Η άκομψη ερώτηση προς τον Γιώργο Λιανό μας θύμισε (ξανά) τις παθογένειες της ελληνικής ΤV

Κατερίνα Μπούσιου

Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να ρωτάμε έναν παρουσιαστή, όπως ο Γιώργος Λιανός, αν κάποιος άλλος θα του πάρει την θέση του. 

Η χθεσινή ερώτηση δημοσιογράφου της εκπομπής της Κατερίνας Καινούργιου προς τον Γιώργο Λιανό, για το πως αισθάνεται με τις φήμες που κυκλοφορούν πως ο Γιώργος Αγγελόπουλος θα είναι από του χρόνου ο παρουσιαστής του Survivor All Star, δεν ήταν η μόνη αγένεια - παθογένεια της φετινής τηλεοπικής σεζόν. Μήπως κάποια στιγμή οι εκπομπές δεν θα πρέπει να ασχολούνται με το τηλεοπτικό μέλλον των συναδέλφων τους ή τουλάχιστον να μην τους ρωτούν; Η περίπτωση του Γιώργου Λιανού, δυστυχώς δεν ήταν η μόνη για φέτος.

Που πήγε η στοιχειώδης ευγένεια;

Ο παρουσιαστής του Survivor επέστρεψε μετά από 7 μήνες στον Άγιο Δομήνικο στην Αθήνα για τον σημερινό ημιτελικό και τον αυριανό τελικό. Μπορεί να ήταν κατάκοπος αλλά κάθισε πρόθυμα να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων από όλες τις εκπομπές. Η νεαρή ρεπόρτερ από την εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου, Super Κατερίνα ήταν η μόνη που κατάφερε να τον εκνευρίσει. Ειδικά όταν τον ρώτησε πως αισθάνεται για τις φήμες που θέλουν τον Γιώργο Αγγελόπουλο να έχει δεχθεί πρόταση και (με ύφος σχεδόν σίγουρο το έχω) θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο το Survivor All Star. Σε απλά ελληνικά, να της πει αν ξέρει πως κάποιος άλλος θα του πάρει την δουλειά και την θέση του. Ο Λιανός απάντησε πολύ ξεκάθαρα αν και δύο φορές έδειξε, ότι δεν πίστευε αυτό που άκουγε: «Δεν έχεις έρθει για καλό εσύ εδώ πέρα. Όταν ένας παρουσιαστής είναι σε μια εκπομπή και έχει εν ενεργεία ένα συμβόλαιο, συνήθως παρεξηγούνται όταν συζητάνε για κάτι άλλο. Ήταν σωστή η ερώτησή σου; Δεν έχω κάνει καμία συζήτηση για τέτοια πράγματα. Ούτε για τον Γιώργο Αγγελόπουλο ξέρω κάτι. Είναι λίγο άκομψο να με ρωτάτε ενώ δεν έχει τελειώσει το project».

Σοφά και έξυπνα η Κατερίνα Καινούργιου ως παρουσιάστρια έψεξε την δημοσιογράφο της για την ερώτηση και ζήτησε συγγνώμη από τον Γιώργο. Αλλά μήπως ήταν η πρώτη φορά φέτος; Πόσες φορές η Ιωάννα Μαλέσκου δεν βρέθηκε στην ίδια θέση να πει αν το κανάλι της, την έχει ειδοποιήσει ότι δεν την θέλει για να συνεχίσουν για του χρόνου την συνεργασία τους; Η πιο επική περίπτωση ωστόσο ήταν εκείνη του Γιώργου Καρτελιά. Ο οποίος υπομονετικά και ευγενικά δέχθηκε το «σφυροκόπημα» της ρεπόρτερ από το «Χαμογέλα και πάλι» (σ.σ μέχρι και η Σίσσυ Χρηστίδου έμεινε άφωνη) για το αν έχει ακούσει τις φήμες ότι δεν θα είναι του χρόνου, μέχρι και αν κάποιοι όπως ακούγεται έχουν κάνει ήδη δοκιμαστικά. (Προφανώς όταν εκείνος δεν ήταν στο στούντιο).

Ε, λοιπόν ας το σταματήσουμε όλο αυτό. Άλλο το τηλεοπτικό ρεπορτάζ για τις μετακινήσεις - μεταγραφές των εν δυνάμει και κατά συνθήκη τηλεοπτικών αντιπάλων όταν γίνεται κομψά και άλλο το ανελέητο σφυροκόπημα face to face. Είμαστε η μοναδική τηλεόραση στον κόσμο, όπου περισσότερο οι εκπομπές ασχολούνται με τις άλλες εκπομπές στην θεματολογία τους, παρά με το να παράγουν πρωτογενές περιεχόμενο.

Είναι επίσης καιρός να γίνει και μία στοιχειώδης εκπαίδευση στους ρεπόρτερ που κάνουν μία ομολογουμένως δύσκολη δουλειά, ότι άλλο είναι να ρωτάμε τα πάντα γιατί έτσι πρέπει ως δημοσιογράφοι και άλλο είναι να είμαστε αγενείς για να «τσιγκλίσουμε» το θυμικό του συνεντευξιαζόμενου και να παίξουμε με τις αντιδράσεις του, παρά με την ουσία των λόγων του.

Κάποιες παρουσιάστριες αυτό το καταλαβαίνουν και εφαρμόζουν ευτυχώς, άλλα τηλεοπτικά ήθη. Γιατί φέτος είχαμε και το παράδοξο με ένα άλλο παράδειγμα. Ενώ η Κατερίνα Καραβάτου άφηνε μία ολόκληρη σεζόν στο «Τι λές τώρα;» υπονοούμενα για την όχι τόσο σωστή απέναντί της συμπεριφορά από το προηγούμενο κανάλι της το Star, το οποίο κατά τους δικούς της ισχυρισμούς πάντα, δεν την ειδοποίησε νωρίτερα για την λήξη της συνεργασίας τους, την ίδια στιγμή εκείνη σχολίαζε για την ενδεχόμενη λήξη συνεργασίας συναδέλφων της παρουσιαστών και παρουσιαστριών, άλλων εκπομπών και άλλων καναλιών. Δεν πρέπει κάποια στιγμή να ισχύσει και το «Να μην κάνω αυτό που δεν θα ήθελα να κάνουν σε εμένα;». Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πίσω από κάθε παρουσιαστή υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα που αγωνιά και για το δικό της μέλλον. Και εκείνοι έχουν άλλα και μικρότερα οικονομικά μεγέθη.

Ψιλά γράμματα θα μου πείτε.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης