Queen Charlotte: 10 πράγματα που δεν άλλαξε η σειρά του Netflix και είπε την αλήθεια

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Queen Charlotte: 10 πράγματα που δεν άλλαξε η σειρά του Netflix και είπε την αλήθεια

Τα 10 πραγματικά γεγονότα που πρέπει να ξέρεις πως είναι αλήθεια για την Queen Charlotte και που η σειρά του Netflix δεν άλλαξε.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου ήταν πέρα για πέρα βασιλικό. Όχι μόνο είχαμε την Στέψη του Καρόλου, αλλά είχαμε και τη νέα δραματική σειρά του Netflix, "Queen Charlotte: A Bridgerton Story". Ενώ το πρώτο αφορά μια οικογένεια που έχει κι αυτή τη δική της σειρά, ωστόσο πόσα από αυτά που δείχνει το "Queen Charlotte" είναι αλήθεια;

Η τερατώδης ανθολογία: Το Netflix βρήκε το επόμενο τέρας του μετά τον Dahmer

Αποκαλύπτοντας την πραγματική Queen Charlotte

Η αλήθεια είναι πως δείχνει πολλά πραγματικά γεγονότα. Αλλά ας τα πιάσουμε από την αρχή. Το "Queen Charlotte: A Bridgerton Story" είναι η νέα επιτυχία του Netflix, μια μίνι-σειρά (limited για να είμαστε πιο ακριβείς) που συγκαταλέγεται στα ιστορικά δράματα. Πρόκειται για prequel spin-off της επίσης δημοφιλούς σειράς του Netflix, "Bridgerton".

Να πούμε βέβαια πως μπορεί το "Queen Charlotte: A Bridgerton Story" να θεωρείται ιστορικό και να έχει μέσα αρκετά γεγονότα που όντως συνέβησαν ή είναι αλήθεια ακόμα και αν δεν εκτυλίχθηκαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο δεν είναι ντοκιμαντέρ, είναι μια δραματική σειρά. Αυτό σημαίνει ότι κάποια πράγματα θα αλλάζουν τελείως, αλλά θα αλλοιώνονται και άλλα θα είναι εξολοκλήρου διαφορετικά.

Γι' αυτό και οι τίτλοι αρχής γράφουν πως αυτή η σειρά, "Δεν πρόκειται για μάθημα ιστορίας. Είναι μυθοπλασία εμπνευσμένη από γεγονότα".

10 φορές που το"Queen Charlotte: A Bridgerton Story" του Netflix ήταν ιστορικά ακριβές

Η Shonda Rhimes (Grey's Anatomy, Scandal, How to get Away with Murder) λοιπόν έφερε στη μικρή οθόνη του Netflix την ιστορία της νεαρής Βασίλισσας Σάρλοτ, τη σχέση της με τον Βασιλιά Γεώργιο Γ' και την άνοδό της στη βασιλική αυλή της Μεγάλης Βρετανίας στα τέλη του 18ου αιώνα.

1. Όπως έδειξε και η σειρά, η Σαρλότ όντως έφυγε από την Γερμανία για να πάει στην Αγγλία μαζί με τον αδελφό της για να παντρευτεί τον βασιλιά Γεώργιο Γ'. Έφτασε στις 8 Σεπτεμβρίου το 1761 και παντρεύτηκε τον Γεώργιο την ίδια νύχτα.

2. Χωρίς αυτήν, τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν έτσι όπως τα ξέρουμε. Πολύ συχνά (και λανθασμένα) ο πρίγκιπας Αλβέρτος είναι αυτός που του αποδίδεται ότι εισήγαγε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Βρετανία. Βέβαια, αυτός έκανε απλά πιο δημοφιλείς τις γερμανικές παραδόσεις της Γιορτής των Χριστουγέννων. Ενώ και ο Κάρολος Ντίκενς είχε τρομερή επιρροή σ’ αυτήν την εορταστική περίοδο με το "A Christmas Carol", ωστόσο ο πραγματικός ιθύνων νους ήταν η Queen Charlotte, σύζυγος του, η οποία έστησε το πρώτο εσωτερικό δέντρο για να σηματοδοτήσει την εορταστική περίοδο στο Queen's Lodge, στο Ουίνδσορ, τον Δεκέμβριο του 1800.

3. Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, ο βασιλιάς Γεώργιος και η βασίλισσα Σαρλότ είχαν μια πολύ αγαπημένη σχέση και όπως αναφέρει και το National Geographic, "ο βασιλιάς και η βασίλισσα είχαν έναν ασυνήθιστα ευτυχισμένο γάμο και ο Γεώργιος Γ' ήταν ένας αφοσιωμένος πατέρας και σύζυγος".

queen-charlotte-netflix-03.jfif

© 2023 Netflix, Inc.

Ο πιο δύσκολος ρόλος του Tom Holland είναι και αυτός που τον βοήθησε περισσότερο

4. Ο Βασιλιάς Γεώργιος ο 3ος έμεινε στην ιστορία και ως ο τρελός βασιλιάς. Για την “τρέλα” του και τα ψυχωτικά του επεισόδια, έχει κατηγορηθεί η πορφυρία - μια φυσική και γενετική διαταραχή του αίματος με συμπτώματα όπως "πόνοι, καθώς και μπλε ούρα". Βέβαια, εν τέλει αποδείχτηκε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια και πως υπήρχε σοβαρό ψυχιατρικό πρόβλημα. Ερευνητές πιστεύουν ακράδαντα πλέον ότι έπασχε από διπολική διαταραχή (παλαιότερα γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη). Πιο συγκεκριμένα, ο Timothy Peters στην έρευνά του αποδεικνύει ότι "ο βασιλιάς υπέφερε από τέσσερα/πιθανώς πέντε επεισόδια διπολικής διαταραχής".

5. Η βασίλισσα Chralotte και ο βασιλιάς Γεώργιος απέκτησαν 15 παιδιά, με τα πρώτο να έρχεται λιγότερο από έναν χρόνο μετά τον γάμο τους. Τα δεκατρία από αυτά επέζησαν μέχρι την ενηλικίωση, ενώ δύο πέθαναν όσο ήταν παιδιά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τότε που παντρεύτηκαν και για τα επόμενα 15 χρόνια, η Σάρλοτ είχε ελάχιστες στιγμές που δεν ήταν έγκυος.

6. Το ζευγάρι όντως συναντήθηκε για πρώτη φορά την ημέρα του γάμου του και παντρεύτηκε έξι ώρες μετά την άφιξη της Σάρλοτ στην Αγγλία όπως μαθαίνουμε και από το National Geographic.

7. Πόσο σωστό είναι τελικά το cast; Την Queen Charlotte την ενσαρκώνουν η India Amarteifio και η Golda Rosheuvel, δύο σκουρόχρωμες ηθοποιοί, συμβαδίζοντας εν μέρει με την παράδοση του Bridgerton να "εκφράζει ένα όραμα του παρελθόντος στη σύγχρονη τηλεόραση που αποφεύγει την ακρίβεια για την ποικιλομορφία." Από την άλλη όμως, ίσως να μην είναι και πολύ μακριά από την αλήθεια.

Τα μαύρα χαρακτηριστικά της βασίλισσας Σαρλότ είναι εμφανή από τα πορτραίτα της βασίλισσας εκείνη την εποχή, ιδίως αυτά που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Allan Ramsay. Όλα αυτά οδήγησαν στον κόσμο στο να την αντιλαμβάνεται ως "την πρώτη μαύρη βασίλισσα της Βρετανίας", μια συζήτηση που επανήλθε για άλλη μια φορά όταν η Meghan Markle παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Harry.

Η Σαρλότ ήταν άμεση απόγονος της Margarita de Castro y Sousa, η οποία ήταν, σύμφωνα με το PBS, "ένα μαύρο κλαδί του πορτογαλικού βασιλικού οίκου". Αυτή η πορτογαλική καταγωγή είναι που έχει προκαλέσει συζητήσεις μεταξύ των ιστορικών σχετικά με το αν η Charlotte είχε σκούρο δέρμα ή όχι. Ένα ντιμπέιτ που δεν έχει καταλήξει κάπου ξεκάθαρα.

