Η ευεργετικότητα του εκχυλίσματος των σπόρων του σταφυλιού

Η ευεργετικότητα του εκχυλίσματος των σπόρων του σταφυλιού

Τα σταφύλια

Τα σταφύλια (Vitis vinifera) έχουν αναφερθεί για την θεραπευτική και θρεπτική αξία τους εδώ και χιλιάδες χρόνια τόσο από τους Αιγύπτιους όσο και από τους Έλληνες.

Τόσο οι Αιγύπτιοι όσο και οι Έλληνες στην αρχαιότητα εγκωμίαζαν την θεραπευτική δράση των σταφυλιών και ιδιαίτερα τον χυμό των σταφυλιών που – συνήθως καταναλώνονταν υπό μορφή «οίνου». Παραδοσιακοί θεραπευτές στην Ευρώπη χρησιμοποιούσαν τους χυμούς των αμπελιών για να θεραπεύσουν ασθένειες του δέρματος και των ματιών. Τα φύλλα των σταφυλιών έχουν χρησιμοποιηθεί για να σταματήσουν την αιμορραγία, τις φλεγμονές , και τους πόνους των αιμορροΐδων . Τα ανώριμα σταφύλια χρησιμοποιήθηκαν για να ανακουφίσουν τους πονόλαιμους, ενώ τα αποξηραμένα ξηρά σταφύλια ή οι σταφίδες χρησιμοποιήθηκαν για τη δυσκοιλιότητα και τη δίψα. Τα σταφύλια ως ώριμα φρούτα έχουν χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένων των νεοπλασιών, της χολέρας, της ευλογιάς, της ναυτίας, των μολύνσεων των ματιών, του δέρματος, του νεφρού, και των ασθενειών του ήπατος.


Σύνθεση φυτοενεργών συστατικών του εκχυλίσματος των σπόρων


Το εκχύλισμα σπόρου σταφυλιών περιέχει μια μεγάλη ποικιλία χρήσιμων ουσιών όπως πρωτεΐνες, λιπίδια, υδατάνθρακες και πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες αποτελούν το -8 με 9% του εκχυλίσματος των σπόρων και αυτό εξαρτάται από την ποικιλία Οι πολυφαινόλες στους σπόρους των σταφυλιών βρίσκονται υπό μορφή των βιοφλαβονοειδών κατηγορία γνωστών χρωστικών που χρωματίζουν τα φρούτα Τα φλαβονοειδή αυτά συμπεριλαμβάνουν παράγωγα των φλαβονοτριολών όπως , το γαλλικό οξύ, την κατεχίνη, την επικατεχίνη, την γαλλοκατεχίνη, την επιγαλοκατεχίνη, την προκυανιδίνη, την πολυμερισμένη, προακυανιδίνη και τις προανθοκυανιδίνες. Οι προανθοκυανιδίνες αναφέρονται ως ολιγομερείς(μονομερείς, διμερείς, τριμερείς κλπ) προανθοκυανιδίνες και με διεθνή συντομογραφία OPCs Οι OPCs έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δύναμη από τις βιταμίνες Ε έως 50 φορές και έως 20 φορές από την βιταμίνη C. Τα μυστικά της σύνθεσης του εκχυλίσματος σταφυλιού, είναι τα βιοενεργά συστατικά οι προανθοκυανιδίνες και η ρεσβερατρόλη.


Η Ευεργετικότητα


Επιστημονικά δεδομένα αναφέρουν ότι το εκχύλισμα των σπόρων μπορεί νάναι από ευεργετικής άποψης καλύτερα και από τα σταφύλια από τα οποία προέρχεται. Έχει ήδη αναφερθεί ότι οι ενώσεις που προέρχονται από τα σταφύλια βελτιώνουν παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και για τη νόσο Alzheimer.


Ακόμη σύμφωνα με ερευνητικά αποτελέσματα του Βρετανικού περιοδικού για την διατροφή(JBN) οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στα κόκκινα σταφύλια από τη φύση τους μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη λίπους στο μυϊκό ιστό, που είναι πρόδρομος για μεταβολικές διαταραχές και διαβήτη.


Το σώμα μας μπορεί να ωφεληθεί με πολλούς άλλους τρόπους από τη χρησιμοποίηση του εκχυλίσματος σπόρου σταφυλιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει τα προβλήματα υγείας που περιλαμβάνουν την καρδιαγγειακή πάθηση, τις κιρσώδεις φλέβες, το οίδημα, και την αρθρίτιδα.


Το εκχύλισμα σπόρου σταφυλιών ενεργεί επίσης ως φυσικό αντισταμινικό, που συγκρατεί τις αλλεργικές αντιδράσεις με τη μείωση της παραγωγής ισταμίνης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι προανθοκυανιδίνες που περιέχονται σύμφωνα με την βιβλιογραφία βοηθούν
• στην ελαστικότητα των ιστών,
• βελτιώνουν την περιφερική κυκλοφορία,
• επιδιορθώνουν το κολλαγόνο ενώ παράλληλα
• εμφανίζουν και έντονη αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.


Οι προανθοκυανιδίνες σύμφωνα με την βιβλιογραφία επεμβαίνουν ακόμη και σε διάφορα ένζυμα που υποβιβάζουν το συνδετικό ιστό όπως ελαστάση, κολλαγογενάση , και υαλουρονιδάση.


Αναφορικά με το άλλο σημαντικό συστατικό την ρεσβερατρόλη είναι μια φυτοαλεξίνη την οποία εκκρίνουν τα φυτά ως απάντηση σε προσβολές από μύκητες και βακτήρια.Στο εκχύλισμα των καρπών βρίσκεται σε μικρές ποσότητες ενώ σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις απαντάται στην φλούδα των καρπών Η ουσία αυτή όμως έχει εμφανίσει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και έρευνες έχει αναφερθεί ως παράγοντας ενεργοποίησης ενός γονιδίου που σχετίζεται με την μακροζωία. Η ρεσβερατρόλη φαίνεται να επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής μειώνοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με συστημικές φλεγμονές στον οργανισμό μας.


Προφύλαξη: Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής γενικά περιέχουν ουσίες που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα βοτανικά φυτικά συμπληρώματα που πιθανά να λαμβάνουμε .Θα πρέπει γενικά να προσέχουμε και να είμαστε σε επικοινωνία με το γιατρό μας ή τον διατροφολόγο μας ή τον φαρμακοποιό μας. Οι κοινές παρενέργειες περιλαμβάνουν τη ναυτία, τον ίλιγγο, το βαρύ στομάχι, τη διάρροια, τον πονοκέφαλο, τον επώδυνο λαιμό, το βήχα, και την αναφυλαξία.


Χρήση σε σχέση με αντιπηκτικά αίματος. Το εκχύλισμα σπόρου σταφυλιών μπορεί να ενεργήσει ως αντιπηκτικό , και θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εάν λαμβάνεται με άλλα αντιπηκτικά όπως το warfarin (Coumadin), clopidogrel (Plavix), ή η ασπιρίνη. Εάν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα τότε, ρωτήστε το γιατρό σας πρίν την λήψη εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού.


Βιβλιογραφία


Al-Habib A. Bactericidal effect of grape seed extract on methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA). J Toxicol Sci. 2010;35(3):357-64.


Anastasiadi M, Chorianopoulos NG, Nychas GJ, Haroutounian SA. Antilisterial activities of polyphenol-rich extracts of grapes and vinification byproducts. J Agric Food Chem. 2009;57(2):457-63.


Bagchi D, Sen CK, Ray SD, et al. Molecular mechanisms of cardioprotection by a novel grape seed proanthocyanidin extract. Mutat Res. 2003;523-524:87-97.


Banerjee B, Bagchi D. Beneficial effects of a novel IH636 grape seed proanthocyanidin extract in the treatment of chronic pancreatitis. Digestion. 2001;63(3):203-206.


Belleville J. The French paradox: possible involvement of ethanol in the protective effect against cardiovascular diseases. Nutrition. 2002;18(2):173-177.


Bernstein BJ, Grasso T. Prevalence of complementary and alternative medicine use in cancer patients. Oncology. 2001;15(10):1267-1272; discussion 1272-1278, 1283.


Bielory L. Complementary and alternative interventions in asthma, allergy, and immunology. AnnAllergy Asthma Immunol. 2004;93(2 Suppl 1):S45-54.


Brooker S, Martin S, Pearson A, et al. Double-blind, placebo-controlled, randomised phase II trial of IH636 grape seed proanthocyanidin extract (GSPE) in patients with radiation-induced breast induration. Radiother Oncol. 2006;79(1):45-51.


Busserolles J, Gueux E, Balasinska B, et al. In vivo antioxidant activity of procyanidin-rich extracts from grape seed and pine (Pinus maritima) bark in rats. Int J Vitam Nutr Res. 2006;76(1):22-7.


Carlson S, Peng N, Prasain JK, Wyss JM. Effects of botanical dietary supplements on cardiovascular, cognitive, and metabolic function in males and females. Gend Med. 2008;5 Suppl A:S76-90. Review.


Chan MM, Mattiacci JA, Hwang HS, et al. Synergy between ethanol and grape polyphenols, quercetin, and resveratrol, in the inhibition of the inducible nitric oxide synthase pathway. Biochem Pharmacol. 2000;60(10):1539-1548.


Chou EJ, Keevil JG, Aeschlimann S, et al. Effect of ingestion of purple grape juice on endothelial function in patients with coronary heart disease. Am J Cardiol. 2001;88(5):553-555.


Décordé K, Teissèdre PL, Sutra T, Ventura E, Cristol JP, Rouanet JM. Chardonnay grape seed procyanidin extract supplementation prevents high-fat diet-induced obesity in hamsters by improving adipokine imbalance and oxidative stress markers. Mol Nutr Food Res. 2008 Nov 26. [Epub ahead of print]


Faria A, Calhau C, de Freitas V, et al. Procyanidins as antioxidants and tumor cell growth modulators. J Agric Food Chem. 2006;54(6):2392-7.


Fitzpatrick DF, Bing B, Maggi DA, et al. Vasodilating procyanidins derived from grape seeds. Ann N Y Acad Sci. 2002;957:78-89.


Freedman JE, Parker C 3rd, Li L, et al. Select flavonoids and whole juice from purple grapes inhibit platelet function and enhance nitric oxide release. Circulation. 2001;103(23):2792-2798.


Gruenwalkd J, Brendler T, Jaenicke C. PDR for Herbal Medicines, 4th ed. Montvale, NJ: Thomson Healthcare; 2007:405-410.


Hanausek M, Spears E, et al. Inhibition of murine skin carcinogenesis by freeze-dried grape powder and other grape-derived major antioxidants. Nutr Cancer. 2011 Jan;63(1):28-38.


Hsu CP, Lin YH, Chou CC, Zhou SP, Hsu YC, Liu CL, Ku FM, Chung YC. Mechanisms of grape seed procyanidin-induced apoptosis in colorectal carcinoma cells. Anticancer Res. 2009;29(1):283-9.


Hung LM, Chen JK, Huang SS, et al. Cardioprotective effect of resveratrol, a natural antioxidant derived from grapes. Cardiovasc Res. 2000;47(3):549-555.


Hu H, Qin YM. Grape seed proanthocyanidin extract induced mitochondria-associated apoptosis in human acute myeloid leukemia 14.3D10 cells. Chin Med J (Engl). 2006;119(5):417-21.


Joshi SS, Kuszynski CA, Bagchi D. The cellular and molecular basis of health benefits of grape seed proanthocyanidin extract. Curr Pharm Biotechnol. 2001;2(2):187-200.


Kalin R, Righi A, Del Rosso A, et al., Activin, a grape seed-derived proanthocyanidin extract, reduces plasma levels of oxidative stress and adhesion molecules (ICAM-1, VCAM-1 and E-selectin) in systemic sclerosis. Free Radic Res. 2002;36(8):819-25.


Kar P, Laight D, Rooprai HK, Shaw KM, Cummings M. Effects of grape seed extract in Type 2 diabetic subjects at high cardiovascular risk: a double blind randomized placebo controlled trial examining metabolic markers, vascular tone, inflammation, oxidative stress, and insulin sensitivity. Diabet Med. 2009;26(5):526-31.


Kaur M, Agarwal R, Agarwal C. Grape seed extract induces anoikis and caspase-mediated apoptosis in human prostate carcinoma LNCaP cells: possible role of ataxia telangiectasia mutated-p53 activation. Mol Cancer Ther. 2006;5(5):1265-74.


Kaur M, Agarwal C, Argarwal R. Anticancer and cancer chemopreventive potential of grape seed extract and other grape-based products. J Nutr. 2009;139(9):1806S-12S.


Kaur M, Mandair R, Agarwal R, Agarwal C. Grape seed extract induces cell cycle arrest and apoptosis in human colon carcinoma cells. Nutr Cancer. 2008;60 Suppl 1:2-11.


Ksiezak-Reding H, Ho L, et al. Ultrastructural alterations of Alzheimer's disease paired helical filaments by grape seed-derived polyphenols. Neurobiol Aging. 2010 Dec 31.
LaValle JB, Krinsky DL, Hawkins EB, et al. Natural Therapeutics Pocket Guide. Hudson, OH:LexiComp; 2000: 451-452.
Nassiri-Asl M, Hosseinzadeh H. Review of the pharmacological effects of Vitis vinifera (Grape) and its bioactive compounds. Phytother Res. 2009 Jan 12. [Epub ahead of print]


Natella F, Belelli F, Gentili V, et al. Grape seed proanthocyanidins prevent plasma postprandial oxidative stress in humans. J Agric Food Chem. 2002;50(26):7720-5.


Park MK, Park JS, et al. Grape seed proanthocyanidin extract (GSPE) differentially regulates Foxp3(+) regulatory and IL-17(+) pathogenic T cell in autoimmune arthritis. Immunol Lett. 2011 Mar 30;135(1-2):50-8.


Preuss HG, Wallerstedt D, Talpur N, et al. Effects of niacin-bound chromium and grape seed proanthocyanidin extract on the lipid profile of hypercholesterolemic subjects: a pilot study. J Med. 2000;31(5-6):227-246.


Preuss HG, Bagchi D, Bagchi M. Protective effects of a novel niacin-bound chromium complex and a grape seed proanthocyanidin extract on advancing age and various aspects of syndrome X. Ann N Y Acad Sci. 2002;957:250-9.


Ramchandani AG, Karibasappa GS, Pakhale SS. Antitumor-promoting effects of polyphenolic extracts from seedless and seeded Indian grapes. J Environ Pathol Toxicol Oncol. 2008;27(4):321-31.


Vigna GB, Costantini F, Aldini G, et al. Effect of a standardized grape seed extract on low-density lipoprotein susceptibility to oxidation in heavy smokers. Metabolism. 2003;52(10):1250-7.


Vitseva O, Varghese S, Chakrabarti S, et al. Grape seed and skin extracts inhibit platelet function and release of reactive oxygen intermediates. J Cardiovasc Pharmacol. 2005;46(4):445-51.


Waffo-Teguo P, Hawthorne ME, Cuendet M, et al. Potential cancer-chemopreventive activities of wine stilbenoids and flavans extracted from grape (Vitis vinifera) cell cultures. Nutr Cancer. 2001;40(2):173-179.


Wang YJ, Thomas P, Zhong JH, Bi FF, Kosaraju S, Pollard A, Fenech M, Zhou XF. Consumption of grape seed extract prevents amyloid-beta deposition and attenuates inflammation in the brain of an Alzheimer's disease mouse. Neurotox Res. 2009;15(1):3-14.


Yamakoshi J, Saito M, Kataoka S, et al. Safety evaluation of proanthocyanidin-rich extract from grape seeds. Food Chem Toxicol. 2002;40(5):599-607.


Zhang HJ, Ji BP, Chen G, Zhou F, Luo YC, Yu HQ, Gao FY, Zhang ZP, Li HY. A combination of grape seed derived procyanidins and gypenosides alleviates insulin resistance in mice and HepG2 cells. J Food Sci. 2009;74(1):H1-7.