Τα σκίτσα για το ναυάγιο στην Πύλο έγιναν viral αποδεικνύοντας ότι 1 εικόνα ισούται με 1000 λέξεις

Γεωργία Βλαχοπούλου
Τα σκίτσα για το ναυάγιο στην Πύλο έγιναν viral αποδεικνύοντας ότι 1 εικόνα ισούται με 1000 λέξεις

Η Τέχνη είναι πάντα εκεί για να «πει» όλα αυτά που με τα λόγια δεν μπορούν να αποτυπώσουν και το ίδιο συνέβη και με το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο.

Το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε κοντά στην Πελοπόννησο πριν από δύο μέρες συγκλόνισε όλους μας.

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη, ένα αλιευτικό σκάφος με περίπου 750 ανθρώπους ξεκίνησε από το Tobruk της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία όταν βούλιαξε κοντά στην Πύλο. Αν και τα αίτια του ναυαγίου δεν έχουν οριστικοποιηθεί, έγινε γνωστό πως το σκάφος είχε μηχανική βλάβη. Ο πανικός που προκλήθηκε στους επιβάτες, οι οποίοι άρχισαν να κινούνται όλοι προς το ίδιο σημείο μετατοπίζοντας απότομα το βάρος στο σκάφος, φαίνεται να έπαιξε συνδυαστικό και καθοριστικό ρόλο, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την τραγική κατάληξη.

Την επόμενη μέρα ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, κήρυξε την χώρα σε τριήμερο πένθος καθώς οι νεκροί ήδη είχαν φτάσει στους 79, ενώ οι αγνοούμενοι είναι περίπου ακόμη 550, κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Η παγκόσμια κοινότητα παίρνει θέση

Το συγκεκριμένο ναυάγιο είναι ίσως το μεγαλύτερο ναυάγιο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, ωστόσο δεν συγκλόνισε μόνο την χώρα μας αλλά και όλο τον πλανήτη.

Η Angelina Jolie, η οποία μέχρι το 2021 ήταν ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έκανε μάλιστα μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram γράφοντας:

«Αρρώστησα με αυτή την είδηση. Κανένας δεν ρισκάρει τη ζωή του με αυτόν τον τρόπο, εκτός και έχουν ξεμείνει από επιλογές»,

ενώ συνέχισε αναφέροντας μια ιστορία με ένα άνθρωπο που κάποτε είχε βρεθεί μέσα σε ένα τέτοιο καράβι και τους λόγους που τον οδήγησαν εκεί αυτόν και την οικογένειά του. Καταλήγονταςη ίδια ανέφερε στην ανάρτησή της ότι κάτι πρέπει πλέον να γίνει ώστε οι άνθρωποι να μην αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους κι αν χρειαστεί τελικά, αυτό να μην γίνεται κάτω από αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες.

Ο Διεθνής Τύπος, παράλληλα, ανέδειξε από την αρχή το δυστύχημα, ενώ το εξώφυλλο της γαλλικής εφημερίδας Liberation ήταν σίγουρα ένα από τα πιο «δυνατά» και ηχηρά.

https://www.instagram.com/p/Cte2e0Qog8N/

Με την εικόνα της θάλασσας και τίτλο «Το νεκροταφείο τους» η Liberation αποτύπωσε τη φρικαλεότητα του ναυαγίου.

Τα σκίτσα που έγιναν viral «μιλούν» από μόνα τους

Σίγουρα έχεις δει τις τελευταίες δύο μέρες να αναδημοσιεύονται συνεχώς στα social media διάφορα σκίτσα σχετικά με το ναυάγιο. Η Τέχνη, φαίνεται πως βρίσκει πάντα τον τρόπο εκεί που τα λόγια είναι φτωχά να περιγράψει το συναίσθημα και την τραγικότητα που μπορεί να προκαλέσει ένα γεγονός, όπως ήταν το ναυάγιο στην Πύλο. Αυτά είναι κάποια από τα σκίτσα, λοιπόν, που έγιναν viral, δυστυχώς με ένα θέμα που όλοι εύχονταν να μην είχε συμβεί για να εμπνεύσει: