Το πιο σημαντικό στήριγμα του Bruce Willis όσο μάχεται με την άνοια είναι η οικογένειά του

Το πιο σημαντικό στήριγμα του Bruce Willis όσο μάχεται με την άνοια είναι η οικογένειά του

O Bruce Willis βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μετωποκροταφική άνοια και η οικογένεια του τον στηρίζει έμπρακτα.

Το 2022 ανακοινώθηκε ότι ο Bruce Willis είχε σκοπό να αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της μάχης του με την αφασία, η οποία επηρεάζει τις γλωσσικές δεξιότητες ενός ατόμου.

To 2023 η οικογένειά του εξέδωσε μια ανακοίνωση για την υγεία του 68χρονου με την οποία αποκάλυψε ότι η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί και ότι είχε διαγνωστεί με μια σπάνια μορφή άνοιας που ονομάζεται μετωποκροταφική άνοια.

Η σύζυγός του Emma Heming, μάλιστα, εμφανίστηκε στην εκπομπή Today με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τη μετωποκροταφική άνοια και μίλησε για το πόσο δύσκολο ήταν για όλους στην οικογένεια να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που βλέπω είναι ότι η άνοια είναι δύσκολη. Είναι δύσκολο για το άτομο που έχει διαγνωστεί, είναι επίσης δύσκολο για την οικογένεια. Και αυτό δεν έχει διαφορά είτε μιλάμε για τον Μπρους είτε για τον εαυτό μου ή τα κορίτσια μας. Όταν λένε ότι πρόκειται για οικογενειακή ασθένεια, αυτό είναι αλήθεια».

«Η οικογένεια είναι τα πάντα»

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Bruce Willis είχε αναρτήσει κάποιες φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram από οικογενειακές στιγμές. Σε μία από αυτές, έγραψε: «Η οικογένεια και η αγάπη δεν είναι σημαντικά πράγματα. Είναι τα πάντα».

https://www.instagram.com/p/CxavAC4uErd/

Σε μία δεύτερη, που βρίσκεται αγκαλιά με την κόρη του έγραψε: «Γλυκιά αγκαλιά αγάπης».

https://www.instagram.com/p/CxoSmnuO1In/

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια

Η μετωποκροταφική άνοια είναι αρκετά σπάνια, και ενώ οι περισσότερες μορφές άνοιας προσβάλλουν άτομα άνω των 65 ετών, αυτός ο τύπος τείνει να ξεκινά σε νεότερη ηλικία. Προσβάλλει το μπροστινό και τα πλαϊνά μέρη του εγκεφάλου και τείνει να αναπτύσσεται αργά και να επιδεινώνεται σταδιακά σε διάστημα αρκετών ετών. Όταν επηρεάζονται αυτά τα τμήματα του εγκεφάλου, το αποτέλεσμα είναι να υπάρξουν αλλαγές στη συμπεριφορά, δυσκολία στην επικοινωνία και την κατανόηση της γλώσσας.

Σύμφωνα με τη Διεθνών Σύμβουλο της Ένωσης για την Μετωποκροταφική Άνοια, Susan Dickinson, η μετωποκροταφική άνοια επηρεάζει «την ομιλία, τις συμπεριφορές, την προσωπικότητα και αυτό που αποκαλούμε εκτελεστική λειτουργία». Ανέφερε επίσης μερικά από τα συμπτώματα που θα πρέπει να εγείρουν προβληματισμούς, όπως το να έχεις «πρόβλημα να βάλεις τις σκέψεις σου σε προτάσεις που βράζουν νόημα».

Σύμφωνα με το NHS, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά, όπως το να ενεργεί κανείς ακατάλληλα ή παρορμητικά, να γίνεται ξαφνικά εγωιστής ή μη συμπαθητικός, να παραμελεί την προσωπική του υγιεινή, να τρώει υπερβολικά ή να χάνει τα κίνητρά του.

Πηγή κεντρικής εικόνας: Instagram