Οι υποψήφιοι των βραβείων Χορν και Μερκούρη για το 2011

Οι υποψήφιοι των βραβείων Χορν και Μερκούρη για το 2011

Τα βραβεία για τους καλύτερους άνδρες και γυναίκες ηθοποιούς του θεάτρου απονέμονται φέτος για 11η φορά.

Η ενδέκατη απονομή του ετήσιου βραβείου που θεσμοθετήθηκε το 2001 από τον Σταμάτη Φασουλή πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ στο θέατρο Χορν. Οι υποψήφιοι είναι απόφοιτοι δραματικών σχολών και έχουν εμφανιστεί επαγγελματικά στο θέατρο τα τελευταία χρόνια για πρώτη φορά. Το βραβείο είναι ο χρυσός σταυρός του Δημήτρη Χορν και παραδίδεται από τον προηγούμενο βραβευθέντα στον επόμενο.
Υποψήφιοι για το βραβείο φέτος είναι οι:

Παναγιώτης Εξαρχέας για το ρόλο του στο «The New Electric Ballroom» του Έντα Γουόλς σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και για το ρόλο του Τζιμ στο «Chatroom» του Έντα Γουολς, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου.

Παναγιώτης Μπρατάκος για το ρόλο του Φίλιπ στα «Ορφανά» του Λάιλ Κέσλερ, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη.

Θάνος Τοκάκης για το ρόλο του sir Άντριου στη «Δωδέκατη Νύχτα» του Ουίλιαμ Σέξπιρ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

Ο περσινός νικητής του βραβείου Χορν, Μιχάλης Οικονόμου, είναι εκείνος που θα παραδώσει τον Χρυσό Σταυρό στο φετινό νικητή.

Μέλη της επιτροπής είναι ο Σταμάτης Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη με πρόεδρο τον Σταμάτη Φασουλή.

Την επόμενη μέρα, το βράδυ της Τρίτης, στο Εθνικό θέατρο, θα πραγματοποιηθεί και η απονομή του βραβείου Μερκούρη, για νέες Ελληνίδες ηθοποιούς, ένα βραβείο που θεσπίστηκε το 2007 και συνοδεύεται από την καρφίτσα της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού.
Υποψήφιες, φέτος, για το βραβείο Μερκούρη είναι:

Λουκία Μιχαλοπούλου για το ρόλο της Χίλντε στο έργο του Ερίκου Ίψεν «Η Κυρία από τη Θάλασσα» σε σκηνοθεσία Έρικ Στούμπε αλλά και γιθα το ρόλο της Τέσσα στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.

Χριστίνα Μαξούρη για το ρόλο της στο έργο «Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.

Δήμητρα Σύρου για το ρόλο της της Ρέιτσελ Κόρι στο έργο «Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι» σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου.

Η επιτροπή που θα αποφασίσει σε ποια θα απονεμηθεί το βραβείο είναι οι: Μάγια Λυμπεροπούλου, Δηώ Καγκελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης, Ρέννη Πιττακή.

Το επαμειβόμενο βραβείο συνοδεύεται από την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία κάθε ηθοποιός παραδίδει στην επόμενη, σε μια θεατρική σκυταλοδρομία που ξεκίνησε προ τετραετίας. Φέτος την καρφίτσα θα παραδώσει η περσινή νικήτρια Στεφανία Γουλιώτη.