικό σύνδρομο, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες: «Αυτή η μελέτη μας λέει ότι οι δραστικές ουσίες που βρέθηκαν το εκχύλισμα κανέλας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ασθενειών αυτών με την παροχή προστασίας των κυττάρων από επιβλαβή οξείδωση».


Έλεγχος λιπιδίων


Η κανέλα έχει μια ισχυρή επίδραση στα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων του αίματος. Οι ίδιες κλινικές δοκιμές που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο εδάφιο έδειξαν επίσης ότι οι τύπου ΙΙ διαβητικοί που πήραν ποσότητες κανέλας ως ένα γραμμάριο καθημερινά για περισσότερο από 40 ημέρες διαπίστωσαν μια ουσιαστική βελτίωση στα επίπεδα λιπιδίων του αίματός τους. Επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν από 13% έως 26 %, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων επίσης μειώθηκαν μεταξύ 23 % και 30 %, ακόμη και τα επίπεδα LDL κυμάνθηκαν μεταξύ 10 % και 24 %.


Άλλες δράσεις της κανέλλας


Στην Αρθρίτιδα που είναι μια χρόνια φλεγμονή η κανέλα φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και δυσκαμψία των μυών και των αρθρώσεων. Σε μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, σε ασθενείς δίνονταν μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας σε συνδυασμό με μία κουταλιά της σούπας μέλι κάθε πρωί πριν το πρωινό αυτό είχε μια σημαντική ανακούφιση στον πόνο της αρθρίτιδας μετά από μία εβδομάδα, και θα μπορούσε ο ασθενής να περπατήσει χωρίς πόνο τουλάχιστον για ένα μήνα. Η αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση είναι επίσης διαπιστωμένη. Σε εργαστηριακές δοκιμές, η ανάπτυξη ζυμών που ήταν ανθεκτικές στα συνήθως χρησιμοποιούμενα φάρμακα όπως σκευάσματα φλουκοναζόλης σταμάτησε όταν χρησιμοποιήθηκαν εκχυλίσματα κανέλλας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο της κανέλας και τα εκχύλισμα έχουν αντιμυκητιακές, αντιβακτηριακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες. Η κανέλα έχει βρεθεί να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των κολπικών μολύνσεων του γένους Candida, Ακόμη έχει χρησιμοποιηθεί για το βακτήριο του έλκους του πυλωρού του στομάχου αλλά και κατά των ψειρών. Η κανέλα έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της διάρροιας και άλλων προβλημάτων του πεπτικού συστήματος.
Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να θεωρηθεί ως μια εξαιρετική τροφή του εγκεφάλου. Η έρευνα διαπίστωσε τη βελτίωση της μνήμης και την εκτέλεση ορισμένων καθηκόντων κατά το μάσημα τσίχλας με γεύση κανέλας, ή απλά μυρίζοντας την κανέλα Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ενώ εργαζόταν σε έναν υπολογιστή που χρησιμοποιούσε ένα πρόγραμμα με αυξημένες απαιτήσεις και διαδικασίες προσοχής, χρήσης εικονικής μνήμης, αναγνώρισης και οπτικής-ταχύτητας, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση και προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις της εργασίας τους. Έτσι οι ερευνητές ενθαρρυμένοι από τα αποτελέσματα αυτά έχουν αρχίσει έρευνες για την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους αλλά σε άτομα με εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες.


Ασφάλεια στη χρήση


Δεδομένου ότι η κανέλα μπορεί να χαμηλώσει το σάκχαρο του αίματος, οι διαβητικοί πρέπει να ελέγχουν το επίπεδο σακχάρου στο αίματός τους για να αποφύγουν την υπογλυκαιμία. Με προσοχή στη λήψη της κανέλας σε ποσότητες υψηλότερες από εκείνες που βρίσκονται κανονικά στα τρόφιμα. Η κανέλα περιέχει επίσης χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το συκώτι, έτσι εάν υπάρχει κάποια ασθένεια στο συκώτι ή λαμβάνονται κάποια φάρμακα που μπορούν να βλάψουν το συκώτι, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας ή τον κλινικό μας διατροφολόγο πριν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες κανέλας.

Δρ Γεώργιος Ζακυνθινός


Αποποίηση


Αυτό το κείμενο δεν προορίζεται για τη διάγνωση, θεραπεία ή πρόληψη Οι δηλώσεις αυτές είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες ή τις συστάσεις του γιατρού ή αναγνωρισμένο επαγγελματία στον τομέα της υγείας.

Βιβλιογραφία

Büyükbalci A,, El SN. Determination of in vitro antidiabetic effects, antioxidant activities and phenol contents of some herbal teas. Plant Foods Hum Nutr. 2008 Mar;63(1):27-33. Epub 2008 Jan 9. PMID: 18183488.


Cao H, Polansky MM, Anderson RA. Cinnamon extract and polyphenols affect the expression of tristetraprolin, insulin receptor, and glucose transporter 4 in mouse 3T3-L1 adipocytes. Arch Biochem Biophys. 2007 Mar 15;459(2):214-22. Epub 2007 Jan 25. PMID: 17316549.


Carlsen et al. 2010.The total antioxidant content of more than 3100foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide Nutrition Journal 2010, 9:3


Encyclopedia of Healing Foods by Michael Murray, Joseph Pizzorno, and Lara Pizzorno.Benders' Dictionary of Nutrition and Food Technology.


Khan A, Safdar M, Ali Khan MM, Khattak KN, Anderson RA. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2003 Dec;26(12):3215-8. PMID: 14633804.


Mang B, Wolters M, Schmitt B, Kelb K, Lichtinghagen R, Stichtenoth DO, Hahn A. Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA, and serum lipids in diabetes mellitus type 2. Eur J Clin Invest. 2006 May;36(5):340-4. PMID: 16634838.


Quale JM, Landman D, Zaman MM, Burney S, Sathe SS. In vitro activity of Cinnamomum zeylanicum against azole resistant and sensitive Candida species and a pilot study of cinnamon for oral candidiasis. Am J Chin Med. 1996;24(2):103-9. PMID: 8874667.


Rodriguez A., C. Nerin, R. Batlle. New Cinnamon-Based Active Paper Packaging against Rhizopusstolonifer Food Spoilage. J. Agric. Food Chem., 2008, 56 (15), pp 6364-6369.


Roussel Anne-Marie, Isabelle Hininger, Rachida Benaraba, Tim N. Ziegenfuss, and Richard A. Anderson. Antioxidant Effects of a Cinnamon Extract in People with Impaired Fasting Glucose That Are Overweight or Obese. Journal of the American College of Nutrition, 2009 28: 16-21


Schoene NW, Kelly MA, Polansky MM, Anderson RA. Water-soluble polymeric polyphenols from cinnamon inhibit proliferation and alter cell cycle distribution patterns of hematologic tumor cell lines. Cancer Lett. 2005 Dec 8;230(1):134-40. PMID: 16253769.


Singh HB, Srivastava M, Singh AB, Srivastava AK. Cinnamon bark oil, a potent fungitoxicant against fungi causing respiratory tract mycoses. Allergy. 1995 Dec;50(12):995-9. PMID: 8834832.


Solomon TP, Blannin AK. Effects of short-term cinnamon ingestion on in vivo glucose tolerance. Diabetes Obes Metab. 2007 Nov;9(6):895-901. PMID: 17924872.


Tantaoui-Elaraki A, Beraoud L. Inhibition of growth and aflatoxin production in Aspergillus parasiticus by essential oils of selected plant materials. J Environ Pathol Toxicol Oncol. 1994;13(1):67-72. PMID: 7823297.


ScienceDaily (Aug. 30, 2010) Cinnamon Extracts May Reduce Risk of Diabetes and Heart Disease, Study Suggests


Woehrlin Friederike, Hildburg Fry, Klaus Abraham, Angelika Preiss-Weigert. Quantification of Flavoring Constituents in Cinnamon: High Variation of Coumarin in Cassia Bark from the German Retail Market and in Authentic Samples from Indonesia. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2010; 58 (19)


Willoughby Jitomir J, DS. Cassia cinnamon for the attenuation of glucose intolerance and insulin resistance resulting from sleep loss. J Med Food. 2009 Jun;12(3):467-72. Review.