Η Diana είχε αποκαλύψει ποιον θέλει για βασιλιά και όχι, δεν είναι ο Κάρολος

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Η Diana είχε αποκαλύψει ποιον θέλει για βασιλιά και όχι, δεν είναι ο Κάρολος

Και ίσως να μην είναι δύσκολο να μαντέψεις

Το 94ο έτος της ηλικίας της διανύει η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία ανέβηκε στον βρετανικό θρόνο το 1952. Είναι η μακροβιότερη μονάρχης, και αφού έχουν περάσει τόσα χρόνια πιστεύουμε πως θα τη βλέπουμε στο θρόνο τουλάχιστον για μια τριετία ακόμη. Εκτός και αν αποφασίσει λόγω ηλικίας πια να αποσυρθεί και να περάσει η διαδοχή στα χέρια του γιου της, πρίγκιπα Κάρολου, ο οποίος εδώ και 71 χρόνια περιμένει την ημέρα. Όταν ανακοινώθηκε πως κόλλησε κορονοϊό οι περισσότεροι φοβήθηκαν για εκείνον και σχολίασαν πόσο άδικο είναι που θα μπορούσε να μην το ξεπεράσει ποτέ και να «φύγει» μην έχοντας καθίσει στο θρόνο.

Ελπίζουμε λοιπόν αυτό να συμβεί σύντομα για τον Κάρολο, αν και η πριγκίπισσα Diana δύο χρόνια πριν από τον θάνατό της και προτού χωρίσει με τον πρίγκιπας της Ουαλίας, σε συνέντευξή της είχε δηλώσει ξεκάθαρα την επιθυμία της για το ποιος θέλει να είναι ο επόμενος βασιλιάς. Η συνέντευξη που έκανε η πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1995 επανεμφανίστηκε και σε αυτήν, δίνει μια εκπληκτική απάντηση για το αν πιστεύει ότι ο πρίγκιπας Κάρολος ή ο πρίγκιπας William πρέπει να είναι ο επόμενος βασιλιάς της Αγγλίας. Όταν η Diana έδωσε τη συνέντευξη, ο William ήταν μόλις 13 ετών, οπότε δεν ήταν έτοιμος να αναλάβει έναν τόσο μεγάλο ρόλο.

«Πιστεύεις ότι θα είχε περισσότερο νόημα υπό το φως των συζυγικών δυσκολιών που έχετε εσείς και ο πρίγκιπας της Ουαλίας, εάν η θέση του μονάρχη μεταβιβαζόταν απευθείας στον γιο σας πρίγκιπα William;» τη ρώτησε ο Martin Bashir στη συνέντευξη του BBC1 Panorama.

Η Diana απάντησε: «Λοιπόν, πρέπει να δεις ότι ο William είναι πολύ νέος αυτή τη στιγμή, οπότε θέλεις να βάλεις ένα τέτοιο βάρος στους ώμους του σε τέτοια ηλικία; Επομένως, δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση». Ο Martin έπειτα επαναδιατύπωσε την ερώτηση και ρώτησε: «Θα ήταν η επιθυμία σας όταν ο πρίγκιπας William φτάσει στη σωστή ηλικία να διαδεχθεί εκείνος τη βασίλισσα παρά το γεγονός πως ο πρώτος διάδοχος είναι ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος»;

Η πριγκίπισσα Diana προς έκπληξη όλων είπε: «Η επιθυμία μου είναι ο άντρας μου να βρει ηρεμία και να ακολουθήσει άλλα πράγματα, οπότε ναι».

Η βασίλισσα Ελισάβετ πάντως εξέφρασε δημόσια την υποστήριξή της στο να τη διαδεχθεί ο γιος της Κάρολος και οι βασιλικοί ειδικοί λένε ότι είναι πολύ απίθανο εκείνος να παραιτηθεί από το θρόνο και να δώσει τη σειρά στον γιο του.