Inception, Interstellar, Tenet: Γιατί ο Nolan χρησιμοποιεί πάντα μία λέξη;

Νατάσσα Σχοινά
Inception, Interstellar, Tenet: Γιατί ο Nolan χρησιμοποιεί πάντα μία λέξη;

Σκέφτεται τους τίτλους με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο.

Ο Christopher Nolan, πλέον, συγκαταλέγεται στους πιο ταλαντούχους και δημιουργικούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους του κινηματογράφου. Από τα πρώτα του κιόλας βήματα μπορούσες να αντιληφθείς ότι πίσω τους υπήρχε ποιότητα και άποψη. Μία προς μία οι ταινίες του βρέθηκαν να χειροκροτούνται από κοινό και κριτικούς, μην μπορώντας σιγά-σιγά να βρεις ψεγάδια.

Η σκηνοθεσία είναι σαφώς κάτι που κατέχει ο Βρετανο-Αμερικάνος, όμως, όταν γράφει σενάριο είναι που παραμένουμε σιωπηροί για να δούμε πώς αποφάσισε να μεγαλουργήσει την κάθε επόμενη φορά. Δεν πάει πολύς καιρός που το Tenet κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες και, τώρα, όλοι μιλάνε για την άφιξη του μέλλοντος του σινεμά.




Αυτή δεν είναι η μοναδική ταινία του Nolan που έχουμε συζητήσει ανά διαστήματα. Memento, Inception, Intestellar, Dunkirk, Tenet, αποτελούν μερικά από τα top δημιουργήματά του. Και τι έχουν όλα κοινό -πέρα από τον ευφυέστατο δημιουργό τους; Ο τίτλος τους αποτελείται από μία λέξη.

Ο ίδιος μίλησε στο podcast του ReelBlend και έδωσε την απάντηση:

«Για μένα, οι τίτλοι είναι πολύ περίπλοκοι για να είσαι ανασφαλής. Ψάχνεις έναν τρόπο να εκφράσεις κάτι σχετικό με την ταινία. Σε έναν βαθμό, είναι μία άσκηση προϊόντος σε μεγάλου επιπέδου ταινίες. Πάντα περιστρεφόμουν γύρω από την πιο απλή εκδοχή σε κάτι που περνάει το μήνυμα. Όταν έγραψα το σενάριο του Following, ήταν The Following, οπότε ξεφορτώθηκα το The και το μίκρυνα. Νομίζω αυτό ήταν το ξεκίνημα του ενδιαφέροντός μου στο να κάνω τα πράγματα σύντομα και όσο πιο μεστά γίνεται. Αλλά, όλα έχουν να κάνουν με ένστικτο στο τέλος της μέρας. Όλα προσπαθούν να φτιάξουν κάτι, για το οποίο έχεις ενθουσιαστεί, το οποίο έχεις ενθουσιαστεί να μοιραστείς με τον κόσμο»