Σύμφωνα με το National Geographic, ορισμένοι ιστορικοί επισημαίνουν τα πορτρέτα της Σαρλότ, τα οποία πιστεύουν ότι απεικονίζουν τη βασίλισσα με "αφρικανικά" χαρακτηριστικά. Υποστηρίζουν ότι η Σαρλότ ήταν ανοιχτόχρωμο άτομο, αλλά πιθανότατα έκρυβε τη φυλή της για να "συμμορφωθεί με τα ευρωκεντρικά ιδεώδη ομορφιάς της εποχής".

8. Το ζευγάρι φαίνεται να αγαπήθηκε όσο ήταν παντρεμένο και ας γνωρίστηκε όταν πέρασαν τις βέρες. Ο βασιλιάς Γεώργιος Γ' σύμφωνα με το "George III: The Life and Reign of Britain's Most Misunderstood Monarch", φέρεται να είπε: "Η βασίλισσα είναι η γιατρός μου και κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να έχει καλύτερη- είναι η φίλη μου και κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να έχει καλύτερη." Στο μεταξύ, και η Σαρλότ που όντως εκτιμούσε επίσης πολύ τον Γεώργιο, σε ένα γράμμα της προς αυτόν το 1778, έγραψε: "Θα έχεις το όφελος από τα ταξίδια σου να βάλεις πνεύμα σε κάθε σώμα, να γίνεις περισσότερο γνωστός στον κόσμο και, αν είναι δυνατόν, περισσότερο αγαπητός στους ανθρώπους γενικά. Αυτό πρέπει να συμβαίνει, αλλά όχι ίσο με την αγάπη εκείνης που υπογράφει τον εαυτό της: η πολύ στοργική σας φίλη και σύζυγος, Σαρλότ". Με τα ταξίδια σας θα έχετε το όφελος να βάζετε το Πνεύμα σε κάθε σώμα, να γίνετε περισσότερο γνωστοί στον κόσμο και, αν είναι δυνατόν, περισσότερο αγαπητοί στους ανθρώπους γενικά. Αυτό πρέπει να συμβαίνει, αλλά όχι όσο η αγάπη εκείνης που υπογράφει τον εαυτό της: η πολύ στοργική σας φίλη και σύζυγος, Charlotte."

9. Ο George καθιέρωσε τον πρώτο χορό των Ντεμπιτάντ το 1780 προς τιμήν των γενεθλίων της Queen Charlotte. Έμελλε να γίνει γνωστός ως χορός της βασίλισσας Σάρλοτ και διοργανωνόταν κάθε χρόνο στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Βέβαια, αυτή η παράδοση τερματίστηκε τη δεκαετία του 1950, από ποια άλλη; Από την Βασίλισσα Ελισάβετ Β'.

queen-charlotte-netflix-004.jpg

© 2023 Netflix, Inc.

Succession: Οι 30 καλύτερες ατάκες που μας αποστόμωσαν ή μας έκαναν να πονέσουμε περισσότερο

10. Το Μπάκιγχαμ καλά κρατεί. Περίπου την εποχή του γάμου τους, ο βασιλιάς Γεώργιος αγόρασε ένα κοντινό ακίνητο που ονομαζόταν Buckingham House. Αργότερα θα μετακόμιζε μαζί με τη βασίλισσα και το ακίνητο επεκτάθηκε και έγινε γνωστό ως Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Το έξτρα το trivia το καλό για να κάνεις τις κατάλληλες συνδέσεις:

Αν έχεις δει Hamilton, ναι, γι' αυτόν τον Βασιλιά Γεώργιο μιλάμε. Γι' αυτόν που είχε στην "κατοχή" του την Αμερική, που επέβαλε φόρους και βασίλευε από μακριά, μέχρι που η νέα ήπειρος πάλεψε για την ανεξαρτησία της από τον τότε Βασιλιά της Αγγλίας.