Γιορτινές γλυκοπατάτες με σιρόπι σφενδάμου, πάπρικα, κανέλα & δεντρολίβανο

Σαμάνθα Αποστολοπούλου
Γιορτινές γλυκοπατάτες με σιρόπι σφενδάμου, πάπρικα, κανέλα & δεντρολίβανο

Το απόλυτο συνοδευτικό φαγητό για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα είναι οι γιορτινές γλυκοπατάτες με σιρόπι σφενδάμου, πάπρικα, κανέλα & δεντρολίβανο

 

Το απόλυτο συνοδευτικό φαγητό για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα είναι οι γιορτινές γλυκοπατάτες με σιρόπι σφενδάμου, πάπρικα, κανέλα & δεντρολίβανο. Οι γλυκοπατάτες είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά και πάνε με όλα !!!

Υλικά :

  • 3–4 μεγάλες γλυκοπατάτες σε χοντρές φέτες ή μεγάλα κομμάτια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι καρύδια ή πεκάν
  • Λίγη τριμμένη φέτα ή τρίμμα ανθότυρο (βγάζει τέλεια αντίθεση με τη γλυκύτητα)
  • Προαιρετικό: λίγα αποξηραμένα cranberries για χρώμα και «χριστουγεννιάτικη» οξύτητα
  • Προαιρετικό : καραμελωμένα καρύδια & φέτα / ανθότυρο**

Οδηγίες:

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°C.
  2. Βάλτε τις γλυκοπατάτες σε μεγάλο μπολ ( αφού τις έχετε πλύνει, τις κόβεται με το δέρμα τους) και προσθέστε ελαιόλαδο, πάπρικα, κανέλα, δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
  3. Ρίξτε το σιρόπι σφενδάμου και ξανά ανακατέψτε.
  4. Απλώστε τις γλυκοπατάτες σε μεγάλο ταψί — όσο πιο απλωμένες, τόσο καλύτερο το καραμέλωμα.
  5. Ψήστε 20–25 λεπτά.
  6. Βγάλτε το ταψί, προσθέστε από πάνω τα καρύδια/πεκάν και ξαναβάλτε για άλλα 8–10 λεπτά μέχρι να καβουρδιστούν και να μυρίσει το σύμπαν.
  7. Σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα. Ρίξτε από πάνω φέτα (ή ανθότυρο) και, αν θέλετε, λίγα cranberries για extra γιορτινό χρώμα.

Τέλεια ως:

  • Συνοδευτικό για γαλοπούλα, χοιρινό ή κοτόπουλο
  • Vegetarian/vegan κύριο αν αφαιρέσετε τη φέτα
  • Ζεστή σαλάτα πάνω σε πράσινα λαχανικά (ρόκα/σπανάκι)

Καλή επιτυχία !!!

Μπορείτε να με βρείτε εδώ :

www.instagram.com/majenco

www.twitter.com/majenco

www.facebook.com/JencaMajenco

www.tiktok.com/@majenco