Μπορούν οι υπογραφές στο change.org να βοηθήσουν τον Σύλλογο Θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών;

Τζένη Ντεμιράι
Μπορούν οι υπογραφές στο change.org να βοηθήσουν τον Σύλλογο Θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών;
default

«Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική ούτε με την δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι», τονίζεται μεταξύ άλλων στην αναφορά «Τραγωδία – Τέμπη 2023» που συγκεντρώνει τις υπογραφές πολιτών στο change.org.

UPDATE (28/02/24) Πλέον στόχος είναι οι υπογραφές να φτάσουν το 1.000.000 και έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα περίπου 850.000.

UPDATE (20/02/24) Οι υπογραφές στην πλατφόρμα change.org έχουν πλέον ξεπεράσει τις 490.000 και ο στόχος των 500.000 αναμένεται να επιτευχθεί πολύ σύντομα.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η πρωτοβουλία του Συλλόγου Θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών να μαζέψει υπογραφές με στόχο την «δικαίωση για την τραγωδία στα Τέμπη».

Η μητέρα της Μάρθης (θύμα Τεμπών) και πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Καρυστιανού, έχει δημιουργήσει μία αναφορά στην πλατφόρμα change.org στοχεύοντας στην έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του συντάγματος, την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ DRONE APO TO ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ - ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ (MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
default

Σκοπός της αναφοράς που έχει τον τίτλο «Τραγωδία – Τέμπη 2023» είναι να συγκεντρωθούν 500.000 υπογραφές πολιτών, μέσω των οποίων θα αυξηθεί η κοινωνική επιρροή. Η επιρροή αυτή μπορεί να λάβει τον ρόλο ενός «όπλου», το οποίο θα βοηθήσει σημαντική να επιτευχθεί ο προκαθορισμένος στόχος.

Με άλλα λόγια, οι υπογραφές δεν εξασφαλίζουν την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του συντάγματος, αλλά μπορούν να ασκήσουν πίεση στους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν δράση.

«Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική ούτε με την δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αναφορά «Τραγωδία – Τέμπη 2023» που συγκεντρώνει τις υπογραφές πολιτών.

Έως τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, έχουν συγκεντρωθεί 311.647 υπογραφές, ενώ ο τελικός στόχος είναι να φτάσουν τις 500.000.

Screenshot-2024-02-13-173554.png

Τι είναι το change.org

Θέλοντας να διαπιστώσουμε πόσο μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει η συγκεκριμένη πλατφόρμα, αναζητήσαμε σημαντικές πληροφορίες που την αφορούν. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, το change.org είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα του κόσμου η οποία έχει στόχο την κοινωνική αλλαγή. Ιδρύθηκε το 2007 και σύντομα έγινε μία φιλανθρωπική εταιρεία με μία σημαντική αποστολή. Η αποστολή αυτή σχετίζεται με την επιρροή και την κοινωνία.

Αποτελούμενο από ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, το change.org και το change.org Foundation στο οποίο ανήκει από το 2021 η διαδικτυακή πλατφόρμα, στοχεύουν να παρακινήσουν ανθρώπους από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν την αλλαγή που θέλουν να δουν.

Χρησιμοποιώντας καμπάνιες, συνεργασίες και κινητοποιήσεις, το change.org επιδιώκει να οδηγήσει σε λύσεις καίριων κοινωνικών ζητημάτων.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε 196 χώρες αλλάζουν τις κοινωνίες στις οποίες ζουν.

«Ούτε εμείς θα βάζαμε τα παιδιά μας στο τρένο αν ξέραμε»

Η Μαρία Καρυστιανού είχε συγκινήσει ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπη της Βουλής για την διερεύνηση του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών, στις 24 Ιανουαρίου 2024.

«Με βλέπετε εδώ μόνη μου αλλά δεν είμαι. Φανταστείτε 57 ανθρώπους δίπλα μου και τις οικογένειες τους. 180 τραυματίες δίπλα μου. Και φανταστείτε και κάθε άνθρωπο που ανέβηκε στο τρένο όλα αυτά τα χρόνια... ήταν τυχεροί», είχε πει.

Ενώ στη συνέχεια είχε προσθέσει πως: «Από εκείνη την ημέρα του Φεβρουαρίου η ζωή σταμάτησε για κάποιους και για κάποιους άλλαξε. Αυτά που θα πω μπορεί να ακουστούν απίθανα, σε κάποιους δεν θα είναι αρεστά αλλά πιστέψτε με είναι αληθινά χωρίς καμία σκοπιμότητα γιατί μιλάω εκ μέρους της κόρης μου και με απόλυτο σεβασμό και προς τους άλλους συνεπιβάτες».

«Ούτε εμείς θα βάζαμε τα παιδιά μας στο τρένο αν ξέραμε, αλλά δεν ξέραμε, εσείς γνωρίζατε... Ξέρετε τι είναι να παρακαλάς να έχεις το παιδί σου τραυματισμένο από το να το έχεις νεκρό; Να περιμένουμε για την ταυτοποίηση και μετά το χάος... Εσείς την συντηρείτε την ασυλία. Είναι συνάδελφός σας, αλλά δεν μπορείτε να προασπίζεστε το κακό. Εγώ, στο γιατρό αυτόν που θα έκανε κακό στο παιδί σας θέλατε να πάω και να τον στηρίξω», είπε μεταξύ άλλων και με δάκρυα στα μάτια, για την τραγωδία που έγινε στα Τέμπη, η τραγική μητέρα.

«Μαμά έρχομαι»: Το ντοκιμαντέρ του Mega για την τραγωδία στα Τέμπη

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι είναι υψίστης σημασίας η τραγωδία στα Τέμπη να μην ξεχαστεί και αυτή τη σημασία φαίνεται να αντιλήφθηκε το Mega και η Ανθή Βούλγαρη, η οποία συνομίλησε με εμπλεκόμενους για το δυστύχημα. Όσα συζήτησε η δημοσιογράφος μαζί τους πρόκειται να παρουσιαστούν στο ντοκιμαντέρ «Μαμά έρχομαι», το οποίο θα προβληθεί στο Mega σε μία συμβολική ημέρα και ώρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2024. Έναν ακριβώς χρόνο μετά την τραγωδία.

«Πήγα μόνη μου και το πρότεινα και ευχαριστώ πολύ τους ιθύνοντες του καναλιού και τον πρόεδρο. Όταν συνέβη το δυστύχημα, έλεγα πως δεν πρέπει να το ξεχάσουμε και να μείνει πίσω. Κι επειδή είχα επικοινωνία με αρκετές μαμάδες, ένιωθα τον αγώνα που δίνουν για να μάθουν “γιατί” και για να μην ξανασυμβεί, το θεώρησα χρέος μου», είπε η Ανθή Βούλγαρη μιλώντας στην Ελένη Μενεγάκη για την πρωτοβουλία της να κάνει αφιέρωμα στα Τέμπη.

Η προετοιμασία για το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε τον Οκτώβριο και τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου. Στο υλικό περιλαμβάνονται μαρτυρίες, καταθέσεις από πραγματογνώμονες, έγγραφα και ηχητικά από εκείνο το βράδυ.

«Ο σταθμάρχης δεν έχει μιλήσει γιατί ήθελα να δώσω φωνή σ΄αυτούς που πολεμούν να βρουν δικαιοσύνη, σ’ εκείνους που έχασαν τους δικούς τους. Εσκεμμένα δεν ζήτησα συνέντευξη από τον σταθμάρχη και δεν ξέρω εάν θα μιλούσε κιόλας, γιατί εκκρεμεί τώρα το δικαστήριο. Θα καταλάβουμε πολλά. Θα καταλάβουμε γιατί συνέβη αυτό, πώς το να μην κάνουν οι πολιτικοί αυτό που πρέπει μας οδήγησε εκεί. Οι συγγενείς έρχονται αντιμέτωποι με ένα σύστημα που είναι απέναντί τους. Έχει περάσει ένας χρόνος και απαντήσεις δεν έχουν πάρει. Προβληματίζομαι και ως δημοσιογράφος και ως πολίτης», ανέφερε η δημοσιογράφος.

«Οι γονείς δεν ζητούν αίμα, αλλά δικαιοσύνη. Θέλουν να τιμωρηθούν αυτοί που έφτασαν τον σιδηρόδρομο σε αυτή την κατάσταση. Να βρεθούν τουλάχιστον ενώπιον της Δικαιοσύνης. Δεν ξέρω εάν θα αισθανθούν λυτρωμένοι. Είναι ένας αγώνας όχι μόνο για τα δικά τους παιδιά, αλλά για όλους εμάς, γιατί αυτό το τρένο το έχουμε πάρει όλοι. Υποκλίνομαι μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους και τους ευχαριστώ που μας εμπιστεύθηκαν», πρόσθεσε.

Η Ανθή Βούλγαρη ανέφερε ακόμα πως από το ντοκιμαντέρ δεν έχουν κοπεί πολλά στοιχεία και είναι αξιοσημείωτο ότι δεν χρησιμοποιείται αρχειακό υλικό ώστε να μην έρθει στη μνήμη των γονιών και πάλι εκείνη η τραγική στιγμή.

«Ξεκινάμε με τα ταξίδια. Ήθελα να μας βάλω όλους στη θέση των ανθρώπων που ταξίδευαν εκείνη την ημέρα. Έχω βάλει στο ντοκιμαντέρ και το πώς το αισθάνθηκα κι εγώ, γιατί με έχει επηρεάσει. Φοβάμαι, έχει τύχει να θέλω να ταξιδέψω με τρένο και να φοβάμαι. Δεν έχω εμπιστοσύνη πια. Για εμένα ο χρόνος έχει σταματήσει εκεί. Θέλω να παρακαλέσω όσους μας βλέπουν να το δουν γιατί θα καταλάβουν πολλά. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους γονείς, στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν», εξομολογήθηκε.

«Το ανθρώπινο λάθος είναι δεδομένο κι έγινε. Υπάρχουν πολλά λάθη και πολλοί που δεν έκαναν τη δουλειά τους. Ποιος έπρεπε να τους ελέγξει; Ειδικά όταν λίγες ημέρες πριν ο τότε υπουργός Μεταφορών είπε πως είναι το ασφαλέστερο μέσο. Φαντάζεσαι πόσες μητέρες νιώθουν τύψεις που είπαν στα παιδιά τους να πάρουν το τρένο γιατί είναι το ασφαλέστερο;», αναρωτήθηκε η Ανθή Βούλγαρη.

«Μιλάμε για όλα τα θύματα. Θα ακούσουμε ηχητικό από εκείνο το βράδυ για το τι γινόταν πριν το δυστύχημα, που παραλίγο να γίνει και άλλο. Θα ακουστούν όλα τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εκείνο το βράδυ. Μένει στη ψυχή μου ο τρόπος με κοιτούσαν οι μανάδες. Αυτό το ‘’Γιατί χάθηκε το παιδί μου;’’. Και δεν ξέρεις τι να τους απαντήσεις», δήλωσε η δημοσιογράφος.