«Έφυγε» από τη ζωή ο Σταμάτης Κόκοτας - Η μυθιστορηματική ζωή του και η φιλία με τον Ωνάση

Κατερίνα Μπούσιου
«Έφυγε» από τη ζωή ο Σταμάτης Κόκοτας - Η μυθιστορηματική ζωή του και η φιλία με τον Ωνάση

Ο τραγουδιστής απεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 85 ετών. Ο Σταμάτης Κόκοτας υπήρξε ένας από τους τελευταίους μεγάλους του ελληνικού τραγουδιού. 

Ο Σταμάτης Κόκοτας νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο Ακληπιείο της Βούλας με σοβαρά προβλήματα υγείας, δίνοντας μία γενναία μάχη με τον καρκίνο εδώ και 4 χρόνια. Παρόλα αυτά δεν είχε αποσυρθεί από το τραγούδι και έκανε κάποιες εμφανίσεις, όποτε το επέτρεπε η υγεία του. Η ζωή του κύλησε σαν κινηματογραφική ταινία και λόγω της φιλίας του με τον Αριστοτέλη Ωνάση, ενώ οι διάσημες φαβορίτες του, ήταν σήμα κατατεθέν του εδώ και χρόνια.

https://www.instagram.com/p/CIPziAjp4pI

Η λατρεία για το τραγούδι και τα ακριβά αυτοκίνητα

Ο Σταμάτης Κόκοτας γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1937 στην περιοχή του Ζωγράφου όπου έμενε για αρκετά χρόνια μαζί με τον πατέρα του και γιατρό στο επάγγελμα και την μητέρα του που δούλευε ως τραπεζικός. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες και στιχουργούς. Από τον Δήμο Μούτση και τον Σταύρο Ξαρχάκο μέχρι τον Απόστολο Καλδάρα, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Γιώργο Ζαμπέτα και άλλους. Υπήρξε την δεκαετία του '50 και του '60 ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της αθηναικής νύχτας και σήμα κατατεθέν του υπήρξαν πάντα οι φαβορίτες του τις οποίες αρνούνταν πεισματικά να ξυρίσει. Μάλιστα όπως έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου και το «Ενώπιος Ενωπίω»: «Μία μεγάλη εταιρεία με ξυραφάκια μου έδινε πάρα πολλά χρήματα για να τις ξυρίσω και να κάνω μία διαφήμιση. Αρνήθηκα όμως δεν το ήθελα ποτέ αυτό». Έχει εξομολογηθεί επίσης πως αρκετές θαυμάστριες του τις λάτρευαν. Εκείνος όμως που τον λάτρευε και είχε φιλική σχέση μαζί του, ήταν ο έλληνας κροίσος Αριστοτέλης Ωνάσης. Μάλιστα του είχε χαρίσει μία πανάκριβη Lamporghini, γνωρίζοντας πως ο τραγουδιστής ήταν λάτρης της ταχύτητας.

Όπως έχει πει σε συνέντευξή του: «Μου άρεσε το αυτοκίνητο, η ταχύτητα, έπαιξα όσο ήθελα, τώρα ούτε το καβαλάω. Είχα και μία Rols Royce, αλλά ην έδωσα. Και άλογα είχα. Εγώ και ο Μπάρλος. Ο Στράτος Διονυσίου ακολούθησε πολύ αργότερα. Είχε κάτι λίγα». Η σχέση του με τα χρήματα δεν ήταν η καλύτερη αλλά όπως είχε παραδεχτεί παρά τις σπατάλες του, ήταν σε καλή οικονομική κατάσταση. Στα 8 χρόνια που έλειψε στο Παρίσι είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με αρκετά μεγάλα ονόματα της γαλλικής μουσικής, ενώ είχε συνεργασία εκείνη την εποχή και με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Με ένα κλασικό του τραγούδι το «Δεν μπορείς», τον μεγάλο ερμηνευτή, αποχαιρέτησε με ανάρτησή του και ο Νίκος Αλιάγας.

aliagas.JPG

Ο Σταμάτης Κόκοτας είχε κάνει δύο γάμους και είχε αποκτήσει τρία παιδιά, με τον μεγαλύτερο γιο του Δημήτρη να ακολουθεί τα βήματά του στο τραγούδι.

kokotas.jpg