Η παραίτηση είναι γένους θηλυκού και πολλές φορές μπορεί να κρύβει ένα μεγάλο μάθημα

Η παραίτηση είναι γένους θηλυκού και πολλές φορές μπορεί να κρύβει ένα μεγάλο μάθημα

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Liz Truss, παραιτήθηκε σε 44 ημέρες, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, Magdalena Andersson, 8 ώρες μετά τον διορισμό της, και κάποιες άλλες γυναίκες σε υψηλά αξιώματα που εγκατέλειψαν για ηθικούς λόγους. 

«Μου ασκήθηκε πίεση», «δεν μπόρεσα να υλοποιήσω το όραμά μου», «το πλάνο μου απεδείχθη μια ουτοπία», «υπήρξε σοβαρή σύγκρουση αξιών», «δεν είχε απολύτως κανένα νόημα να συνεχίσω», «έκανα λάθος», «συγγνώμη».

Από όποια πλευρά της πολιτικής σκηνής κι αν βρίσκεται κάποιος, η αλήθεια είναι ότι μια παραίτηση, είτε σε αναγκάζουν σε αυτή, ήταν είναι δική σου επιλογή, δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, η παραίτηση είναι γένους θηλυκού και πολλές φορές μπορεί να κρύβει ένα μεγάλο μάθημα κατά της εμμονής της εξουσίας aka της εξουσιολαγνείας. Η παραίτηση απαιτεί δυναμισμό, παραδοχή, ανάληψη ευθύνης, και είτε γίνεται εμμέσως, είτε γίνεται άμεσα, απαιτεί guts. Και όταν αυτή η παραίτηση γίνεται από γυναίκα κρύβει πολλά διδάγματα σε όσους τη θεωρούν εύκολο στόχο και πρώτη υποψήφια προς αποχώρηση στο πολιτικό χάος.

Η αλήθεια είναι πως κάποιες γυναίκες που βρίσκονται στην πολιτική σκηνή, παραιτήθηκαν τον τελευταίο χρόνο και την ώρα που πολλά είναι τα ερωτηματικά για τους λόγους που μπορεί να έθεσαν τον εαυτό τους εκτός, υπάρχει κάτι που είναι σαφές: όταν κάτι δεν μπορεί να λειτουργήσει η έξοδος είναι μονόδρομος και όταν γίνεται πανηγυρικά, όση πίεση κι αν ασκηθεί πολλές φορές, θα μπορούσε υπό συνθήκες να εμπνεύσει και άλλα άτομα σε αυτή την έξοδο.

Η αλήθεια είναι επίσης -δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη- πως θέλουμε περισσότερες γυναίκες να σπάνε γυάλινες οροφές και να βρίσκονται στα υψηλότερα αξιώματα και ίσως πολλές φορές η παραίτηση να είναι και ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται. Κόντρα στην εξουσιολαγνεία και στο προσωπικό όφελος κάποιου που ασχολείται με την πολιτική, η άνθρωποι που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν και έχουν ένα όραμα το οποίο "δεν βγαίνει σε νούμερα" δημιουργούν μεγαλύτερη αξιοπιστία όταν αποχωρούν και θέτουν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Επιπλέον, κάνουν τον κόσμο να αναρωτηθεί, να ψάξει, να υποψιαστεί. Και η ιστορία έχει δείξει, πως όταν κάποιος παραιτείται μπορεί να επιστρέψει πιο δυνατός.

Η καθόλου trash αποχώρηση της Liz Truss

«Ήλθον, είδον και απήλθον» θα μπορούσαν να είναι συνοπτικά οι λέξεις για να περιγράψει η ίδια η Liz Truss την εμπειρία της ως πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ναι και όμως, σαν σε ένα καλογραμμένο σενάριο μιας σκανδαλοθηρικής ταινίας του Hollywood, αποφάσισε να ανακοινώσει -κάτι που πολλοί ήλπιζαν και περίμεναν- την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος το μεσημέρι (15:30 ώρα Ελλάδος) της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου. Φυσικά, η παραίτησή της από την ηγεσία του κόμματος συνεπάγεται και την παραίτησή της από την πρωθυπουργία της χώρας της, μόλις 44 ημέρες μετά την ανάληψη αυτής.

Η τρίτη γυναίκα στην πολιτική ιστορία της χώρας στο ύψιστο αξίωμα που ήταν το φαβορί στις εκλογές του Συντηρητικού κόμματος των Tory's και είχε όραμα να βγάλει τους βρετανούς από την φτώχια και να βρει λύση στην ενεργειακή κρίση με ατζέντα που θύμιζε το είδωλό της Margaret Thatcher, άντεξε μόλις 6 εβδομάδες στον θώκο.

