Ψευδείς ειδήσεις γύρω από τις επιθέσεις του Ισραήλ προκαλούν σύγχυση σε μια ήδη χαοτική στιγμή

Ψευδείς ειδήσεις γύρω από τις επιθέσεις του Ισραήλ προκαλούν σύγχυση σε μια ήδη χαοτική στιγμή
Pexels

Βίαιες εικόνες και παραπλανητικές πληροφορίες έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στους Ισραηλινούς. Ψευδείς ειδήσεις, κυκλοφορούν επίσης, με κίνδυνο να συγκαλυφθούν πραγματικά στοιχεία. 

Από τότε που το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ -σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους σε ολέθριες επιθέσεις σε κιμπούτζ, μουσικό φεστιβάλ, πόλεις και άλλες τοποθεσίες, βίαιες εικόνες και βίντεο έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ίδιο ισχύει και για ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες, με παλιά και άσχετα βίντεο και φωτογραφίες με ανακριβείς στοιχεία και κατασκευασμένους ισχυρισμούς σχετικά με τη συμμετοχή χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία- προσθέτοντας σύγχυση και εξαπάτηση σε μια ήδη χαοτική στιγμή.

Οι ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο κινδυνεύουν να θολώσουν τα πραγματικά στοιχεία που εμφανίζονται καθώς Ισραηλινοί στρατιώτες ανακτούν τον έλεγχο των τόπων που δέχθηκαν επίθεση.

Μια ματιά σε κάποιο από το ανακριβές υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο όπως δημοσιεύτηκε στους New York Times.

Βιντεοπαιχνίδι και όχι επίθεση της Χαμάς

444.png

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κοινοποίησαν βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει πλάνα «μιας νέας αεροπορικής επίθεσης σε μέρη του Ισραήλ». Αλλά στην πραγματικότητα, οι εικόνες προέρχονται από ένα βιντεοπαιχνίδι, το Arma 3, όπως δείχνει υλικό που κοινοποιήθηκε στο YouTube το 2022.

Εκπρόσωπος του προγραμματιστή του παιχνιδιού, Bohemia Interactive, επιβεβαίωσε επίσης ότι το απόσπασμα στο διαδίκτυο ελήφθη από το παιχνίδι. Οπτικά εφέ από το εν λόγω παιχνίδι έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να παραποιήσουν άλλες συγκρούσεις στον πραγματικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ένα βίντεο με βία του 2015

88.png

Κάποιοι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κοινοποίησαν βίντεο με μια γυναίκα να ανάβει φωτιά, περικυκλωμένη από πλήθος ανθρώπων, στο οποίο υπάρχει ως ισχυρισμός το βασανιστήριο Ισραηλινής που συνελήφθη σε φεστιβάλ. «Αυτό είναι το διαβολικό πρόσωπο των τρομοκρατών της Χαμάς Τζιχάντ που βασανίζουν Ισραηλινή κοπέλα στο Φεστιβάλ Φύσης στο Ρεΐμ», έγραφε μια ανάρτηση του βίντεο στο Twitter/X.

Το βίντεο, ναι μεν απεικονίζει πραγματική βία, αλλά αφορά συμβάν που σημειώθηκε στην Κεντρική Αμερική το 2015, όχι στο Ισραήλ το 2023. Το βίντεο δείχνει έναν 16χρονο να καίγεται μέχρι θανάτου σε ένα χωριό της Γουατεμάλας, ανέφερε τότε ο Τύπος.

Kατασκευασμένο σημείωμα του Λευκού Οίκου

Untitled.pnggggggggggggggggggg.png

Μια εικόνα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με υποτιθέμενη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου στις 7 Οκτωβρίου που παρέχει στο Ισραήλ βοήθεια 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων -την ώρα που πολλοί υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία θα έχει πλέον ανταγωνισμό για τη βοήθεια των ΗΠΑ, έφερε επίσης σύγχυση.

Ο Πρόεδρος Biden έδωσε μια ομιλία την Τρίτη (10/10) σχετικά με τις επιθέσεις της Χαμάς και υποσχέθηκε να στηρίξει το Ισραήλ, έναν σύμμαχο των ΗΠΑ που λαμβάνει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια κάθε χρόνο. Ο Biden και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη υποστήριξη στο Ισραήλ.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ είπε ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ δεν θα γίνει σε βάρος της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Eπινοημένη αναφορά του BBC

1697107376380-856026814-Untitled.png

Ένα κατασκευασμένο βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Telegram και στο Twitter/X υποτίθεται ότι δείχνει μια αναφορά του BBC ότι η Bellingcat, μια ερευνητική ομάδα, είχε διαπιστώσει ότι όπλα που παρείχε το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είχαν πουληθεί στη Χαμάς.

«Bellingcat: Η αποτυχία της ουκρανικής στρατιωτικής επίθεσης και η επίθεση της HAMAS συνδέονται», ισχυρίζεται το αρχικό κείμενο στο βίντεο.

Ο ιδρυτής της Bellingcat, Έλιοτ Χίγκινς, αποκάλεσε το βίντεο «100% ψεύτικο». Ο Shayan Sardarizadeh, δημοσιογράφος του BBC, είπε επίσης ότι ήταν ψευδές.

Και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έχει καταδικάσει τη Χαμάς και έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή του στο Ισραήλ. Η Χαμάς και η Ρωσία, είπε σε ομιλία του τη Δευτέρα, είναι «το ίδιο κακοί, και η μόνη διαφορά είναι ότι υπάρχει μια τρομοκρατική οργάνωση που επιτέθηκε στο Ισραήλ και εδώ είναι ένα τρομοκρατικό κράτος που επιτέθηκε στην Ουκρανία».

«Aνέγγιχτη» Ορθόδοξη Εκκλησία

dd.png

Αυτή η εικόνα -που δημοσιεύτηκε στο Twitter / X κάτω από τις λέξεις "Breaking News" -ισχυρίζεται ότι δείχνει ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη να βομβαρδίζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, τη μεγαλύτερη εκκλησία στη Γάζα.

Εκκλησιαστικοί υπάλληλοι εξέδωσαν δήλωση λέγοντας ότι οι αναφορές ήταν ψευδείς. «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα είναι ανέγγιχτη», ανέφεραν στο Facebook. «Οι ειδήσεις που κυκλοφορούν ότι έχει καταστραφεί είναι ψευδείς».

Το Ισραήλ λέει ότι έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα με στόχο τη Χαμάς στη Γάζα από το Σάββατο. Οι κάτοικοι της Γάζας και οι υγειονομικές αρχές λένε ότι πλήττονται τζαμιά, νοσοκομεία και σχολεία και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών είπαν ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν καταστρέψει το νερό και τις εγκαταστάσεις υγιεινής επηρεάζοντας περισσότερους από 400.000 ανθρώπους.

Ψευδής αναφορά για εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ

1697107514749-63835659-rr.png

Την Τετάρτη (11/10), ψευδείς αναφορές κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο που ισχυρίζονταν ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο εκκενώθηκε, ωθώντας τους αξιωματούχους να καταρρίψουν δημόσια το ψευδές υλικό. Η πρεσβεία απάντησε με δήλωση το απόγευμα της Τετάρτης, λέγοντας: «Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό δεν έχει εκκενωθεί και είναι ανοιχτή και λειτουργεί κανονικά. Οι αναφορές που λένε το αντίθετο είναι ψευδείς».

Αξιωματούχοι της πρεσβείας συνέστησαν στους πολίτες των ΗΠΑ στην περιοχή να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, όπου ο ισραηλινός στρατός και η ομάδα Χεζμπολάχ αντάλλαξαν πυρ τις τελευταίες ημέρες. Το Ισραήλ εισέβαλε για λίγο στον Λίβανο το 2006, αφού οι επιτιθέμενοι της Χεζμπολάχ πέρασαν τα σύνορα και απήγαγαν δύο Ισραηλινούς στρατιώτες, και τα πρόσφατα πυρά της ομάδας στα σύνορα έχουν εγείρει φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.