Η Ιουλία από τη «Γη της Ελιάς» & άλλοι επιτυχημένοι άνθρωποι που μίλησαν για θέματα ψυχικής υγείας

Η Ιουλία από τη «Γη της Ελιάς» & άλλοι επιτυχημένοι άνθρωποι που μίλησαν για θέματα ψυχικής υγείας
Instagram

Πέντε φορές που Έλληνες διάσημοι μίλησαν ανοιχτά για θέματα που απασχολούν, έδωσαν δύναμη και χάρισαν απλόχερα ενδυνάμωση. 

Αν κάτι θεωρείται αισιόδοξο ανάμεσα στις πολλές παθογένειες της εποχής, είναι ότι σταδιακά και όσο περνούν τα χρόνια, όλο και περισσότεροι αναγνωρίσιμοι Έλληνες και μη, μιλούν ανοιχτά για ζητήματα ψυχικής υγείας χωρίς τα ταμπού του παρελθόντος. Παρόλο που παλαιότερα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και αιτία κοινωνικού στιγματισμού να έρχεται κάποιος αντιμέτωπος με καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, οι ιδεοψυχαναγκαστικές, αγχώδεις ή διατροφικές διαταραχές, τα δεδομένα ευτυχώς άλλαξαν.

Δεν χρειάζεται η δημόσια παραδοχή κάποιου γνωστού προσώπου για ένα πρόβλημα ψυχικής του υγείας όμως, προκειμένου να κάνουμε βήματα μπροστά. Αρκεί και η αποκάλυψη ότι επισκέπτονται ψυχολόγο ή αντίστοιχη ειδικότητα, για να καταρρίψουν μερικά από τα παρωχημένα στερεότυπα. Κατά το παρελθόν (και δυστυχώς ακόμη και σήμερα σε μικρό ποσοστό), θεωρείτο ότι για να προχωρήσεις στη διαδικασία ψυχοθεραπείας, έπρεπε να είσαι «προβληματικός», «άρρωστος» και με πολλά ψυχολογικά προβλήματα που σε καθιστούν δυσλειτουργικό.

Ας δώσουμε όμως τον λόγο σε κάποια άτομα που ενέπνευσαν ή αλλιώς πέντε φορές που κάποια γνωστά πρόσωπα μίλησαν ανοιχτά για θέματα που απασχολούν, έδωσαν δύναμη και χάρισαν απλόχερα ενδυνάμωση.

Αντιγόνη Κουλουκάκου

Antigonh-Koyloykakoy.jpg

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην κάμερα της εκπομπής «Πάμε Δανάη», η ηθοποιός που αγαπήθηκε πολύ μέσα από τη συμμετοχή της στη σειρά η «Γη της Ελιάς» είπε: «Ζω το συναίσθημά μου όποιο και αν είναι αυτό. Μου το επιτρέπω και το επιτρέπω και στους άλλους. Το 2017 που επέστρεφα από την Κωνσταντινούπολη – είχα περάσει πάρα πολύ άσχημα έναν χρόνο εκεί – η δουλειά μου είχε πάρει την κάτω βόλτα. Δεν είχα καθόλου δουλειά. Ήμουν έξι μήνες κλεισμένη μέσα σε ένα σπίτι με κατάθλιψη που την έλεγα θλίψη. Έκλαιγα εκεί στην Τουρκία, έκλαψα και στην Ελλάδα ένα βράδυ και μετά με πήρε ο Σορεντίνο να πάω να δουλέψω μαζί του».

Εμμανουήλ Καραλής

Emmanoyhl-Karalhs.jpg

Ο 22χρονος αθλητής που διαπρέπει στο άλμα επί κοντώ, ανακοίνωσε πως έπαθε μια σοβαρή κρίση πανικού μετά από έναν τραυματισμό του και εκ τότε έχει βυθιστεί στην κατάθλιψη. Συνεπώς, νιώθει την ανάγκη να αποσυρθεί για λίγο από τους αγώνες προκειμένου να επικεντρωθεί στην ψυχική του υγεία.

«Μετά από έναν τραυματισμό που υπέστη κατά τη διάρκεια της σεζόν στον κλειστό στίβο, ακολούθησαν μια σειρά από περιστατικά που κατάφεραν να μειώσουν εντελώς το ηθικό μου. Για πρώτη φορά φέτος έπαθα μια πλήρη κρίση πανικού που κατά συνέπεια με έκανε να βυθιστώ στο άγχος και την κατάθλιψη για αρκετό καιρό. Πίεσα τον εαυτό μου πολύ σκληρά για να ανατρέψω αυτήν την κατάσταση, αλλά αυτό έκανε τα πράγματα χειρότερα και ατυχή, ο κακός Manolo κυριάρχησε και ανέλαβε.

Ανάγκασα τον εαυτό μου να συνεχίσει τη σεζόν και προσπάθησα να είμαι θετικός και να απολαμβάνω τους αγώνες όπως κάνω, αλλά πάντα ένιωθα χαμένος και χωρίς κίνητρο.

