Δεν φαντάζεσαι τι απέδειξε πρόσφατη έρευνα για το καλό που σου κάνει η απόκτηση παιδιού

Πατούλια Κατερίνα
Δεν φαντάζεσαι τι απέδειξε πρόσφατη έρευνα για το καλό που σου κάνει η απόκτηση παιδιού

Αυτοπεποίθηση και νέες μαμάδες

Μια νέα έρευνα δείχνει πως η απόκτηση παιδιού μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε ένα σημείο στις γυναίκες που δεν φανταζόμασταν.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology και παρακολούθησε την ζωή 85.000 γυναικών πριν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, έδειξε πως οι περισσότερες μαμάδες είχαν μια σαφή βελτίωση στην αυτοπεποίθησή τους μετά την απόκτηση παιδιού, η οποία κράτησε τρία χρόνια.

Αυτό το boost αυτοπεποίθησης δεν είχε να κάνει ούτε με την προσωπική ζωή της μαμάς, ούτε με την εκπαίδευση, ούτε καν με την εργασιακή της κατάσταση. Η έρευνα δεν μπόρεσε να εντοπίσει ακριβώς τις αιτίες της αύξησης της αυτοπεποίθησης όπως και το γιατί η αυτοπεποίθηση φαινόταν να μειώνεται ελαφρά το διάστημα της εγκυμοσύνης.

Αυτό που επίσης βρέθηκε είναι πως η αυτοπεποίθηση στις νέες μαμάδες φτάνει στο πικ της στους έξι μήνες ζωής του παιδιού κι αρχίζει ξανά να μειώνεται σταδιακά φτάνοντας στα πριν την γέννα επίπεδα μετά από τρία χρόνια.

Στην ίδια έρευνα φανερώθηκε πως το αίσθημα πληρότητας στην σχέση με τον σύντροφο, ήταν μεγαλύτερη στις μαμάδες που περίμεναν το πρώτο τους παιδί και παρέμενε υψηλό σε όλη την πρώτη εγκυμοσύνη.

Ακόμα και το αίσθημα μη ικανοποίησης στην σχέση με τον σύντροφο που ένιωθαν οι μαμάδες μετά την γέννα την πρώτη φορά, φαίνεται να είναι μικρότερες στις μαμάδες που έφεραν στον κόσμο το δεύτερο και το τρίτο τους παιδί.
Τέλος, η ικανοποίηση στη σχέση και η αύξηση της αυτοπεποίθησης φαίνεται τελικά να συνδέονταν στις μαμάδες καθώς περνούσαν τα χρόνια.

Mην ξεχνάς, πως το να είσαι μαμά, είναι μία από τις δυσκολότερες δουλειές! Δες και το βίντεο και θυμήσου γιατί.