Μια άλλη ευεργετική χρήση χυμού ροδιού. Μειώνει επιπλοκών κατά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης

Μια άλλη ευεργετική χρήση χυμού ροδιού. Μειώνει επιπλοκών κατά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης

Το ρόδι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ο χυμός του φρούτου, είναι πλούσιός σε ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ, τανίνες, φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C

που σύμφωνα με την βιβλιογραφία βοηθά τον οργανισμό να ξεπεράσει ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα, την υπέρταση, κ.α. Χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες, ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες χωρίς να υπήρχε και η κατάλληλη επιστημονική τεκμηρίωση. Όλοι έχουμε ακούσει και βέβαια υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα ότι το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι μπορούν να προστατεύουν τον οργανισμό και να έχει σε καλή υγεία την καρδιά του αλλά προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός ροδιού έχει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κρασί και το πράσινο τσάι. Πρόσφατα αποτελέσματα Ισραηλινών ερευνητών αναφέρονται επίσης στην ευεργετικότητα του χυμού του Ροδιού τονίζοντας ότι μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές κατά την διαδικασία της αιμοκάθαρσης. Ο χυμός του Ροδιού σύμφωνα με παλιότερες εργασίες χρησιμοποιείτε για να μειώσει την αρτηριακή πίεση την χοληστερόλη και για το πλούσιο αντιοξειδωτικό του δυναμικό. Σε μια νέα όμως μελέτη όπως διαπίστωσαν Ερευνητές από την Δυτική Γαλιλαία και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χαϊάφα ο χυμός του Ροδιού μείωσε τις φλεγμονές και γενικά η νοσηλεία τους είχε ποιοτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή λιγότερες επιπλοκές και φλεγμονές αλλά και καλύτερης απόκρισης των αιμοκαθαρτόμενων ασθενών. Σε 101 ασθενείς σε αιμοκάθαρση χορηγούνταν χυμός ροδιού σε πρόγραμμα συνεδριών. Η χορήγηση γίνονταν κάθε τρεις ημέρες ανά εβδομάδα κατά την έναρξη κάθε συνεδρίας και για ένα χρόνο. Οι ασθενείς παρουσίασαν νοσηλευτική κατάσταση χωρίς επιπλοκές και χωρίς προβλήματα φλεγμονών. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η χορήγηση ροδιού σε αιμοκαθαρτόμενους ασθενείς θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια ασφαλή περιεκτικότητα σε αυτό καλίου. Η παραπάνω κλινική έρευνα και μελέτη είναι σε συνέχεια μιας σειράς άλλων μελετών που τονίζουν την ευεργετικότητα του χυμού του ροδιού και τα οφέλη του σε σχέση με τα καρδιαγγειακά επεισόδια που οφείλονται στην πίεση του αίματος και στο υψηλό λιπιδαιμικό προφίλ.


ΠΗΓΕΣ Αμερικανική Νεφρολογική Εταιρεία Νοέμβριος 2010


American Journal of Clinical Nutrition, Μάιος 2000


American Journal of the College of Cardiology, Sept. 2005