264 οι συμμετοχές για την Eurovision 2026: Τι αλλάζει στον εθνικό τελικό, τα comebcks και το Ισραήλ

Γεωργία Βλαχοπούλου
264 οι συμμετοχές για την Eurovision 2026: Τι αλλάζει στον εθνικό τελικό, τα comebcks και το Ισραήλ

Από τις περσινές 187 συμμετοχές, στις 264 οι καταθέσεις προτάσεων για την Eurovision 2026 και μάλιστα, ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και μια έκπληξη από το Ισραήλ.

Με 264 προτάσεις ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαδικασίας για την επιλογή του τραγουδιού και του καλλιτέχνη που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον 70ό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη της Αυστρίας, από τις 12 έως τις 16 Μαΐου 2026. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων ήταν η Κυριακή (2/11) και ο αριθμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού πέρσι και κατά τη διαδικασία του πρώτου ever εθνικού τελικού στη χώρα μας οι συμμετοχές ήταν 187.

Η Hadise της Eurovision προσήχθη για χρήση ναρκωτικών ουσιών από τις τουρκικές αρχές: Η απάντησή της

Τι αλλάζει στον φετινό εθνικό τελικό της Eurovision;

Η διαδικασία του εθνικού τελικού, αλλά και η πορεία της Κλαυδίας στην Eurovision 2025 κατακτώντας την 6η θέση, σίγουρα ικανοποίησε όχι μόνο το κοινό που αγαπάει τον μουσικό αυτό διαγωνισμό, αλλά και τους ιθύνοντες της ΕΡΤ, αφού η Eurovision σαν τηλεοπτικό πρόγραμμα φαίνεται πως ξαναβρήκε την αίγλη της.

Την περσινή χρονιά ο εθνικός τελικός είχε τα 12 τραγούδια που επιλέχθηκαν μετά από την επιλογή της κριτικής επιτροπής και η νικήτρια Κλαυδία αναδείχθηκε μετά από ψηφοφορία τόσο των κριτών όσο και του κοινού.

Φέτος ωστόσο, η διαδικασία ανάδειξης του εκπροσώπου της Ελλάδας θα γίνει με ένα ανανεωμένο και πιο ανοιχτό σύστημα, που περιλαμβάνει δύο Ημιτελικούς και έναν Τελικό.

Στους Ημιτελικούς θα συμμετάσχουν έως και 28 τραγούδια, εκ των οποίων 14 θα προκριθούν στον Τελικό, αποκλειστικά μέσω της ψήφου του κοινού. Στον Εθνικό Τελικό ωστόσο, το νικητήριο τραγούδι θα αναδειχθεί από τον συνδυασμό της ψήφου του κοινού και των κριτικών επιτροπών.

Αυτή αν μη τι άλλο είναι μια πρωτοποριακή διαδικασία για τα ελληνικά δεδομένα της Eurovision, που δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

https://www.instagram.com/p/DNkR02mMY24/

Marseaux, Evangelia, Mikay, Nίνα Λοτσάρη, Akylas μερικά μόνο από τα ονόματα που κατέθεσαν τραγούδι

Το βράδυ του Σαββάτου (1/11) το επίσημο ελληνικό fan club της Eurovision, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την ετήσια εκδήλωσή του «MPLE», γιορτάζοντας τα 70 χρόνια Eurovision.

Το «παρών» έδωσαν και καλλιτέχνες που επιβεβαίωσαν την υποψηφιότητά τους λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής συμμετοχών για τον Ελληνικό Τελικό της ΕΡΤ. Ανάμεσα λοιπόν, στους 264 που κατέθεσαν την πρότασή τους ήταν και οι Marseaux, Akylas, Joanne, Mikay, Kianna, Φειδίας, Deterrents, Βασίλης Πλυταριάς, Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, Mike Βασιλειάδης και Lionder, ενώ η Evangelia μέσω βίντεο-μηνύματος, επιβεβαίωσε και τη δική της συμμετοχή. Παράλληλα, σήμερα από το επίσημο προφίλ του Ogae Greece στο Instagram είδαμε πως ανάμεσα στις συμμετοχές είναι και αυτή της Νίνας Λοτσάρη.

Σύμφωνα με νέο update πάντως από το ανάμεσα στα ονόματα που κατέθεσαν τραγούδι είναι και ο Good Job Nicky, ο Δημήτρης Σαμόλης, η Πέννυ Μπαλτατζή και οι Dinamiss, που είχαν φτάσει στον περσινό τελικό με το «Odyssey».

https://www.instagram.com/p/DQjf2QgiFkf/

Μιλώντας για επιστροφές από τον περσινό τελικό και σύμφωνα με τη σελίδα του EurovisionFun φαίνεται πως και ο RIKKI και η Ναυσικά, αλλά και η Xannova Xan θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην πηγή και τον διαγωνισμό στη Βιέννη. Έκπληξη αποτελεί και το όνομα του ηθοποιού Γιάννη Βασιλώτου.

Βέβαια, το επόμενο διάστημα σίγουρα θα αποκαλυφθούν κι άλλα ονόματα.

Το logo της Eurovision άλλαξε εντελώς μετά από 21 χρόνια - «ΟΚ, τώρα φέρτε πίσω το παλιό», λένε όλοι

Τι σχέση έχει το Ισραήλ με την Ελλάδα και τα comebacks που θέλαμε

O 70ος διαγωνισμός της Eurovision αναμένεται να έχει πολύ ενδιαφέρον όχι μόνο γιατί ακόμα εκκρεμεί το αν θα κάνουν μποϊκοτάζ κάποιες από τις χώρες που συμμετέχουν εξαιτίας του Ισραήλ που μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως θα συμμετάσχει κανονικά, αλλά επειδή επιστρέφουν και κάποιες αγαπημένες χώρες που η αλήθεια είναι μας είχαν λείψει τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Μολδαβία. Αυτές οι προσθήκες φέτος έχουν και για εμάς ιδιαίτερη σημασία, αφού συνήθως είναι από αυτές που μας ψηφίζουν.

Eurovision είχαμε; Το μποϊκοτάζ 5 χωρών στη διογράνωση και η ανακοίνωση της EBU

https://www.instagram.com/reel/DQeVuRfAiiU/

Σε άλλα νέα το Ισραήλ ίσως να έχει «διπλή» συμμετοχή φέτος στον διαγωνισμό, αφού σύμφωνα με πληροφορίες και πάλι του EurovisionFun η δημιουργός των τελευταίων δύο συμμετοχών του Ισραήλ, έχει καταθέσει τη δική της πρόταση για την Ελλάδα. Η KEREN PELES συμμετέχει με το τραγούδι της και όχι ως τραγουδίστρια, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό σε περίπτωση που επιλεγεί η δική της πρόταση για τις τελικές φάσεις ποιος ή ποια θα είναι η καλλιτέχνης που θα το ερμηνεύσει. Η ίδια πάντως, λέγεται πως ξέρει με ποιον Έλληνα τραγουδιστή/ τραγουδίστρια θέλει να συνεργαστεί.