Το τελευταίο αντίο στην πρωταγωνίστρια του «Last Tango In Paris»

Το τελευταίο αντίο στην πρωταγωνίστρια του «Last Tango In Paris»

Στο Παρίσι, το μέρος με το οποίο το όνομά της ταυτίστηκε για πάντα, πέθανε χθες η Maria Schneider, σε ηλικία 58 ετών.

Η Γαλλίδα ηθοποιός που έγινε διάσημη υποδυόμενη την ερωμένη του Marlon Brando στη θρυλική ταινία του 1972 «Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι» δε βρίσκεται πια κοντά μας. Μετά από μια μακροχρόνια ασθένεια -σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς της- πέθανε χθες, στα 58 της χρόνια.

Η Schneider ήταν μόλις 19 ετών όταν πρωταγωνίστησε στην προκλητικά σέξι (όχι μόνο για την εποχή) ταινία του σκηνοθέτη Bernardo Bertolucci και παρότι εμφανίστηκε σε πληθώρα ταινιών κατά τη διάρκεια της καριέρας της καμία δεν ξεχώρισε όσο εκείνη που την καθιέρωσε. Υποδύθηκε τη νεαρή ερωμένη του Brando, ενός μεσήλικα Αμερικάνου.

Σε μια συνέντευξή της στη Βρετανική εφημερίδα Daily Mail το 2007 χαρακτήρισε τον Bertolucci υπερεκτιμημένο. «Ήταν χοντρός, ίδρωνε πολύ και ήταν πολύ χειριστικός τόσο απέναντί μου όσο και στον Brando. Ήμουν πολύ μικρή για να το καταλάβω τότε. Αλλά αργότερα ο ίδιος ο Brando είπε πως ένιωσε πως ο Bertolucci ήταν χειριστικός. Και μιλάμε για τον Marlon Brando. Οπότε φαντάζεστε πως ένιωσα. Ο κόσμος πίστευε πως είμαι σαν το κορίτσι της ταινίας. Αλλά η πραγματικότητα δεν είχε καμία σχέση με τον ρόλο αυτό». Η γεμάτη προκλητικές -έως και ακατάλληλες- σκηνές σεξ ταινία είχε απαγορευτεί για σχεδόν δύο δεκαετίες στην Ιταλία, μέχρι το 1989, και στην Αμερική παραμένει, ακόμα και σήμερα, ακατάλληλη για ανηλίκους.

Σύμφωνα με online βιογραφίες της η Schneider αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με την εξάρτησή της στα ναρκωτικά τη δεκαετία του 70 αλλά κατάφερε να τα ξεπεράσει με τη βοήθεια του συντρόφου της -που ηθελημένα ποτέ δεν διευκρίνισε αν ήταν άνδρας ή γυναίκα.

Ο Γάλλος Υπουργός Πολιτισμού Frederic Mitterand είπε για εκείνη «Θα μείνει για πάντα σύμβολο της δυναμικής γυναίκας του σήμερα» προσθέτοντας «ήταν κινηματογραφικό σύμβολο».