APTOPIX Britain Politics

«Ανέλαβα την εξουσία σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας. Η Βρετανία κρατήθηκε πίσω για πολύ καιρό λόγω της ισχνής οικονομικής της ανάπτυξης», θα πει η ίδια στο πλαίσιο της έκτακτης ανακοίνωσής της έξω από την πρωθυπουργική κατοικία. «Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Το πετύχαμε όσον αφορά στους λογαριασμούς ενέργειας και τις περικοπές στην εθνική ασφάλιση» τόνισε, προσθέτοντας ότι έθεσε, «ένα όραμα για μια οικονομία με χαμηλή φορολογία και υψηλή ανάπτυξη, που θα εκμεταλλευτεί τις ελευθερίες του Brexit. Αναγνωρίζω, δεδομένης της κατάστασης, ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με την οποία εκλέχθηκα από το Συντηρητικό Κόμμα».

Ακολούθως, έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι ο βασιλιάς έχει λάβει γνώση της απόφασής της και ότι εκείνη θα παραμείνει στη θέση εξουσίας που της εμπιστεύτηκε ο βρετανικός λαός, εωσότου να εκλεγεί ο διάδοχός της.

Η γυναίκα που σιχαίνονταν το πλήρες όνομά της (Mary Elizabeth Truss) και που στο σχολείο έγινε έξαλλη όταν της έδωσαν μια κονκάρδα με το όνομα Mary είχε δηλώσει σε συνέντευξή της πως αν ήταν ηρωίδα του Game of Thrones, θα ήταν η Arya Stark καθώς «αρνείται να συμμορφωθεί με αυτό που αναμένεται από αυτήν σε κάθε σημείο».

Αλήθεια:

Μήπως τελικά είναι γενναιότητα και όχι φυγοπονία να αναγνωρίζεις ότι δεν μπορείς να εκπληρώσεις το όραμα και τις προσδοκίες που σου αναλογούν; Αντίθετα με όσους παραμένουν εμμονικά προσκολλημένοι σε θέσεις εξουσίας με υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν, εκείνη παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει το όραμά της. Σίγουρα, κανείς δεν είναι υπεράνω εξουσίας, γοήτρου και κύρους, αλλά κάποιοι μάλλον δεν τα θυσιάζουν όλα στον βωμό τους. Τουλάχιστον έτσι θα «μεταφράσουν» οι πιο ρομαντικοί την παραίτησή της, αφήνοντας άλλους να την αποκαλούν ευθυνόφοβη και πως η παραίτηση ήταν μονόδρομος μετά τη στροφή 180 μοιρών για τη φορολογία.

Η άποψη του καθενός διαφέρει, αλλάζει, αναδιαμορφώνεται και τελικά αποκτά έναν χαρακτήρα. Τα facts όμως παραμένουν facts και εν προκειμένω, οι αριθμοί «μίλησαν»: Η Liz Truss θα γίνει η πρωθυπουργός με τη συντομότερη θητεία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι βουλευτές της άσκησαν τη δική τους πίεση, αρκετή όπως φαίνεται για να την κάνουν να αποφασίσει ότι πρέπει να παραιτηθεί.

Ας δούμε τις περιπτώσεις άλλων τριών γυναικών που παραιτήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες:

Magdalena Andersson: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας παραιτήθηκε λίγες ώρες μετά τον διορισμό της

Spain NATO Summit

Τον Νοέμβριο του 2021, σε λιγότερες από οκτώ ώρες μετά την εκλογή της στη θέση του πρωθυπουργού από το κοινοβούλιο, η Magdalena Andersson υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, αφού οι βουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, οδηγώντας στην έξοδο από αυτήν το συγκυβερνών κόμμα των Πρασίνων.

«Υπάρχει μια συνταγματική πρακτική που θέλει την κυβέρνηση συνασπισμού να παραιτείται όταν ένα κόμμα την εγκαταλείπει. Δεν θέλω να είμαι επικεφαλής μιας κυβέρνησης η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται», σχολίασε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Είπα στον πρόεδρο (του κοινοβουλίου) ότι επιθυμώ να παραιτηθώ από την πρωθυπουργία», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα επιχειρήσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση και να λάβει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης.

