Ni Una Muerte Mas: Όχι Άλλος Ένας Θάνατος

Ni Una Muerte Mas: Όχι Άλλος Ένας Θάνατος

Ίσως, η πιο επίκαιρη καλλιτεχνική έκθεση που μπορείτε να δείτε αυτές τις μέρες -και μας αφορά όλους.

Στο γενικότερο κλίμα έντασης που επικρατεί τις τελευταίες μέρες λόγω του θέματος των μεταναστών στην Νομική και όλων των διαπλεκόμενων γύρω από αυτό, έρχεται μια έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που, πέρα από το εξαιρετικά σωστό timing με τα όσα συμβαίνουν τώρα στη χώρα, καταπιάνεται με τις λεπτές γραμμές που χωρίζουν τοπογραφικά δύο κόσμους, όπως τους βλέπουν τα μάτια των μεταναστών. Τον κόσμο από τον οποίο θέλουν να γλιτώσουν και τον κόσμο στον οποίο θέλουν να καταφύγουν για ένα καλύτερο μέλλον -την δικιά τους Γη της Επαγγελίας.

Πιο συγκεκριμένα, το πρότζεκτ της αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Άντρεα Μπάουερς "Ni Una Muerte Mas" (Όχι άλλος ένας θάνατος), το οποίο αποτελείται από ένα μεγάλης κλίμακας σχέδιο, καθώς κι ένα βίντεο, που θα πραγματοποιήσει στους τοίχους του Project Room, είναι σύμφωνα με την ίδια την Μπάουερς: "μια διερεύνηση των σημερινών ζητημάτων που αφορούν το είδος της τοπιογραφίας. Εστιάζω σε αμφισβητούμενες τοποθεσίες, στις οποίες διάφορες χώρες και εταιρείες προτίθενται να προκαλέσουν περιβαλλοντική υποβάθμιση ή να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για τον σκοπό της απόκτησης ή της διατήρησης της εξουσίας. Μία από τις πρώιμες λειτουργίες των τοπιογραφιών ήταν το ότι συνιστούσε απόδειξη του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Στόχος του έργου μου είναι να αποκαλύψει την κατάχρηση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Εστιάζω στο θέμα των μεξικανοαμερικανικών συνόρων για να απαντήσω στη μακρά ιστορία της καταγραφής της αμερικανικής Δύσης".

Τα έργα αποτελούν συνέχεια της σειράς σχεδίων της σε χαρτί με τίτλο No Olvidado (Όχι ξεχασμένοι), 2010, τα οποία εκτίθενται στην έκθεση Τέχνης Πολιτική και όσο για το βίντεο της έκθεσης θάνατος), 2011 είναι ένα νέο μονοκάναλο βίντεο στο οποίο ο Enrique Morones, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρυτής του Border Angels, μιλάει για το έργο της οργάνωσης του.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο ΕΜΣΤ από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 13 Μαρτίου 2011, ενώ στις 3 Φεβρουαρίου στις 19.00 η ίδια η καλλιτέχνιδα θα παραθέσει ομιλία στο κοινό για το έργο της (θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση) και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια.

Επιμέλεια: Άννα Καφέτση

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β' 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα
Τηλ: 210 92.42.111 – 3
protocol@emst.gr, pressoffice@emst.gr
www.emst.gr