Μαριανίνα Κριεζή: Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία στιχουργός της «Λιλιπούπολης»

Μαριανίνα Κριεζή: Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία στιχουργός της «Λιλιπούπολης»

Φτωχότερο είναι από σήμερα το ελληνικό τραγούδι καθώς η στιχουργός άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 75 ετών.

Θλίψη στο πανελλήνιο προκάλεσε η είδηση του θανάτου της Μαρανίνας Κριεζή. Η σπουδαία στιχουργός που είχε υπογράψει στιχουργικά τα τραγούδια της θρυλικής «Λιλιπούπολης» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών, αφήνοντας πίσω της ένα μεγάλο έργο.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής της στην μουσική βιομηχανία συνεργάστηκε με αρκετούς κορυφαίους Έλληνες τραγουδιστές μεταξύ των οποίων η Δήμητρα Γαλάνη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λάκης Παπαδόπουλος, η Ελένη Δήμου κ.ά.

Ανάμεσα στα εκατοντάδες τραγούδια που έγραψε τα: «Τα ήσυχα βράδια», η «Σερενάτα» και το «Batida de Coco», «Ένα λεπτό περιπτερά» του Στράτου Διονυσίου, το «Δεν έχω χρόνο» του Μιχάλη Χατζηγιάννη και φυσικά «Ο χορός των μπιζελιών», η «Ρόζα Ροζαλία», «Η Μαγιονέζα» και τα τραγούδια από την θρυλική ραδιοφωνική εκπομπή του Γ' Προγράμματος, επί εποχής Μάνου Χατζιδάκι «Εδώ Λιλιπούπολη».

To συλληπητήριο μήνυμα του Υπουργείου Πολιτισμού

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέσα από την απλότητα των στίχων της, ο ποιητικός λόγος της Μαριανίνας Κριεζή ξεχείλιζε από ευαισθησία, προσωπικά βιώματα, ευρηματικότητα, χιούμορ. Στοιχεία που χαρακτήριζαν, επίσης, τα θεατρικά της κείμενα, τα βιβλία της, τη ραδιοφωνική της παρουσία. Η ανεπιτήδευτη γραφή της ταυτίστηκε με τη σπουδαία «Λιλιπούπολη» του Γ’ Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι, για να συνδεθεί στη συνέχεια, με την πρωτοποριακή, την ποπ, την έντεχνη, τη λαϊκή μουσική. Αναμφίβολα, το ελληνικό τραγούδι οφείλει σε εκείνη και στην αμεσότητα των στίχων της, ένα σημαντικό μέρος της ανανέωσής του τις τελευταίες δεκαετίες. Η ειλικρίνεια του συναισθήματός της θα μας λείψει, αλλά τα τραγούδια της θα συνεχίσουν να μας συγκινούν. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της και στους πολλούς φίλους της».

Το συγκινητικό αντίο της Ελένης Δήμου

Τη θλιβερή είδηση του θανάτου της Μαριανίνας Κριεζή έκανε γνωστή μέσα από ανάρτησή της στο Facebook η τραγουδίστρια Ελένη Δήμου, που ήταν στενή φίλη της σπουδαίας στιχουργού.

https://www.instagram.com/p/CZo-6bWMYRJ/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Αποχαιρετώ μια από τις πιο σπουδαίες στιχουργός που έβγαλε αυτή εδώ η χώρα. Μια από τις γυναίκες της ζωής μου που τόσο βοήθησαν για την εξέλιξη μου στο τραγούδι. Καλό ταξίδι ψυχή μου ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΚΡΙΕΖΉ η σπουδαία έφυγε», έγραψε συγκινημένη η τραγουδίστρια δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της με την Μαριανίνα Κριεζή.

Πηγή κεντρικής: @eleni.dimou

Στη gallery που ακολουθεί θα βρεις μερικά από τα εκατοντάδες tweets που γράφτηκαν στο Ελληνικό Twitter ως αντίο στην σπουδαία στιχουργό.