Τρίτη και 13: Eίναι πραγματικά μία από τις πιο γρουσούζικες ημέρες του χρόνου;

Τρίτη και 13: Eίναι πραγματικά μία από τις πιο γρουσούζικες ημέρες του χρόνου;

Οι Ισπανοί και οι Έλληνες θα ήθελαν πολύ να αφαιρέσουν τη σημερινή ημέρα από το ημερολόγιο.

Τρίτη και 13 σήμερα και η αλήθεια είναι πως ακόμη και οι λιγότερο προληπτικές από εμάς, αποφεύγουν να κάνουν κάποια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους. Η σημερινή ημέρα θεωρείται μια από τις πιο κακότυχες του έτους, κυρίως στην Ελλάδα αλλά και την Ισπανία.

Ακόμη κι αν δεν πιστεύεις στις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες οφείλεις να γνωρίζεις το λόγο για τον οποίο η σημερινή ημέρα είναι το «μαύρο πρόβατο» της ατζέντας μας. Αν και η Παρασκευή και 13 θεωρείται μια από τις πιο γρουσούζικες ημέρες, οι Ισπανοί αντιμετωπίζουν την Τρίτη με πολύ μεγαλύτερη καχυποψία. Η ακριβής αιτία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ωστόσο υπάρχουν αρκετές θεωρίες.

Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη ημέρα

1) Μία από τις πιο γνωστές αιτίες που η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη, είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Στις 29 Μαΐου 1453 «έπεσε» η Πόλη, με το άθροισμα της ημερομηνίας της Άλωσης (1+4+5+3=13) να βγάζει 13. Άλλη μία εκδοχή υποστηρίζει πως ήταν Τρίτη και 13 του έτους 1204 όταν οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού.

2) Σύμφωνα με την Ισπανική παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques», την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι.

Στην Ισπανική γλώσσα η λέξη «Martes» προέρχεται από τον Άρη (Mars), τον θεό του πολέμου στην Ρωμαϊκή παράδοση. Ο πόλεμος συνδέεται άμεσα με τον θάνατο με αποτέλεσμα να θεωρείται κακός οιωνός.

3) Ως αριθμός το 13 θεωρείται ότι φέρει γρουσουζιά καθώς «σπάει» την αρμονία του 12. Ο Χριστός είχε 12 μαθητές, τα Ευαγγέλια είναι 12, ο Ηρακλής έκανε 12 άθλους, οι θεοί του Ολύμπου ήταν 12, ο χρόνος έχει 12 ώρες, η μέρα χωρίζεται σε δύο 12ωρα κ.ο.κ.

Ο δυτικός κόσμος θεωρεί κακότυχο τον αριθμό 13, σε σημείο που τα ξενοδοχεία συχνά τον παραλείπουν από τις πόρτες των δωματίων ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες κάνουν το ίδιο με τους διαδρόμους των αεροσκαφών τους.

Οι ταινίες και οι σειρές που μας βοήθησαν να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τη βασίλισσα Ελισάβετ

Στο video που ακολουθεί μπορείς να δεις γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται ημέρα κακοτυχίας.

Πηγή κεντρικής: pexels.com