Η παραίτηση της Allegra Stratton με δάκρυα στα μάτια

Virus Outbreak Britain Politics

Με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2021 στον Τύπο η Allegra Stratton την παραίτησή της από βοηθός του Boris Johnson μετά την αποκάλυψη του βίντεο στο οποίο ομολογεί με εύθυμη διάθεση ότι έγινε πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία τη στιγμή που η χώρα βρισκόταν υπό αυστηρό lockdown. Στη δήλωση που εστάλη στους δημοσιογράφους και διαβάστηκε στα τηλεοπτικά συνεργεία μπροστά στο σπίτι της, η πρώην γραμματέας Τύπου του Boris Johnson είπε ότι μετάνιωσε βαθύτατα που αστειεύτηκε με άλλους βοηθούς στη Downing Street κατά τη διάρκεια μιας πρόβας συνέντευξης Τύπου.

«Ο βρετανικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες στη μάχη κατά του Covid 19. Τώρα φοβάμαι ότι τα σχόλιά μου στο βίντεο που διέρρευσε μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή από αυτόν τον αγώνα. Οι δηλώσεις μου έμοιαζαν να αγνοούν τους κανόνες, τους κανόνες που οι άνθρωποι έκαναν τα πάντα για να υπακούσουν. Αυτή δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μου. Θα μετανιώνω για αυτές τις δηλώσεις για την υπόλοιπη ζωή μου και ζητώ τη βαθιά μου συγγνώμη σε όλους σας για αυτές».

Λέγοντας ότι παρέμεινε περήφανη για τη δουλειά της στην Κλιματική Σύνοδο της Γλασκώβης Cop26, η Stratton είπε: «Κατανοώ τον θυμό και την απογοήτευση που νιώθουν οι άνθρωποι. Σε όλους εσάς που χάσατε αγαπημένα πρόσωπα, υπομείνατε την αφόρητη μοναξιά και παλέψατε με τις δουλειές σας – λυπάμαι και σήμερα το απόγευμα υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό». Η Stratton πριν αναλάβει βοηθός του Johnson υπήρξε δημοσιογράφος του Guardian, του BBC και του ITV, ενώ είχε εργαστεί και για τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Η Elizabeth Gómez Alcorta παραιτείται από την κυβέρνηση για «σοβαρές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

78552236_10157943381822262_1463159744154828800_n.jpg

Πριν από λίγες ημέρες, στις 7/10 η Yπουργός Φύλου και Διαφορετικότητας Elizabeth Gómez Alcorta παραιτήθηκε από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «σοβαρές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια πρόσφατης επιχείρησης ασφαλείας.

Η Gómez Alcorta υπέβαλε την «ακλόνητη» παραίτησή της σε μια σκληρή επιστολή προς τον Πρόεδρο Alberto Fernandez, η οποία επέκρινε την έξωση μιας ομάδας ιθαγενών γυναικών Μαπούτσε από τη γη τους στη νότια περιοχή της Παταγονίας. Η 49χρονη τόνισε ότι η συμπεριφορά των ομοσπονδιακών δυνάμεων ασφαλείας και η μεταχείριση των μελών της αυτόχθονης κοινότητας κατά την έξωσή τους από την επικράτεια ήταν «ασύμβατες» με τις αξίες της.

«Τα γεγονότα της δημόσιας γνώσης που έλαβαν χώρα στη Villa Mascardi με την έξωση που διατάχθηκε κατά της κοινότητας Lafken Winkul Mapu, στην οποία συνελήφθησαν γυναίκες και παιδιά, με τη συμμετοχή ομοσπονδιακών δυνάμεων, είναι ασυμβίβαστα με τις αξίες που υπερασπίζομαι ως πολιτικό σχέδιο», έγραψε η Gómez Alcorta στην επιστολή της προσθέτοντας, «έχει ξεπεραστεί το όριο, οπότε πρέπει να θέσω τον εαυτό μου εκτός».

Ο Gómez Alcorta είναι σκληρή υπερασπιστής των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών. Στην ιδιωτική της καριέρα ως δικηγόρος προτού ενταχθεί στην κυβέρνηση, συμμετείχε σε υποθέσεις που ερευνούσαν έναν από τους πιο υψηλού προφίλ και αμφιλεγόμενους ηγέτες της κοινότητας των Μαπούτσε, τον Facundo Jones Huala. Υπερασπίστηκε επίσης τον επικεφαλής της κοινωνικής οργάνωσης Túpac Amaru, ηγέτη των ιθαγενών Milagro Sala.