Ο παραθερισμός σε τρεις εικόνες, δια χειρός Κάρλο Γκολντόνι στο Εθνικό Θέατρο

Ο παραθερισμός σε τρεις εικόνες, δια χειρός Κάρλο Γκολντόνι στο Εθνικό Θέατρο

Ο Νίκος Μαστοράκης παρουσιάζει τη δική του εκδοχή πάνω στις τρεις κωμωδίες του Βενετού δραματουργού.

Οι προετοιμασίες για τον θερινό παραθερισμό ήταν, είναι και θα παραμείνουν πυρετώδεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Ο Βενετός κωμωδιογράφος γράφει τρία διαφορετικά έργα πάνω στο ίδιο περίπου θέμα («Η Μανία του Παραθερισμού», «Οι Περιπέτειες του Παραθερισμού» και «Το Τέλος του Παραθερισμού») και ο Νίκος Μαστοράκης σκηνοθετεί τη σύνθεσή τους, την «Τριλογία του Παραθερισμού» και την παρουσιάζει, για πρώτη φορά, στο Εθνικό Θέατρο από τις 9 Φεβρουαρίου 2011.

Ο συγγραφέας καυτηριάζει με τρόπο χιουμοριστικό και ειρωνικό συνάμα το πάθος των συμπατριωτών του για προβολή και κοινωνική αναγνώριση. Νεόπλουτοι της εποχής του -όμοιοι με τους νεόπλουτους κάθε εποχής- και ξεπεσμένοι αριστοκράτες στήνουν ένα γαϊτανάκι ματαιοδοξίας σε ένα έργο με ιδιαίτερα επίκαιρες αναφορές.

Το έργο

Στο Λιβόρνο της Ιταλίας, στο σπίτι του Λεονάρντο και του γείτονά του, Φίλιππο, οι προετοιμασίες για τον καλοκαιρινό παραθερισμό είναι πυρετώδεις. Ερωτευμένος με την κόρη του Φίλιππο, Τζακίντα, ο Λεονάρντο ελπίζει ο παραθερισμός να του δώσει την ευκαιρία να βρει ανταπόκριση στον έρωτά του αλλά και...διέξοδο από την δεινή οικονομική του κατάσταση αφού πιστεύει ότι η Τζακίντα διαθέτει μια γενναία προίκα. Η Τζακίντα όμως στο σπίτι της εξοχής θα ερωτευτεί το νεαρό Γουλιέλμο. Αντιμέτωπη με το δικό της δίλημμα, η νεαρή κοπέλα θα συνειδητοποιήσει τις πραγματικές διαστάσεις μιας ζωής φαινομενικά ανέφελης αλλά κενής νοήματος.

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Διασκευή/ Σκηνοθεσία/ Κοστούμια/ Μουσική επιμέλεια: Νίκος Μαστοράκης
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός
Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μίλτος Σωτηριάδης

Παίζουν: Εύη Σαουλίδου, Γιάννος Περλέγκας, Δημήτρης Πιατάς, Μάγια Λυμπεροπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Νίκος Ψαρράς, Γεωργιάννα Νταλάρα, Γιωργής Τσουρής, Λένα Παπαληγούρα, Νίκος Χατζόπουλος, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη.

Εθνικό Θέατρο-Κεντρική Σκηνή
Αγίου Κωνσταντίνου 22-24
Τηλ: 210 5288170, 210 5288171, 210 3305074, 210 7234567
Μέσω πιστωτικής κάρτας: www.n-t.gr