Γιορτινές γλυκοπατάτες με σιρόπι σφενδάμου, πάπρικα, κανέλα & δεντρολίβανο
Το απόλυτο συνοδευτικό φαγητό για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα είναι οι γιορτινές γλυκοπατάτες με σιρόπι σφενδάμου, πάπρικα, κανέλα & δεντρολίβανο
Το απόλυτο συνοδευτικό φαγητό για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα είναι οι γιορτινές γλυκοπατάτες με σιρόπι σφενδάμου, πάπρικα, κανέλα & δεντρολίβανο. Οι γλυκοπατάτες είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά και πάνε με όλα !!!
Υλικά :
- 3–4 μεγάλες γλυκοπατάτες σε χοντρές φέτες ή μεγάλα κομμάτια
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- Αλάτι & πιπέρι
- ½ φλιτζάνι καρύδια ή πεκάν
- Λίγη τριμμένη φέτα ή τρίμμα ανθότυρο (βγάζει τέλεια αντίθεση με τη γλυκύτητα)
- Προαιρετικό: λίγα αποξηραμένα cranberries για χρώμα και «χριστουγεννιάτικη» οξύτητα
- Προαιρετικό : καραμελωμένα καρύδια & φέτα / ανθότυρο**
Οδηγίες:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°C.
- Βάλτε τις γλυκοπατάτες σε μεγάλο μπολ ( αφού τις έχετε πλύνει, τις κόβεται με το δέρμα τους) και προσθέστε ελαιόλαδο, πάπρικα, κανέλα, δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
- Ρίξτε το σιρόπι σφενδάμου και ξανά ανακατέψτε.
- Απλώστε τις γλυκοπατάτες σε μεγάλο ταψί — όσο πιο απλωμένες, τόσο καλύτερο το καραμέλωμα.
- Ψήστε 20–25 λεπτά.
- Βγάλτε το ταψί, προσθέστε από πάνω τα καρύδια/πεκάν και ξαναβάλτε για άλλα 8–10 λεπτά μέχρι να καβουρδιστούν και να μυρίσει το σύμπαν.
- Σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα. Ρίξτε από πάνω φέτα (ή ανθότυρο) και, αν θέλετε, λίγα cranberries για extra γιορτινό χρώμα.
Τέλεια ως:
- Συνοδευτικό για γαλοπούλα, χοιρινό ή κοτόπουλο
- Vegetarian/vegan κύριο αν αφαιρέσετε τη φέτα
- Ζεστή σαλάτα πάνω σε πράσινα λαχανικά (ρόκα/σπανάκι)
Καλή επιτυχία !!!
Μπορείτε να με βρείτε εδώ :