Η Shakira γράφει ιστορία στη FIFA: Είναι η πρώτη τραγουδίστρια με 4 τραγούδια στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Η Shakira γράφει ιστορία στη FIFA: Είναι η πρώτη τραγουδίστρια με 4 τραγούδια στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Η Shakira επιστρέφει στο soundtrack του Μουντιάλ με το Dai Dai μαζί με τον Burna Boy και γίνεται η πρώτη καλλιτέχνιδα που έχει συνδεθεί μουσικά με τέσσερα διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα.

Η παρουσία της Shakira στην παγκόσμια μουσική σκηνή δεν είναι τυχαία και ήρθε και άλλη μία «απόδειξη». Η Shakira κάνει δυναμικό comeback στη FIFA με το Dai Dai, το επίσημο τραγούδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, στο οποίο συνεργάζεται με τον Burna Boy.

Το κομμάτι συνδυάζει Latin pop και Afrobeats ρυθμούς. Στους στίχους του ακούγονται αναφορές σε χώρες που συμμετέχουν στη διοργάνωση, όπως η Βραζιλία, η Ουρουγουάη, η Αργεντινή, η Κολομβία, το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Κορέα και η Ολλανδία, ενώ το τραγούδι περιλαμβάνει και αναφορές σε θρύλους του ποδοσφαίρου, από τον Πελέ και τον Μαραντόνα μέχρι τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε λίγο μετά την ανακοίνωση πως η Shakira, η Madonna και οι BTS θα είναι οι headliners στο πρώτο halftime show τελικού Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουλίου στο MetLife Stadium στο Νιου Τζέρσεϊ. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του show έχει αναλάβει ο Chris Martin των Coldplay.

Τελικά πόσο εύκολο είναι να μαζέψεις 2 εκ. θεατές σε μια δωρεάν συναυλία; Ο θρίαμβος της Shakira

Η Shakira είχε δώσει ήδη μια πρώτη γεύση από το Dai Dai μέσα από ένα σύντομο βίντεο στο Instagram, όπου χόρευε στο κέντρο του γηπέδου Μαρακανά στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Στο teaser ακουγόταν ο στίχος «Here in this place / You belong», με μια ανδρική φωνή να τη συνοδεύει, η οποία πλέον γνωρίζουμε πως ανήκει στον Burna Boy.

Το ρεκόρ της Shakira

Με το Dai Dai, η Shakira γίνεται η πρώτη καλλιτέχνιδα που έχει συνδεθεί μουσικά με τέσσερα διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα.

Η αρχή έγινε το 2006 στη Γερμανία, όταν ερμήνευσε μια ειδική εκδοχή του Hips Don’t Lie στην τελετή λήξης. Το 2010 ακολούθησε το εμβληματικό Waka Waka (This Time for Africa), το τραγούδι που έγινε σχεδόν συνώνυμο με το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής και παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα FIFA anthems όλων των εποχών.

Το 2014 επέστρεψε με το La La La (Brazil 2014), το οποίο συμπεριλήφθηκε στο επίσημο άλμπουμ της FIFA, ενώ τώρα το Dai Dai έρχεται να προστεθεί στη λίστα.

https://www.instagram.com/reel/DYCxnloBnNL/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Το Waka Waka παραμένει αξεπέραστο

Η επιτυχία του Waka Waka δεν σταμάτησε στο τουρνουά του 2010. Το τραγούδι ξεπέρασε τα όρια του Μουντιάλ και έγινε παγκόσμιο pop φαινόμενο, με πάνω από 1 δισεκατομμύριο streams στο Spotify.

Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε νέα επιστροφή της Shakira στη FIFA δημιουργεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Η ίδια έχει αποδείξει πως ξέρει να παίρνει ήχους, ρυθμούς και πολιτισμικές αναφορές από διαφορετικά μέρη του κόσμου και να τα μετατρέπει σε ένα pop πακέτο που ακούγεται παντού.

Ο Burna Boy, από την άλλη, φέρνει στο Dai Dai τη δική του Afrobeats ταυτότητα. Ο Νιγηριανός καλλιτέχνης έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο να περάσει η Afrobeats σε mainstream κοινό, ενώ η συνεργασία του με τη Shakira μοιάζει ιδανική για ένα τραγούδι που θέλει να έχει πραγματικά παγκόσμιο χαρακτήρα.

Ο Burna Boy έγινε ο πρώτος solo Αφρικανός μουσικός που κέρδισε Grammy στην κατηγορία Best Global Music Album το 2021, ενώ το 2023 έγινε και ο πρώτος Αφρικανός artist που έκανε sold out στάδιο στις ΗΠΑ, γεμίζοντας το Citi Field της Νέας Υόρκης.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα συνδιοργανωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό, και το Dai Dai φαίνεται πως θέλει να γίνει το τραγούδι που θα ενώσει μουσικά όλες αυτές τις διαφορετικές ενέργειες. Και αν κάτι ξέρει καλά η Shakira, είναι πώς να κάνει ένα ποδοσφαιρικό τραγούδι να ακουστεί πολύ πέρα από τα γήπεδα.

Το Dai Dai, που κυκλοφόρησε στις streaming πλατφόρμες την Παρασκευή, «αποτυπώνει την ενέργεια, το πάθος και το παγκόσμιο πνεύμα που θα χαρακτηρίσουν τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο», ανέφερε η FIFA σε επίσημη ανακοίνωσή της.

Η Shakira ασκεί κριτική & αποκαλύπτει την εφαρμογή που απαγορεύει στους δύο γιους της

Τέλος, μέρος των εσόδων του τραγουδιού θα διατεθεί στο FIFA Global Citizen Education Fund, με στόχο τη συγκέντρωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση παιδιών και την πρόσβασή τους στο ποδόσφαιρο μέχρι το τέλος του τουρνουά, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 11 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου.

Το τρέιλερ της Zootopia 2 φέρνει νέους χαρακτήρες, ένα πρωτότυπο τραγούδι της Shakira & ενθουσιασμό

Όπως σχολιάσε για το τραγούδι ο Eduardo Herrera, Αναπληρωτής Καθηγητής Λαογραφίας και Εθνομουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και Διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνομουσικολογίας:

«Η FIFA φαίνεται πως προσπάθησε συνειδητά να δημιουργήσει ένα πραγματικά παγκόσμιο hit, επιλέγοντας καλλιτέχνες που απευθύνονται τόσο στο λατινοαμερικανικό κοινό όσο και στο κοινό της υποσαχάριας Αφρικής», εξηγεί.

Τέλος, μέρος των εσόδων του τραγουδιού θα διατεθεί στο FIFA Global Citizen Education Fund, με στόχο τη συγκέντρωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση παιδιών και την πρόσβασή τους στο ποδόσφαιρο μέχρι το τέλος του τουρνουά.

DPG Network