Η μόδα θέλει απολύμανση: Δέκα μοντέλα «μιλούν» για το έγκλημα επάνω τους

Η μόδα θέλει απολύμανση: Δέκα μοντέλα «μιλούν» για το έγκλημα επάνω τους

Στη μόδα μπορείς να βρεθείς σε ένα μόνο δωμάτιο περιτριγυρισμένη από έξι αρπακτικά.

Τα μοντέλα συνεχίζουν την καμπάνια τους κατά της κουλτούρας βιασμού που λυμαίνεται τη βιομηχανία του στιλ. Μετά την Κάμερον Ράσελ και την ακτιβιστική της πρωτοβουλία στο Instagram η Model Alliance, αυτός ο συνασπισμός μοντέλων κατά των αρπακτικών συνεργάζεται με το Harper’s Bazaar για ένα film μικρού μήκους που αποκαλύπτει το έγκλημα στη μόδα.

Σε αυτό δέκα μοντέλα μιλάνε με θάρρος στην κάμερα για τις εμπειρίες τους στη βιομηχανία της μόδας και τις στιγμές που βρέθηκαν εκτεθειμένες σε ορέξεις σεξουαλικών αρπακτικών. Μόνος σκοπός τους; Να βάλουν τέρμα στη βία και τις σεξουαλικές επιθέσεις στη βιομηχανία της λάμψης.

«Στη μόδα μπορείς να βρεθείς σε ένα μόνο δωμάτιο περιτριγυρισμένη από έξι αρπακτικά. Ο ένας καλύπτει τον άλλον” λέει ο βετεράνος casting director Τζέιμς Σκάλι. “Για αυτόν ακριβώς τον λόγο άρχισα να εκθέτω κόσμο. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω μέχρι να σπάσω τον κύκλο της σιωπής» προσθέτει.

Ο Σκάλι δεν είναι ένας τυχαίος πολεμιστής κατά της κουλτούρας βιασμού στη μόδα. Ο συνεργάτης της ΜΚΟ Model Alliance έκανε πρωτοσέλιδα στο παρελθόν όταν κατηγόρησε ανοικτά τους οίκους Lanvin και Balenciaga για την «άθλια μεταχείριση τους στα μοντέλα» κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι. Τώρα πλέον έχει αναλάβει να δημιουργήσει μια στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος από την αίθουσα του Columbia University όπου και έχει συγκεντρώσει εκπροσώπους από τα επαγγέλματα της μόδας που μπορούν να βάλουν τέλος στο έγκλημα.

"Αυτή η βιομηχανία θέλει απολύμανση. Είναι η ώρα να πατήσει κάποιος το κουμπί που αναγράφει επάνω του RESET” λέει. “Σαν άλλο καταγώγιο εκβιασμού η βιομηχανία της μόδας έχει γεμίσει από αγόρια και κορίτσια που είναι έρμαια των αρπακτικών, είναι ένα παιχνίδι εξουσίας και εκφοβισμού” λέει.

Το film ενοχλεί γιατί μιλάει για την αλήθεια χωρίς τα φτιασιδώματα και είναι ένα ακόμη κομμάτι αντίστασης ως ένα οπτικοποιημένο κομμάτι του κινήματος #MeToo που γιγαντώνεται μετά το σκάνδαλο Γουάινστιν.

Η Κάμερον Ράσελ και η πρωτοβουλία της με hashtag #MyJobShouldNotIncludeAbuse στο Instagram συμμάχησε με περιώνυμα αλλά και ανερχόμενα μοντέλα κατά της κουλτούρας βιασμού. Οι Amber Valletta, Kate Upton, Elsa Hosk, Sara Sampaio και Karen Elson δεν πρόκειται να σιωπήσουν.

“Συχνά ένα πρακτορείο μοντέλων θα συμβουλέψει ένα αγόρι ή ένα κορίτσι να φύγει από μια δουλειά αν νιώσει άβολα. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο όταν είσαι ένα νέο παιδί αντιμέτωπος με έναν παράγοντα της βιομηχανίας που θέλεις να κάνεις καριέρα” λέει η ιδρύτρια του Model Alliance Ζιφ.

“Δεν με προειδοποίησε ποτέ κανείς” ομολογεί άλλο μοντέλο από την Αυστραλία που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της.

“Aπλά μου έλεγαν να είμαι σέξι και χαριτωμένη σε συναντήσεις με τους ανθρώπους που είναι σε θέσεις κλειδιά. Τα πρακτορεία μοντέλων γνωρίζουν και επιλέγουν τη σιωπή”.

Mε δεδομένο ότι πολλά από τα κορίτσια που μίλησαν για σεξουαλική επίθεση από τον φωτογράφο μόδας Τέρι Ρίτσαρντσον πλέον δεν έχουν καμία θέση στο modelling το Harper’s Bazaar και η Model Alliance θέλουν να σταματήσουν τη συνενοχή σε ένα έγκλημα δυσδιάκριτο πίσω από στρώσεις glitter.

“Πρέπει να ξεκινήσουμε να μιλάμε ανοιχτά. Ναι το σεξ πουλάει, το σεξ είναι ωραίο αλλά η σεξουαλική επίθεση και κακοποίηση είναι μια ασχήμια που πρέπει να τερματιστεί”.

Δείτε το video και μάθετε περισσότερα για τον ακτιβισμό υπέρ μιας ανθρώπινης και καθαρής στην ουσία της, οπότε και όμορφης και ευγενικής μόδας εδώ.