Συνταγή για Φακές σούπα όπως τις φτιάχνει η γιαγιά
Θρεπτικές και γεμάτη γεύση, η απόλυτη comfort food Vegan συνταγή, για ζεστές φακές με απίστευτο άρωμα όπως τις φτιάχνει η γιαγιά
Οι Φακές είναι η παραδοσιακή Ελληνική συνταγή που πάντα κάθε Τέταρτη είχαμε από παιδάκι θυμάμαι στο σπίτι μας.
Είναι από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά που μου έφτιαχνε η Γιαγιά μου, και είναι και παρά πολύ εύκολο να τις φτιάξετε.
Υλικά (για 4 άτομα):
- 500 γρ. φακές (ψιλές ή χοντρές, ανάλογα με την προτίμηση)
- 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά ,ολόκληρες)
- 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε ροδέλες
- 2 Πράσα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας & 2 μικρές τριμμένες ντομάτες
- 1 κ.γ. ρίγανη (προαιρετικά)
- 1-2 κ.σ. ξύδι (στο τέλος, για το σερβίρισμα)
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ξεπλύνετε τις φακές και, αν θέλετε, βράστε τις για 5 λεπτά, πετάξτε το πρώτο νερό και ξαναβάλτε καθαρό (ώστε να μην πικρίζουν).
- Σε κατσαρόλα, σωτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο από το ελαιόλαδο.
- Προσθέστε τις φακές, το καρότο, το πράσο, τη δάφνη, την ντομάτα & τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό).
- Ρίξτε περίπου 1,5 λίτρο ζεστό νερό, ανακατέψτε και αφήστε να σιγοβράσουν για 40–50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να δέσει η σούπα.
- Προς το τέλος, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη.
- Όταν αποσύρετε από τη φωτιά, ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο ξύδι για γεύση.
Σερβίρεται με:
- Φέτα τυρί
- Ελιές
- Φρέσκο ψωμί
Καλή επιτυχία !!!
Μπορείτε να με βρείτε εδώ :