Μέχρι πόσες θυσίες μπορείς να κάνεις για μια δουλειά; Πρώην χορεύτρια παραδέχεται όσα έχει υποστεί
Θυσία στη δουλειά για πολλούς είναι το να κάνουν υπερωρίες, επιπλέον υποχρεώσεις που δεν είναι στην αρμοδιότητά τους ή οτιδήποτε άλλο θεωρούν ότι δεν ταιριάζει με το προφίλ της θέσης τους. Για μια μπαλαρίνα θυσία ίσως είναι να ακούει κάθε μέρα πόσο κακές αναλογίες έχει το σώμα της και να δέχεται ταπεινωτικά σχόλια. Το body-shaming δεν ακούγεται πρώτη φορά στο μπαλέτο, αλλά είναι αυτό μια θυσία που σίγουρα αξίζει κανείς να κάνει;
Δεν είναι άγνωστες οι πιέσεις που δέχονται οι χορευτές καθημερινά για να καταφέρουν να έχουν την «τέλεια» απόδοση για το «φαίνεσθαι» και δεν είναι λιγότερο γνωστές οι ιστορίες που κρύβουν πίσω από τα λαμπερά τους χαμόγελα οι μπαλαρίνες. Για να φτάσει στη σκηνή μία άρτια χορογραφία περνάει από μια τεράστια δοκιμασία, ψυχική και σωματική για κάθε χορευτή ή χορεύτρια εκεί έξω που προσπαθεί να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί. Αλλά και πάλι αυτό δεν είναι πάντα αρκετό.
Από το bullying στο σχολείο στα red carpets. Πώς η Nicole Kidman έκανε το body shaming πλεονέκτημα
Το παράδειγμα της Ellen που επαναλαμβάνεται καθημερινά
Η 31ος ετών Ellen Elphick αγαπούσε το μπαλέτο και από μικρή ηλικία αποφάσισε να αφιερωθεί σε αυτό, αλλά όταν πήρε την απόφαση ίσως να μην περίμενε πως αυτό είναι που θα την οδηγήσει αρκετά χρόνια αργότερα να ντρέπεται για το σώμα της και να αναζητά έναν διακανονισμό με το Royal Ballet School (RBS).
Πέρυσι, όταν η Ellen μίλησε στο BBC, περιέγραψε πώς, ως 16χρονη, μόλις δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εκπαίδευσής της, ένας καθηγητής την ταπείνωσε δημοσίως χαράσσοντας μια γραμμή γύρω από το σώμα της μπροστά στον καθρέφτη.
«Αν είχα ένα μαχαίρι, αυτό είναι που θα έκοβα», είπε η Ellen ότι της είπε ο δάσκαλος.
Το σχόλιο έκανε την Ellen να νιώσει τόσο άσχημα που η απόδοσή της στους αγώνες επιδεινώθηκε σημαντικά, ακολουθώντας διαταραγμένη διατροφή. Αργότερα έλαβε διάγνωση άτυπης ανορεξίας και δυσμορφίας του σώματος.
Είπε ότι υπήρξε ένα μοτίβο παρόμοιων σχολίων από πολλούς καθηγητές στο Royal Ballet School, που χειροτέρεψε περαιτέρω την αυτοπεποίθησή της και ενέτεινε τη διατροφική της διαταραχή.
Η Ellen προσπαθεί τώρα να βάλει ένα τέλος στο body-shaming που τόσα χρόνια ένιωθε
Η Ellen ήταν ανάμεσα σε περισσότερες από 50 πρώην χορεύτριες που δήλωσαν στο BBC ότι υπήρχε μια μακροχρόνια «τοξική» κουλτούρα ντροπής για το σώμα και εκφοβισμού σε ορισμένες από τις κορυφαίες σχολές μπαλέτου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Είπε ότι είχε ασκήσει νομική δράση για να επιστήσει την προσοχή στη ζημιά που προκαλεί η ντροπή του σώματος στο μπαλέτο.
Τώρα, όμως, η Ellen κατέληξε σε οικονομικό διακανονισμό με τη Βασιλική Σχολή Μπαλέτου (Royal Ballet School), με την πρώην σπουδάστρια να έχει δηλώσει ότι η σωματική ντροπή που βίωσε κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στο ίδρυμα της άφησε δια βίου ψυχολογική βλάβη.
Η γυναίκα είχε ισχυριστεί ότι η σχολή με έδρα το Λονδίνο παραβίασε το καθήκον φροντίδας της όταν φοιτούσε μεταξύ 2009 και 2012.
Ωστόσο, το Royal Ballet School δήλωσε ότι δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για την υπόθεση της πρώην χορεύτριας και δεν έχει ζητήσει συγγνώμη.
«Χαιρόμαστε που και τα δύο μέρη μπόρεσαν να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με αυτόν τον τρόπο και ευχόμαστε στην Ellen και την οικογένειά της καλή τύχη για το μέλλον», δήλωσε εκπρόσωπος του RBS - προσθέτοντας ότι η σχολή «συνεχίζει να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της την ευημερία των μαθητών της».
Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τη γυναίκα δήλωσε:
Αυτός ο διακανονισμός αναδεικνύει την κακοποίηση που έχουν υποστεί οι χορεύτριες και την ανάγκη για αλλαγή. Συνεχίζουμε να απαιτούμε μια κυβερνητική έρευνα σχετικά με το body-shaming στο μπαλέτο.
Οι οικονομικοί όροι του διακανονισμού της δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά η Ellen δηλώνει: «Δεν είχε να κάνει με τα χρήματα. Αφορούσε στο να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για το πώς είναι πραγματικά να είσαι μπαλαρίνα και να δείξουμε ότι αυτό που μου συνέβη ήταν απαράδεκτο».
Αν και λέει ότι αισθάνεται κάποια επιβεβαίωση από τον διακανονισμό, η Ellen εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απουσία συγγνώμης από την πλευρά του RBS. «Το γεγονός ότι δε μπόρεσαν καν να πουν «συγγνώμη» δείχνει ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη», δήλωσε.
Μητέρα πλέον, ανέφερε ότι θέλησε να προστατεύσει την κόρη της από τον κόσμο του μπαλέτου και «ποτέ» δε θα την έστελνε σε μαθήματα.
Ωστόσο, ελπίζει ότι η περίπτωσή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουσιαστική αλλαγή και ότι οι σχολές μπαλέτου θα δώσουν προτεραιότητα στην ψυχική υγεία των μαθητών και θα εκπαιδεύσουν τους δασκάλους να κατανοούν τον αντίκτυπο που έχουν τα λόγια τους.
Η Βασιλική Σχολή Μπαλέτου πρέπει να ανοίξει τον δρόμο και να δείξει ότι η υγεία και η ευημερία έχουν μεγαλύτερη σημασία από τον χορό. Τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να ασχολούνται με τον χορό και να μην τον εγκαταλείπουν με την αίσθηση ότι έχουν υποστεί ζημιά.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που πρώην χορεύτριες καταγγέλλουν body-shaming από κορυφαίες σχολές μπαλέτου. Όσον αφορά, μάλιστα, το Royal Ballet School και το Elmhurst Ballet School, πολλές έχουν περιγράψει στο παρελθόν την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών και ψυχολογικών προβλημάτων, λόγω των σχολίων που τους γίνονταν.
