Οι Bρετανοί ψηφίζουν τον William για τον θρόνο αλλά ο Κάρολος δεν θα κάνει βήμα πίσω

Κατερίνα Μπούσιου

Το Πλατινένιο Ιωβηλαίο είναι σε εξέλιξη αλλά όλοι σκέφτονται ξανά την επόμενη ημέρα μετά την βασίλισσα Ελισάβετ. Η νέα δημοσκόπηση είναι διαφωτιστική. 

Μπορεί να θεωρείται έως και ασέβεια, αφού αυτές τις ημέρες οι βρετανοί γιορτάζουν τα 70 χρόνια της Ελισάβετ στον θρόνο, αλλά η συζήτηση για την διαδοχή μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Με δεδομένη και την πρόσφατη κόπωση της βασίλισσας η οποία δεν παρεβρέθηκε σήμερα στην δέηση για τα γενέθλιά της στον θρόνο, που προκαλεί ανησυχία για τις αντοχές της, έγινε πριν λίγες ώρες, μία ακόμη διαδικτυακή δημοσκόπηση, τόσο για εκείνη όσο και ποιος είναι ικανός για βασιλιάς μετά από εκείνη. Και τα αποτελέσματα, δείχνουν, τόπο στα νιάτα. Ανοίγει ο δρόμος για τον William;

Η ικανή Ελισάβετ και οι αμφιβολίες για τον Κάρολο

Στην δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο βρετανικό site Υougov το οποίο έχει κάνει παρόμοιες έρευνες και κατά το παρελθόν, η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί πως ικανός βασιλιάς θα ήταν ο William και λιγότερο ο πατέρας του Κάρολος, ο οποίος είναι και ο πρώτος τη τάξει στην διαδοχή. Στην ερώτηση αν ο πρίγκιπας Κάρολος θα έκανε καλή δουλειά ως βασιλιάς το 15% απαντά πολύ καλή, το 42% καλή, ενώ ένα 11% πιστεύει πως δεν θα ήταν καλός στα καθήκοντά του. Αντίστοιχα τα ποσοστά του γιου του με 44% και 33% δείχνουν ότι τον πιστεύουν πολύ περισσότερο. Συντριπτική υπεροχή.

Στην ερώτηση αν η βασιλεία της Ελισάβετ υπήρξε αξιομνημόνευτη και αν η ίδια ήταν καλή στα καθήκοντά της, το 60% απαντά πολύ καλή και ένα 24% ως καλή. O εγγονός της William αυτή τη στιγμή, είναι μετά από εκείνη, το δεύτερο μέλος με την μεγαλύτερη δημοτικότητα. Αυτό από μόνο του είναι ένα σήμα και ένα σοβαρό μήνυμα για το μέλλον.

Οι πρόβες του βασιλιά

O Κάρολος, περιμένοντας εδώ και δεκαετίες για να αναλάβει τον ρόλο για τον οποίο είναι ταγμένος, δηλαδή για να διαδεχθεί την μητέρα του, το τελευταίο διάστημα εκτελεί αρκετά βασιλικά καθήκοντα, μετά την αδυναμία της 96χρονης Eλισάβετ. Ο πρίγκιπας για πρώτη φορά μάλιστα άνοιξε φέτος τις εργασίες του κοινοβουλίου. Βάσει πρωτοκόλλου, ο Κάρολος έχει πάρει ήδη το χρίσμα σε ειδική τελετή, πριν παντρευτεί την Diana. Που σημαίνει ότι το να παραδώσει την εξουσία στον γιο του, δεν είναι μία εύκολη υπόθεση και εθιμοτυπικά. Επίσης, έχει ανατραφεί με την πεποίθηση της μητέρας του, ότι ένας βασιλιάς, δεν παραιτείται. Εκτός αν υπάρχει σοβαρό θέμα υγείας που το επιβάλλει. Ο οίκος των Windsor πρέπει να διατηρεί την αίγλη του με κάθε θυσία. Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει αν η Ελισάβετ πάνω σε αυτό το ζήτημα έχει αναθεωρήσει και αν το έχει συζητήσει μαζί του.

Πλησιάζουν τα 40α γενέθλια του πρίγκιπα William και το δώρο που έλαβε είναι ξεχωριστό

Ο William επίσης έχει ανατραφεί ως μελλοντικός βασιλιάς. Και είναι πολύ ενεργός στα καθήκοντά του. Αλλά κάποιοι θεωρούν ότι δεν αρκεί η φιλανθρωπική δράση στα βασιλικά ιδρύματα για να είναι καλός ένας βασιλιάς. Του λείπει πολιτική εμπειρία, αλλά και γνώσεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι για να γίνει ηγέτης. Ο πατέρας του διαθέτει εν μέρει αυτά τα προσόντα. Για αυτό και κάποιοι, παρά τα σενάρια, συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι θα ακολουθήσει για κάποια χρόνια την μοίρα του πατέρα του.

Δηλαδή, ως βασιλιάς σε αναμονή.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης