Αυτές είναι οι 20 ταινίες που περιμένουμε πώς και πώς το 2023

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Αυτές είναι οι 20 ταινίες που περιμένουμε πώς και πώς το 2023

Ποιες ταινίες θα ξετινάξουν το box office και ποιες θα μας κάνουν να τρέξουμε στους κινηματογράφους; Αν σου αρέσει το σινεμά, αυτές είναι οι 20 πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς!

Το 2023 μάλλον θα είναι μια εκρηκτική χρονιά. Ο κινηματογραφικός μπουφές του αναμένεται να ταράξει το διεθνές (και αμερικάνικο) box office και να κάνει κοινό και κριτικούς να βρουν νέες λατρείες και νέες αντιπαλότητες. Καταιγιστική δράση, υπερήρωες ιδιαίτερα θρίλερ, βαρύγδουπα δράματα, αργοπορημένα sequel, φανταχτερά animation, με cast πολλών αστέρων και λατρεμένους δημιουργούς, το φετινό ρόστερ θα μιλήσει σε κάθε λάτρη του σινεμά.

Christopher Nolan, Martin Scorsese, Greta Gerwig, Γιώργος Λάνθιμος, είναι μόνο λίγα από τα ονόματα που υπάρχουν στην παρακάτω λίστα, την οποία με πολύ κόπο πετσοκόψαμε για να χωράει μόνο (!) 20 ταινίες. Μετά από προσοχή και ενθουσιασμό για όλα αυτά που βρήκαμε, διαλέξαμε τις πιο συναρπαστικές ιστορίες που περιμένουμε πώς και πώς να δούμε στη μεγάλη οθόνη!

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις πολυαναμενόμενες ταινίες του 2023:

Οι 20 πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς

Oppenheimer

Γνωστός blockbusterάς, ο Christopher Nolan (Interstellar, Inception, Dunkirk) μπαίνει εύκολα σε λίστες με πολυαναμενόμενες ταινίες με κάθε νέο του project. Αυτήν τη φορά την τιμητική του έχει ο "πατέρας της ατομικής βόμβας" που θα τον ενσαρκώσει ο συχνός συνεργάτης του, Cillian Murphy (Peaky Blinders, Inception, 28 Days Later) στην πολυαναμενόμενη αυτή βιογραφία. Ο Nolan έτσι επιστρέφει στο πολεμικό δράμα μετά από 6 χρόνια μετά την Δουνκέρκη και εμείς που ξέρουμε την αγάπη του για τα πρακτικά εφέ και την αποστροφή του από το green screen των CGI, ανυπομονούμε να δούμε πώς κινηματογράφησε τα πραγματικά εκρηκτικά για να αναπαραστήσει τις πυρηνικές δοκιμές (όχι μόνο γι' αυτά βέβαια).

Barbie

Το ότι η Barbie κάποια στιγμή θα είχε live-action ταινία, το είχαμε σίγουρο. Αυτό που δεν είχαμε σίγουρο είναι ότι θα μας έρθει δια χειρός της σκηνοθέτιδας και ηθοποιού Greta Gerwig (Lady Bird, Little Women, Frances Ha) και σίγουρα δεν περιμέναμε να έχει τέτοιο teaser trailer, που παρωδεί την Οδύσσεια του Διαστήματος. Στην ταινία θα δούμε πρωταγωνιστές την Margot Robbie και τον Ryan Gosling.

Napoleon

23 χρόνια μετά το "Gladiator" (Ο Μονομάχος, 2000), ο πολλάκις υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης Ridley Scott (Blade Runner, Allien, Kingdom of Heaven) θα επανενωθεί με τον ταλαντούχο Joaquin Phoenix για να πουν την ιστορία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη για το Apple TV+. Το επικό ιστορικό δράμα όπως χαρακτηρίζεται, γραμμένο από τον David Scarpa (The Man in the High Castle, All the Money in the World), θα εξιστορήσει την άνοδο του Γάλλου ηγέτη στην εξουσία.

napoleon.png

Twitter/DailyMail

Killers of the Flower Moon

Ο Martin Scorsese (Taxi Driver, Goodfellas, Shutter Island, Gangs of New York) έχει συνεργαστεί 6 φορές με τον Leonardo DiCaprio και 10 με τον Robert De Niro. Πρώτη φορά όμως θα συνεργαστεί και με τους δύο σε μια ταινία, που ομολογουμένως περιμένουμε πολλά χρόνια. Ο μοναδικός σκηνοθέτης ξαναπέφτει στα βαθιά με μια ιδιαίτερα σκοτεινή ιστορία των ΗΠΑ που αφορά μια επιδημία δολοφονιών στην Οκλαχόμα του 1920, άμεσα συνδεδεμένη με ιθαγενείς και το πετρέλαιο.

killers-of-the-flower-moon.png

Apple Studios

The Killer

Ο David Fincher' επανενώνεται με τον σεναριογράφο του θριλερικού "Seven" από τη δεκαετία του '90 για να μας φέρουν ένα neo-noir θρίλερ δράσης με πρωταγωνιστή έναν επαγγελματία δολοφόνο που θα αρχίσει να καταρρέει όταν βρει τη συνείδησή του. Ο δολοφόνος θα είναι ο Michael Fassbender και συμπρωταγωνίστριά του η Tilda Swinton.

Guardians of the Galaxy Vol. 3

Μία από τις -δικαίως- fan favorite υπερηρωικές ομάδες της Marvel, οι Φύλακες του Γαλαξία θα έρθουν με την τρίτη τους ταινία, η οποία πολύ πιθανόν να σηματοδοτήσει και το τέλος τους (έτσι όπως τους ξέρουμε μέχρι τώρα τουλάχιστον). Στο τιμόνι σκηνοθεσίας επιστρέφει ο James Gunn των προηγούμενων δύο ταινιών, για μία τελευταία φορά αφού πλέον έχει αναλάβει τα ηνία των ταινιών της DC. Αν με αυτή την ταινία, οι Guardians και ο Gunn μάς πουν αντίο, τότε θα το κάνουν με κέφι, χρώμα και θόρυβο, και σίγουρα θέλουμε να το δούμε.

John Wick: Chapter 4

Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες δράσης είναι η τέταρτη προσθήκη στη σειρά ταινιών του John Wick, από τον Chad Stahelski, πάλαι ποτέ stuntman σε Matrix και The Crow (μεταξύ άλλων). Το neo noir με το άπλετο και υπέροχα χορογραφημένο ξύλο, θα βρει τον πρωταγωνιστή μας να παλεύει για να ανατρέψει το High Table και να κερδίσει την ελευθερία του. Στην ταινία θα επιστρέψουν οι Keanu Reeves, Ian McShane, Laurence Fishburne και Lance Reddick, ενώ αναμένουμε την εμφάνιση των Bill Skarsgård, Clancy Brown και Donnie Yen.

Blitz

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Steve McQueen (12 Years a Slave, Shame, Hunger) επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη μετά από 5 χρόνια για ένα ιστορικό δράμα που θα διαδραματίζεται κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Apple Studios δεν έχει δώσει πολλές πληροφορίες, αλλά ξέρουμε ότι θα πρωταγωνιστούν η Saoirse Ronan (Atonement, Lady Bird), ο Harris Dickinson (Triangle of Sadness) και η Erin Kellyman (The Falcon and the Winter Soldier).

Ferrari

Τι πιο ταιριαστό να υποδυθεί ένας ηθοποιός τον Enzo Ferrari από κάποιον που στο επίθετο λέγεται Driver. Ο Adam Driver λοιπόν θα ενσαρκώσει τον ιδρυτή του περιβόητου αυτοκινητοβιομηχανικού brand, με τη σκηνοθεσία να αναλαμβάνει ένας μεγάλος Αμερικανός σκηνοθέτης, που δεν είναι άλλος από τον Michael Mann (Heat, The Insider, The Last of the Mohicans).

ferrari.png

Lorenzo Sisti

Dune: Part Two

Το δεύτερο μέρος του "Dune", του ενήλικου επικού blockbuster φαντασίας που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Frank Herbert, θα έχει και συνέχεια, η οποία αυτήν τη φορά θα ανοίξει μόνο στις αίθουσες (και όχι ταυτόχρονα στο HBO Max όπως είχε γίνει με την πρώτη). Ο Denis Villeneuve δεν αφήνει στην τύχη καμία του ταινία και το δεύτερο μέρος έρχεται για να κλείσει τη μεταφορά του πρώτου βιβλίου, ενώ θα μας εισάγει και σε πολλούς νέους χαρακτήρες, γνωστούς από το σύμπαν του Dune. Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista και Javier Bardem όλοι επιστρέφουν, και μαζί τους έρχονται οι Florence Pugh, Austin Butler, Christopher Walken και Léa Seydoux.

dune-part-two.png

Tanweer

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Ναι, ο Indiana Jones επιστρέφει! 15 χρόνια μετά την τελευταία προσθήκη, κάθε λάτρης του Indy θα δει επιτέλους τον Harrison Ford να επιστρέφει με το καπέλο του και το μαστίγιό του για πέμπτη και τελευταία (μάλλον) φορά. Ο υποψήφιος για Όσκαρ James Mangold (Walk the Line, Logan, Ford v Ferrari) στη σκηνοθεσία, με το cast επίσης να βλέπει μεταξύ άλλων τους Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, Toby Jones και Mads Mikkelsen.

AND

Ο Γιώργος Λάνθιμος με την ηθοποιό Emma Stone ξανά μαζί μετά τα "The Favourite" και "Βληχή" για μια προφανώς ιδιαίτερη ταινία, με σενάριο από τον Ευθύμη Φιλίππου των "Αστακός" και "Θάνατος του Ιερού Ελαφιού" (από ομώνυμη μεταφορά βιβλίου). Το cast μας κάνει να θέλουμε ακόμα πιο πολύ να το δούμε, αφού θα έχει και τους Jesse Plemons, Willem Dafoe, Hong Chau και Margaret Qualley.

