«Έφυγε» από τη ζωή η Μαριέττα Γιαννάκου – Η πορεία της και η μάχη με την ασθένειά της

«Έφυγε» από τη ζωή η Μαριέττα Γιαννάκου – Η πορεία της και η μάχη με την ασθένειά της

Η βουλευτής Επικρατείας και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 71 ετών.

Θλίψη σκόρπισε στον πολιτικό κόσμο η είδηση του θανάτου της Μαριέττας Γιαννάκου. Η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 71 ετών από ανακοπή στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251 όπου και νοσηλευόταν καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η Μαριέττα Γιαννάκου εμφάνισε ραγδαία επιδείνωση στην υγείας της μετά το ατύχημα που είχε με τον αναπηρικό αμαξίδιό της από το οποίο είχε πτώση με αποτέλεσμα να διακομιστεί εκτάκτως στο νοσοκομείο και να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε αιμάτωμα. Τα τελευταία χρόνια η βουλευτής της ΝΔ είχε πολλές περιπέτειες με την υγεία της καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.



Η ζωή και η πολιτική καριέρα της Μαριέττας Γιαννάκου

Η Μαριέττα Γιαννάκου γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1951, στο Γεράκι Λακωνίας. Όταν ήταν 11 χρόνων έχασε τον πατέρα της, γεγονός που «της στοίχισε πολύ» - όπως η ίδια είχε δηλώσει- και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία της, αφού «την ανάγκασε να αισθανθεί μεγαλύτερη την ευθύνη από τόσο μικρή ηλικία».

Τελειώνοντας το σχολείο, πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά το τέλος των σπουδών της ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο Βέλγιο.

giannakou thanatos1

Μετά το 1974, άρχισε ενεργά την πολιτική της δραστηριότητα ως μέλος της ΟΝΝΕΔ. Στις Ευρωεκλογές του 1984 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής, το 1989 τοποθετήθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ και κάθε χρόνο που περνούσε η Μαριέττα Γιαννάκου εξελισσόταν και αναλάμβανε διαφορετικές επιτελικές θέσεις τόσο στο κόμμα της ΝΔ όσο και στη Βουλή των Ελλήνων. Το 2004, μάλιστα, επανεκλέχθηκε βουλευτής και διορίστηκε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την περίοδο 2004-2007, στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Το όνομά της συνδέθηκε με μία εκτεταμένη απόπειρα μεταρρύθμισης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Για τη Μαριέττα Γιαννάκου, ωστόσο, δεν υπήρχε μόνο η καριέρα. Η βουλευτής της ΝΔ παντρεύτηκε το 1983 με τον Παναγιώτη Κούτσικο με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, που πάντα ήταν η μεγάλη αδυναμία της.

Η μάχη με την ασθένειά της

Η ζωή της Μαριέττας Γιαννάκου άλλαξε στις 6 Φεβρουαρίου 2008, όταν υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού μετά από κάταγμα που υπέστη. Ο σακχαρώδης διαβήτης από τον οποίο έπασχε, εμπόδιζε το τραύμα να επουλωθεί και προκάλεσε μόλυνση, με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας της να επιδεινωθεί ραγδαία.

thanatos giannakou

Αυτό ανάγκασε τους γιατρούς της να πάρουν την απόφαση να προχωρήσουν σε επέμβαση ακρωτηριασμού προκειμένου να σώσουν τη ζωή της.

Photos: NDP