Είμαι κουρασμένος και νιώθω εντελώς εξαντλημένος. Τελειώνω τη σεζόν μου εδώ. Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση και πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Πρέπει να κάνω ένα διάλειμμα για να ανακτήσω το χαμόγελό μου», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Εμμανουήλ Καραλής.

https://www.instagram.com/p/ChbvruDIpnd

Χαρά Παππά

Xara-Pappa-(1).jpg

Το μοντέλο και πρώην παίκτρια του GNTM έχει μιλήσει πολλές φορές για τη μάχη της με την κατάθλιψη, που την ταλαιπωρεί εδώ και 12 ολόκληρα χρόνια.

«Πιστεύω πως κάθε άνθρωπος που παλεύει με κάτι μέσα του έχει τεράστια δύναμη! Η διάθεσή μου είναι ελεγχόμενη τον τελευταίο καιρό… το άγχος είναι που με βασανίζει παραπάνω! Ιδίως τώρα το καλοκαίρι που δεν είχα κάτι να με αγχώνει όντως μέσα στην ημέρα και παρόλα αυτά ξυπνούσα απότομα με ένα βάρος στο στήθος σαν να έχω ξεχάσει κάτι να κάνω… Και με έχει κουράσει πολύ που τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής μου ξυπνώ έτσι το πρωί… Αυτό είναι το χειρότερο κομμάτι», έγραψε σε πρόσφατο story της στο Instagram όταν ρωτήθηκε από follower της.

xarapappa.png

Δήμητρα Κατσαφάδου

Dhmhtra-Katsafadoy.jpg

Η Δήμητρα Κατσαφάδου χωρίς ταμπού έχει μιλήσει αρκετές φορές για τη μάχη της με τις κρίσεις πανικού και την κατάθλιψη. Σε πρόσφατη συνέντευξη στο περιοδικό OK! και τον Νίκο Γεωργιάδη, είπε:

«Όταν χώρισα με πρώην σχέση μου είχα στεναχωρηθεί τόσο πολύ που δεν ήθελα να βγαίνω από το σπίτι. Πάθαινα σοβαρές κρίσεις πανικού, είχα κατάθλιψη. Μπορεί να φαίνομαι δυναμική αλλά είμαι πολύ ευαίσθητη. Η κατάθλιψη είναι σαν ένα σκουλήκι που σε τρώει από μέσα σου.

Η κατάθλιψη δεν στάθηκε εμπόδιο στη δουλειά μου. Ακριβώς το αντίθετο. Εκείνη την περίοδο είχα τις μεγαλύτερες εμπνεύσεις μου. Όταν σκέφτηκα να βάλω ζωντανό μύκητα στην κρέμα, ήμουν στα πατώματα. Με έλεγαν τρελή τότε. Για αυτή την εφεύρεση πήρα παγκόσμια πατέντα. Εκείνη την περίοδο μου έλεγες "πάμε μέχρι τη Ραφήνα" και ήταν σαν να μου έλεγες να πάμε στην Αλεξανδρούπολη.

Ήμουν διαλυμένη συναισθηματικά. Και επειδή κάθε χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος κι εγώ είχα χάσει λίγα χρόνια πριν τον καλύτερο μου φίλο, μου έξυσε τις πληγές. Εκεί με βοήθησε πολύ ο αδελφός μου, ο Νικόλας. Απομακρυνόμασταν δυο χιλιόμετρα από την Αγία Παρασκευή κι εγώ έκλαιγα με μαύρο δάκρυ, του φώναζα "σε παρακαλώ, γύρισε με σπίτι". Και εκείνος μου απαντούσε "όχι, θα τα καταφέρεις".

Πήγα σε ειδικό. Πήρα και αγωγή. Ο ψυχίατρος ή ο ψυχολόγος πρέπει κιόλας να σου ταιριάζει. Εγώ έπεσα σε έναν φανταστικό. Του έλεγα "γιατρέ, δεν μπορώ να πάω ούτε μέχρι απέναντι, νομίζω ότι έχω τρελαθεί". Και εκείνος μου έλεγε "όποιος κάθεται σε αυτή την καρέκλα είναι καλός άνθρωπος. Δεν είσαι τρελή, είσαι παραπάνω ευαίσθητη"».

https://www.instagram.com/p/Ch4ytzWoVQK

Άγγελος Μπράτης

Ο σχεδιαστής μόδας και πρώην κριτής του GNTM, αντιλήφθηκε πως έχει κατάθλιψη εξαιτίας μιας μεγάλης κρίσης άγχους που έπαθε.

«Το πρόβλημα με την κατάθλιψη είναι ότι δεν την αναγνωρίζεις. Πρέπει να φτάσεις σε ένα σημείο τόσο χαμηλό που να μην έχεις διέξοδο για να την καταλάβεις. Ούτε εγώ γνώριζα ότι έχω κατάθλιψη, απλώς έτυχε να πάθω μία πολύ μεγάλη κρίση άγχους και από εκεί να αποκαλυφθεί. Έγινε λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα για τον πρώτο κύκλο του GNTM», έχει πει στην εκπομπή «Πάμε Δανάη».

https://www.instagram.com/p/CiAFBQpoMEH