Fast X

Ναι, 10η ταινία για το franchise του "Fast and Furious" και μπορεί ο Justin Lin που σκηνοθέτησε τα περισσότερα από αυτήν τη σειρά να έχει αποσυρθεί, θα έχουμε όμως τον Louis Leterrier του "Now You See Me" και "Transporters 2". Ένα ακόμα sequel υπερβολής και ταχύτητας, παραλογικά ακραίο θα είναι και το cast που θα δει τους Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Helen Mirren, Charlize Theron, Jason Statham, John Cena και Tyrese Gibson να επιστρέφουν, και τους Brie Larson, Rita Moreno και Jason Momoa να πρωτοεμφανίζονται.

https://www.instagram.com/p/CnBADNVsWpd

Little Mermaid

Η Disney συνεχίζει με τις live-action μεταφορές των παραμυθιών της και φέτος θα μας φέρει την Μικρή Γοργόνα, με το πολυσυζητημένο cast της Halle Bailey ως Ariel και με φρέσκα κομμάτια από τον ταλαντούχο Lin-Manuel Miranda (Hamilton, Moana, Encanto, Vivo). Στο cast επίσης οι Melissa McCarthy (Ursula), Awkwafina (Scuttle) και Javier Bardem (King Triton).

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes

Αν σου έλειψε ο κόσμος του Panem, τότε να ξέρεις θα έχεις prequel και την μεγαλύτερη σε διάρκεια προσθήκη στο franchise. Ο Francis Lawrence που σκηνοθέτησε όλες τις ταινίες Hunger Gamers (εκτός από την πρώτη), επιστρέφει για να ακολουθήσει τον νεαρό Coriolanus Snow (που ενσάρκωσε ο Donald Sutherland) και να μας δείξει την εμπλοκή του στους Αγώνες Πείνας, πολλά χρόνια πριν την αρχική σειρά. Βασικός αντίπαλος η Viola Davis.

Wonka

Ο σκηνοθέτης των ταινιών Paddington βάζει το καπέλο στον Timothée Chalamet και με ένα μιούζικαλ ζαχαρένιας υπερπαραγωγής θα μας πει την ιστορία προέλευσης του Willy Wonka που αγαπήσαμε από τον Gene Wilder. Στο cast επίσης οι Sally Hawkins, Olivia Colman, Jim Carter και ο μοναδικός Rowan Atkinson.

https://www.instagram.com/p/Ca5cC0_vF--

The Exorcist

Αν είσαι fan των ταινιών τρόμου, τότε σίγουρα μπορείς να κατανοήσεις τη σημαντικότητα αυτού του τίτλου. Και για να την προσμένεις και εσύ πώς και πώς όπως και εμείς, να σου πούμε ότι η νέα αυτή ταινία θα λειτουργήσει ως άμεσο sequel στην ομώνυμη ταινία-ορόσημο των horror του 1973, αγνοώντας ό,τι έχει βγει στο ενδιάμεσο, ακριβώς όπως έγινε και με τις νέες ταινίες του "Halloween'. Ο ίδιος σκηνοθέτης και εδώ: David Gordon Green.

Spider-Man: Across the Spider-Verse

Το "Spider-Man: Into the Spider-Verse" του 2018 είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα υπερηρωικά φιλμ (ταινία-έκπληξη όταν βγήκε), κερδίζοντας κοινό και κριτικούς, αλλά και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων με το μοναδικό του σχέδιο και την απολαυστική του ιστορία. Το sequel του, "Across the Spider-Verse" δικαίως είναι μία από τις πιο πολυαναμενόμενες υπερηρωικές και animated ταινίες της χρονιάς.

Elemental

Δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε στη λίστα μας μια ταινία της Pixar, που τα τελευταία χρόνια μας διαλύει με τις συναισθηματικές ταινίες της και τα βαθιά της θέματα. Από τον σκηνοθέτη του "The Good Dinosaur" (Ο Καλόσαυρος, 2015), Peter Sohn, θα έχουμε ένα νέο ρομαντικό φιλμ φαντασίας όπου η Ember Lumen, ένα στοιχείο της φωτιάς και ο Wade Ripple, ένα στοιχείο του νερού, θα ανακαλύψουν πόσα κοινά στοιχεία έχουν εν τέλει μεταξύ τους.

Legally Blonde 3

Το πιο αναπάντεχο σου το κρατάγαμε για το τέλος. Ναι, τρίτη ταινία Legally Blonde! Πολλές πληροφορίες δεν έχουμε. Ξέρουμε όμως ότι έχει πάρει επίσημη κυκλοφορία για το 2023 και ότι η Reese Witherspoon θα επιστρέψει για να υποδυθεί την αγαπημένη μας δικηγόρο, όπως και η Jennifer Coolidge. Αυτά μας αρκούν.

Άλλοι μεγάλοι τίτλοι που θα κυκλοφορήσουν το 2023:

Magic Mike's Last Dance
Ant-Man and the Wasp: Quantumania
The Marvels
Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One
Shazam! Fury of the Gods
Creed III
The Super Mario Bros. Movie