Eyewitness: «Συρανό Ντε Μπερζεράκ»

Eyewitness: «Συρανό Ντε Μπερζεράκ»

Τη θρυλική ιστορία του Συρανό, έναν ύμνο στον ανιδιοτελή έρωτα, παρουσιάζει το Εθνικό.

Η ιστορία του Εντμόν Ροστάν είναι γνωστή τοις πάσι κυρίως από τη δημοφιλή ταινία «Cyrano de Bergerac» του 1990 με πρωταγωνιστή τον Γάλλο ηθοποιό Gérard Depardieu. Η ταινία βασίστηκε στο ομότιτλο κείμενο του Ροστάν, ένα από τα διασημότερα ρομαντικά θεατρικά έργα του 19ου αιώνα.

Διασημότερη και από το ίδιο το έργο και και από την ανεξάντλητη αγάπη του Συρανό για τη Ρωξάνη, δεν είναι άλλη από τη μύτη του: πελώρια και ξακουστή. Μια μύτη που καταφέρνει να του που ορίζει τη ζωή και να τον απομακρύνει από την αυτοπεποίθησή του στερώντας του το θάρρος να διεκδικήσει την αγαπημένη του.

Ο Νίκος Καραθάνος σκηνοθέτησε την ιστορία του Συρανό με μια ματιά -ευτυχώς- σύγχρονη διατηρώντας παρόλα αυτά τον έμμετρο λόγο του κειμένου του Ροστάν (σε μετάφραση Λουίζας Μητσάκου) που κουράζει όταν δεν είναι σωστά δουλεμένη η υποκριτική -κάτι που δε συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Με τη σκηνοθεσία του κατάφερε να διατηρήσει το ενδιαφέρον του σύγχρονου κοινού -αν και δραματουργικά ίσως η παράσταση να κυλούσε καλύτερα αν είχαν αφαιρεθεί ορισμένα χωρία του αρχικού κειμένου- που παρακολούθησε την εξιστόρηση μιας πιο μοντέρνας, από πλευράς σκηνικής παρουσίασης και ερμηνείας, αφήγησης. Οι πρωταγωνιστές του εναρμονίστηκαν στην ιδέα του, με αρκετά φυσικές ερμηνείες χωρίς στόμφο, παρά τον ποιητικό λόγο και ο ίδιος κράτησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο προσφέροντας μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της καριέρας του.

Στα (προσωπικά) highlight της παράστασης ανήκουν τα στρώματα/ συμπρωταγωνιστές των ηθοποιών που στήνονται με τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό περιβάλλον ενώ προσωπικές ευχαριστίες και συγχαρητήρια στον σκηνοθέτη θέλουμε να δώσουμε για την αποφυγή χρήσης όλων αυτών των εξαιρετικών δυνατοτήτων της σκηνής του Εθνικού που έχουν καταντήσει σκηνοθετική πανάκεια σε άλλες παραγωγές.

Το έργο

Ο εκκεντρικός Συρανό είναι επιφανής ιππότης του Τάγματος των Γασκόνων και ιδιαίτερα μποέμ τύπος. Σκαρώνει στιχάκια με την ίδια ευκολία που κερδίζει έναν αγώνα ξιφομαχίας και η φήμη του ως γενναίου ιππότη και ποιητή είναι τόσο μεγάλη όσο και ...η μύτη του. Αν το ποιητικό ταλέντο του και η γενναιότητά του έχουν κατακτήσει το Παρίσι η ξακουστή μύτη του τον εμποδίζει από το να κατακτήσει την αγαπημένη του, τη νεαρή ξαδέλφη του Ρωξάνη. Προκειμένου να την κάνει ευτυχισμένη, σε μια απόδειξη της ανιδιοτελούς αγάπης του προς εκείνη, αποφασίζει να δανείσει την ευφράδειά του στον γοητευτικό αντεραστή του -με τον οποίο εκείνη είναι ερωτευμένη. Ποιος θα κερδίσει, τελικά, την καρδιά της; Το θέμα δεν είναι τόσο αυτό όσο το ότι η δική του θα της ανήκει αιώνια. Κυριολεκτικά αιώνια.

17 Δεκεμβρίου 2010- 17 Απριλίου 2011

Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
Σκηνικά – κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Κινησιολογία: Αμάλια Μπένετ
Επιμέλεια κειμένου παράστασης: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ξένια Θεμελή, Γιάννης Κωνσταντακόπουλος

Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Χρήστος Λούλης, Γιάννης Κότσιφας, Άγγελος Παπαδημητρίου, Κοσμάς Φοντούκης, Τζίνα Θλιβέρη, Αγορίτσα Οικονόμου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Μιχάλης Σαράντης, Ντένης Μακρής, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Πάνος Βλάχος, Προκόπης Αγαθοκλέους, Ιωσήφ Μαράουι, Αποστόλης Ψαρρός
Μουσικός: Δημήτρης Τίγκας

Κεντρική Σκηνή- Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»
Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Ομόνοια
Τηλ: 210 3301881 - 210 3305074